Foto: Bildbyrån.

Friends Arena kan visst få en bra naturgräsmatta – det konstaterar Axel Granath, Allmänna Supporterklubbens gräsombudsman. I dag släpper Granath en delrapport om förutsättningarna för naturgräs på Friends.

Nystartade supporterföreningen Allmänna Supporterklubben utsåg för en månad sedan en gräsombudsman. Axel Granath fick uppdraget, och det var tydligt: rädda naturgräset på Friends.

Granath har sedan dess samlat in information från AIK och Friends driftsbolag Swedish Arena Management (SAM), och genomfört en inspektion av Friends Arenas ventilationssystem.

Han har dessutom rest till Tyskland och besökt Weserstadion i Bremen och Imtech Arena i Hamburg. Allt arbete sammantaget: det är fullt möjligt att få en bra naturgräsmatta på Friends.

”Allt arbete så här långt har gjort mig övertygad om att det är fullt möjligt med ett fungerande naturgräs på Friends Arena men man måste vidta vissa åtgärder”, säger Axel Granath i ett pressmeddelande från Allmänna Supporterklubben.

Det handlar om tre saker, och de för tankarna till en Ted Gärdestad-låt: Sol, vind och vatten. I pressmeddelandet konstateras:

”SOL
Den UV-rigg som används på Friends Arena är mindre och svagare än de som används på liknande arenor. Artificiellt ljus kan ersätta solljus men bara om kapaciteten är tillräckligt stor.

VIND
Arenans ventilationssystem är väl tilltaget om man tittar på ritningarna men efter en inspektion konstaterar man i rapporten att luften inte når planen i tillräcklig mängd för att syresätta gräset. Ventilationssystemet kan kompletteras och byggas om eller så kan man syresätta gräset underifrån via ett speciellt system.

VATTEN
Friends Arenas gräsmatta har flera gånger sedan den invigdes varit vattensjuk. Detta tyder på att dräneringen inte fungerar korrekt men gräsombudsmannen har inte fått tillåtelse att inspektera bottenplattan. Därmed kan inga förbättringsåtgärder presenteras gällande detta.”

Axel Granath säger i pressmeddelandet att han hoppas på ett utökat samarbete med AIK och det nya driftbolaget Lagardère, som tar över efter nyår.

Här är rapporten i sin helhet!