Foto: Bildbyrån

Förra säsongen tog AIK beslutet att minska maxkapaciteten på Friends Arena genom att täcka över det översta etaget – 34 000 åskådare som mest istället för 50 000. Till nästa säsong väntar flera stormatcher, bland annat två derbyn. Men man lär fortsätta med avskärmningar.
– Vi vill ha en tajt arena – vi har fått mycket positiv feedback på att skärma av etage 3 och vi är lyhörda för fansens åsikter, säger AIK:s vd Thomas Edselius till FotbollDirekt.se.

AIK tog inför fjolårssäsongen ett principbeslut om att ha översta etaget på Friends Arena avskärmat, för att skapa en tajtare känsla på 50 000-arenan. Det innebär en maxkapacitet på 34 000. Det blev aldrig anledning att pröva beslutet och öppna upp etage 3 förra säsongen – bästa publiksiffra i allsvenskan blev 30 650 (i premiären mot IFK Göteborg).

Nästa allsvenska säsong är mer hajpad än på länge, inte minst i och med Hammarbys återkomst.

– Det kommer sker en del ombyggnationer på arenan. Det är framför allt på etage 2, och logerna ligger där. Man kommer öppna upp så det blir luftigare där, så man kan se in på ett annat sätt än tidigare. Sedan så byggs det också en AIK-pub på norra, så det är mycket som är på gång, säger vd:n Thomas Edselius till FotbollDirekt.se.

– Så som du hör så har vi inte spikat det än med avskärmningar, men det lär bli så i år också. I de större matcherna, då kan det vara aktuellt att öppna upp det. Vi förväntar oss förstås några större matcher nästa år, bland annat blir det ju två derbyn. Men vi vet samtidigt att det också kommer matcher där det blir mindre publik.

– Vi vill ha en tajt arena, och även om det är 35 000, så sitter man på etage 3 så kan det kännas lite tomt där ändå. Så vi tog det beslutet den här säsongen utifrån det.

Sedan är det inget som är hugget i sten – det går att ta bort avskärmningarna om man ser att en match går mot storpublik.

– Ja, ser vi på biljettförsäljningen att det rusar i väg så kan vi öppna upp det också. Vi har fått mycket positiv feedback på att skärma av etage 3 och vi är lyhörda för fansens åsikter.

– Så ser vi att det finns en opinion för att öppna upp det, då är vi inte dummare än att vi lyssnar på det, även om vi sätter ett principbeslut att skärma av.