Nyheter

Isländska nyförvärvet: “Då visste jag att det bara var AIK som gällde”

ANNONS

Haukur Heidar Hauksson värvades nyligen till AIK från KR. Nu berättar högerbacken om sina känslor kring att lämna Island för Sverige.
– Det här är en dröm som har blivit sann, säger Hauksson till FotbollDirekt.se.

I oktober avslöjade FotbollDirekt.se att Haukur Heidar Hauksson var nära AIK. Då hade den isländske högerbacken varit på besök hos Solna-klubben veckan innan.
– Jag var och tittade på sista hemmamatchen (mot Åtvidaberg), bekräftar nu Hauksson för FotbollDirekt.se.

– Vi var där jag och min flickvän i en dag. Vi såg matchen, tittade på arenan och på träningsanläggningen. Jag signerade kontraktet på Island lite senare och jag har bara varit i Stockholm den enda gången så jag har inte hunnit träffa de andra spelarna i truppen än.

Efter Sverige-besöket dröjde det några veckor innan AIK och Haukssons tidigare klubb KR kom överens om en övergångssumma. Först den 24 november presenterades 23-åringen av “Gnaget”. Ett fyraårskontrakt var då påskrivet.
– Det var en dröm som blev sann. Jag har alltid drömt om att bli proffs och jag är glad över att den drömmen blev sann. Jag vet att AIK är en av Sveriges största klubbar.

Proffs ja, för nu blir Hauksson proffs på allvar.
–  Jag har inte haft något jobb vid sidan om här i KR, men man tjänar inte mer än att man klarar sig. Många har jobb vid sidan om. Så det är klart att jag det blir lite mer än så nu, det finns andra resurser i en klubb som AIK än på Island.

Vad visste du innan du fick höra om AIK:s intresse och kom på besök?
– Jag visste att det var en stor klubb, men inte så jättemycket mer. När jag var på besök blev jag imponerad av klubben och faciliteterna. Det fanns andra klubbar som var intresserade av mig, klubbar i Norge och i Sverige. Men efter att jag var där och snackade med Alm (Andreas, AIK:s tränare) och styrelsen så fanns det inget annat som gällde längre.

– Då visste jag att jag bara ville en sak och det var att gå till AIK, fortsätter Hauksson.

Känslan att komma till Sverige och Stockholm?

– Det ska bli väldigt spännande, jag har ju bara spelat på Island tidigare. Om jag varit i Stockholm tidigare? Nej, det här besöket när jag var och träffade AIK är enda gången hittills faktiskt, men det verkar väldigt trevligt där. Nu kommer jag dit efter nyår och det blir lite att fixa med vid sidan om, med lägenhet och så. Klubben kommer hjälpa mig med den biten förstås. Men jag ska vara med direkt från start här på försäsongen, det ser jag fram emot.

I KR var högerbacken en nyckelfigur och Hauksson har meriter från Islands U21-landslag. 23-åringen har även varit uttagen i Lars Lagerbäcks trupp till a-landslagets EM-kvalmatch mot Turkiet den 9 september i år.
I Sverige är han ett oskrivet kort – få om ens någon här har sett honom i match och inte minst AIK:are är nog spända på att se nyförvärvet.

Så hur låter det när Haukur själv ska beskriva sig som spelare? Jo, så här.
– Jag är en bra attackerande högerback som slår bra inlägg. Jag tror att jag kan bidra med det i AIK:s spel. Sen är jag även bra defensivt. Men det kommer nog ta lite tid att anpassa sig till lagkamraterna, tränaren och fansen.

– I allsvenskan är tempot högre, det går snabbare och det är bättre kvalitet. Det är nog det jag måste anpassa mig till.

Hauksson är alltså medveten om att han och AIK behöver ha tålamod.
– Jag började i andradivisionen på Island (i KA Akureyri i hemstaden på Island) och sedan gick jag vidare till KR Reykjavik. Då tog det tid att ta det steget, att ta sig in i det lite högre tempot. Det blir nog samma sak här. Det är svårt att säga på förhand hur snabbt man kommer in i det, men det kan säkert ta lite tid.

– Men jag har tre månader med laget innan serien börjar, jag är inte orolig. Det handlar om att anpassa sig bara. Jag är säker på att jag kommer klara av det.

Hos AIK-supportrar ligger han på plus redan på förhand – tack vare sitt namn. Haukur Heidar Hauksson har av både journalister och fans utropats till årets tyngsta namn, och AIK-supportrar har i forum och på sociala medier snabbt spunnit vidare med smeknamn som “Dubbelhaukan”. Något som han själv inte kände till innan – men som roar honom stort.

Det blir som en variant på “double-chin”… fast på svenska…
– (Stort skratt). Okej. Det är ju bara kul. Jag har inte fått så mycket reaktioner än faktiskt, jag har bara läst artiklar i media när det blev officiellt att jag blev klar för AIK. Men det är ju riktigt kul om man har ett namn redan.

Har du haft några smeknamn tidigare?
– Ja, det är rätt svårt att uttala mitt namn om man inte är från Island, utländska spelare jag spelat med här brukar inte fixa att uttala namnet. De brukar kalla mig “Hawk”, som “hök” – det är precis vad namnet betyder också, som fågeln alltså. Så jag är rätt van vid smeknamn, jag bryr mig egentligen inte.

Så hur ska man uttala det?
– “Höjkur Höjksson” är det korrekta.

Vi får väl se om AIK-fansen klarar av att uttala namnet framöver. Islänningen ser i alla fall fram emot relationen med sin nya klubbs supportrar.
– Det ska så klart bli väldigt kul med publiken och trycket på läktarna. Vi brukar ha 1 500 i snitt på hemmamatcherna med KR. På Island tar många arenor inte in mer än ett par tusen åskådare, så det är det normala. Vad sa du att AIK hade för snitt, över 16 000? Det är fantastiskt. Arenan tar in 50 000 också. Ja, men det är väldigt inspirerande.

– Jag känner också till att det är två andra lag från Stockholm nu i högsta serien, Hammarby och Djurgården, heter de va? Jag känner till att derbyna är speciella, det är alltid mycket publik och att fansen är galna i de matcherna. Det blir väldigt kul.

Vad han dock inte känner till att ett derby väntar redan i mars, i och med att AIK och Hammarby möts i gruppspelet i svenska cupen.
– Är det så? Det är ju fantastiskt. Då blir det derby redan då alltså, det ser jag fram emot.

Hauksson menar också att steget till allsvenskan är det rätta för honom att ta – på Island ses Sverige som en eftertraktad första flytt, samtidigt som intresset för isländska spelare har blivit allt större bland svenska klubbar.
– Skandinaviska klubbar tittar mycket på Island nu, speciellt nu när landslaget gör det bra. Jag tror att Sverige är ett väldigt bra val, för svenska ligan är bra, Malmö är i Champions League nu till exempel. Om man gör det bra här, vem vet vad som händer då? Jag tror att AIK är en bra klubb för att kunna ta nästa steg.

Det är också ett antal spelare som lämnat AIK för större klubbar utomlands i år…
– Ja, det känner jag till, den finske anfallaren som gick till Real Madrid, och att en annan spelare gick till Serie A i somras. Det visar att, spelar du bra för AIK, så kan du gå till de största ligorna, säger Hauksson, som känner till fler spelare:

– De sålde en anfallare (Kennedy Igboananike) till Chicago Fire nu hörde jag, han gjorde ett väldigt vackert mål i den matchen jag var där och såg på plats.

Celso Borges är en annan spelare som han imponerats av:
– Jag såg honom i VM då, men visste inte att han spelade för AIK. Jag fick reda på det senare, att det var han. Det är ju en väldigt bra spelare, det såg man i VM. Det ska bli väldigt kul att spela med en så bra spelare.

Hauksson hoppas också att han snart kan bli ordentligt aktuell för det isländska a-landslaget.
– Jag blev uppkallad till Turkiet-matchen, och fick vara med under träningarna. Jag hoppas att jag gjorde det bra på träningarna, och jag hoppas att steget till AIK kan ta mig närmare landslaget.

Sa Lagerbäck något då?
– Han sa att jag gjorde det bra på träningarna, inte mer än det. Det var bra att komma in i laget, känna på det.

– Vi har ett väldigt bra lag nu, med många spelare som spelar i de bästa ligorna ute i Europa. Vi har fått fram ett bra lag, en bra generation. När jag flyttar till Sverige så hoppas jag förstås att det på sikt ska ta mig närmare landslaget. Vi har nästa EM-kvalmatch i mars, det kanske är tidigt i och med att vi inte hunnit så långt i Sverige då, men längre fram… om jag tar en plats i AIK så tror jag absolut att jag kan närma mig landslaget.

Tanken är nu att Hauksson ska ersätta Martin Lorentzson och bli en ordinarie spelare i AIK så fort som möjligt.
– De sa när jag var här på besök att de såg mig som deras förstaval på högerbacken, men när man spelar i en stor klubb som AIK, så kan man aldrig veta. Man kan aldrig vara säker på någonting, jag måste göra det bra på träningarna och matcherna, hela tiden visa att jag förtjänar en plats, avslutar Haukur.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
5 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
7 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
8 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0