3 423 personer. Fler var det inte som såg årets cupfinal på 50 000-arenan Friends Arena. Publikfiaskot gör nu att förbundet bryter upp och ändrar arena för cupfinalen till nästa år. Det blev bara två år på Friends.
– Cupfinalen kommer spelas på ett av finallagens hemmaarena, och det kommer att lottas fram när finallagen är klara. Det har vi beslutat, säger Gerhard Sager, ordförande i förbundets tävlingskommitté, till FotbollDirekt.se.

2013 vann IFK Göteborg cupfinalen mot Djurgården inför 21 819 åskådare på Friends Arena. En fin slutpunkt (som dock smolkades av skandalscener efter avgörandet) på premiären för ett nytt och mycket hyllat format, med sammanhållen cup, gruppspel och slutspel mellan mars och maj månad.

Men andraåret 2014 gav ett helt annat publikutfall. 3 423 åskådare såg Elfsborg vinna finalen mot Helsingborg på Friends – att det gapade tomt på läktarna behöver inte sägas, när nationalarenan som bekant har en maxkapacitet på 50 000.

Och det får räcka – nu överges Friends som finalarena, efter bara två år. Det bekräftar tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager.

– Cupfinalen kommer spelas på ett av finallagens hemmaarena, och det kommer att lottas fram när finallagen är klara. Det har vi beslutat, säger Sager till FotbollDirekt.se.

Vad ligger bakom beslutet? 

– Vi har resonerat kring det här, och det var ju inte så mycket folk på den senaste finalen. Om det inte är ett Stockholmslag i final så finns det en stor risk att det blir lika lite publik nästa år. Vi diskuterade det här fram och tillbaka och har kommit fram till att det är det bästa alternativet.

När två finallag är klara så kommer alltså en lottning ske där vinnande lag får hemmaplan.

Ett annat alternativ skulle kunna vara att flytta finalen till en fast arena med mindre publikkapacitet än Friends, säg Gamla Ullevi, Olympia… hur aktuellt har det varit? 

– Nej men vi har känt att det blir samma sak där, om det är Olympia eller vilken arena det nu är… om inget finallag kommer från närområdet så är risken stor att det blir likadant. Med det här formatet med ett hemmalag så ser vi större möjligheter till goda publiksiffror.

Det måste finnas risker med det också…  om till exempel ett division 2-lag skräller, går till final och vinner lotten, klarar det lagets arena en final då? 

– Vi får se det då, vilket lag det blir. Det är självklart så att arenan måste motsvara de arenakrav som finns för en sådan match, och klarar en arena inte kraven så får man titta på andra lösningar. Men det blir hypotetiskt att diskutera det redan nu.

I övrigt är det inte bestämt ännu vilket datum finalen ska spelas på, men ett förslag som ligger ute nu är nationaldagen, den 6 juni. Formatet med svenska cupen är det samma, och gruppspelets lottning blev klar nyligen. Den hittar du här.