bildcup

3 423 personer. Fler var det inte som såg årets cupfinal på 50 000-arenan Friends Arena. Publikfiaskot gör nu att förbundet bryter upp och ändrar arena för cupfinalen till nästa år. Det blev bara två år på Friends.
– Cupfinalen kommer spelas på ett av finallagens hemmaarena, och det kommer att lottas fram när finallagen är klara. Det har vi beslutat, säger Gerhard Sager, ordförande i förbundets tävlingskommitté, till FotbollDirekt.se.

2013 vann IFK Göteborg cupfinalen mot Djurgården inför 21 819 åskådare på Friends Arena. En fin slutpunkt (som dock smolkades av skandalscener efter avgörandet) på premiären för ett nytt och mycket hyllat format, med sammanhållen cup, gruppspel och slutspel mellan mars och maj månad.

Men andraåret 2014 gav ett helt annat publikutfall. 3 423 åskådare såg Elfsborg vinna finalen mot Helsingborg på Friends – att det gapade tomt på läktarna behöver inte sägas, när nationalarenan som bekant har en maxkapacitet på 50 000.

Och det får räcka – nu överges Friends som finalarena, efter bara två år. Det bekräftar tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager.

– Cupfinalen kommer spelas på ett av finallagens hemmaarena, och det kommer att lottas fram när finallagen är klara. Det har vi beslutat, säger Sager till FotbollDirekt.se.

Vad ligger bakom beslutet? 

– Vi har resonerat kring det här, och det var ju inte så mycket folk på den senaste finalen. Om det inte är ett Stockholmslag i final så finns det en stor risk att det blir lika lite publik nästa år. Vi diskuterade det här fram och tillbaka och har kommit fram till att det är det bästa alternativet.

När två finallag är klara så kommer alltså en lottning ske där vinnande lag får hemmaplan.

Ett annat alternativ skulle kunna vara att flytta finalen till en fast arena med mindre publikkapacitet än Friends, säg Gamla Ullevi, Olympia… hur aktuellt har det varit? 

– Nej men vi har känt att det blir samma sak där, om det är Olympia eller vilken arena det nu är… om inget finallag kommer från närområdet så är risken stor att det blir likadant. Med det här formatet med ett hemmalag så ser vi större möjligheter till goda publiksiffror.

Det måste finnas risker med det också…  om till exempel ett division 2-lag skräller, går till final och vinner lotten, klarar det lagets arena en final då? 

– Vi får se det då, vilket lag det blir. Det är självklart så att arenan måste motsvara de arenakrav som finns för en sådan match, och klarar en arena inte kraven så får man titta på andra lösningar. Men det blir hypotetiskt att diskutera det redan nu.

I övrigt är det inte bestämt ännu vilket datum finalen ska spelas på, men ett förslag som ligger ute nu är nationaldagen, den 6 juni. Formatet med svenska cupen är det samma, och gruppspelets lottning blev klar nyligen. Den hittar du här.

 

 

 

19 thoughts on “AVSLÖJAR Efter publikfiaskot – Friends tappar cupfinal

 1. ”Grattis SvFF”, grattis svensk fotboll.

  Kompisvallen suger och folk kommer inte vallfärda dit för att se finalen hur länge ni än väntar. Att lotta mellan finallagen är inte heller optimalt men man kommer iaf få mer fans på läktaren.

 2. Kan vi inte bara auto kvalificera AIK-DIF till finalen istället? Så ska se på fan i folkfest!

 3. idiotisk idé att spela finalen på Friends. självklar ska finalen spelas på ena lagets hemmabana eller en hemma och en borta,

   • Exakt varför är det för mycket med två matcher? Jag vill själv gärna se en final avgöras i en match. Det fungerar bra i Champions eftersom folk kommer vallfärda dit vilket lag man än håller på. I svenska cupen? Gäsp, väck mig när det börjar, jag tar en lur på soffan så länge.

 4. En idé vore att vardera lag lägger ett förslag på en varsin arena som inte är sin egna arena och givetvis en godkänd arena så lottar man mellan de två förslagen och på det blir det neutral mark också.

  • Eller man tar ut en lista med godkända arenor runt om i landet och när finallagen är klar tar man arenan som ligger just i mitten. T.ex. Helsingborg – Kalmar i Växjö eller liknande.

 5. Försök bygga en tradition. Problemet är ju verkligen inte arenan, det är att SvFF inte gör något överhuvudtaget för att marknadsföra cupen.

  • ^Detta.

   Friends är en riktig skitarena och ett ordentligt fuskbygge, något annat kan man inte påstå. Men det finns oändligt många möjligheter att marknadsföra cupen och bygga en tradition.

   Stäng av hela tredje etaget för försäljning och ge bort biljetterna till samtliga fotbollsföreningar i landet att dela ut bland ungdomslagen. Rea ut resten av biljetterna för 100 kr/vuxen, 50 kr/ungdom och gör det till en folkfest. Gemene man vet knappast att matchen ens spelas på Friends, för att inte om NÄR den spelas. Jag själv som håller mig á jour med vad som händer i fotbollssverige flera gånger om dagen missade t.ex att Elfsborg – Heif lirade, annars hade man ju gått för att kolla.

   Bedrövligt skött av pajasförbundet SvFF. För svensk fotbolls bästa borde samtliga elitlag bryta sig ur och skapa en ny förening.

   • Enligt mig ska man satsa på 50 000 åskådare. Norge, som har hälften så stor befolkning både i landet och i huvudstaden drar ju 25 000 i varje cupfinal. Enligt min matematik så bör ju vi, med motsvarande prestation, kunna dra 50 000 pers. Men det krävs ju att förbundet tapetserar Sthlm/Solna med affischer, gör tv-reklam och syns med skyltar på matcher i Allsvenskan. De verkar ju tro att det är finallagen som ska stå för den biten. Men det är ju SvFF:s arrangemang, deras event, deras ansvar. Det krävs ju verkligen en revolution på deras huvudkontor, för nuvarande ledning gör ju inte många rätt.

  • Nja:

   tror det handlar mer om att cupen inte är så sportsligt och ekonomiskt attraktiv i sig.

   Åtminstone inte om du REDAN är klar för någon form av Europaspel från AS redan.

   Finns ju som sagt ingen som helst anledning att SATSA på cupen, varken sportsligt eller ekonomiskt för främst de nämnda klubbarna då direkt.

   Enda sättet och höja statusen är enligt mig BETYDLIGT högre segerpremier, som gör att det känns värt uppoffringen så att säga.

   Också förmodligen därför det sker en hel del skrällar i just svenska cupen- matcher med jämna mellanrum i mina ögon.

   Det vill säga en del bryr sig inte nämnvärt att gå vidare där över huvud taget.

   Dessutom ökar ju skaderisken på spelare ytterligare i och med fler spelade matcher under en säsong också.

   Sedan att det i och för sig kanske är en titel som alla andra är en annan sak dock

   • Det är ju dock enkelt att höja statusen på cupen om förbundet försöker (vilket man inte gör i nuläget). Fixa huvudsponsor till cupen -> Pengar. Marknadsför cupen (i synnerhet finalen, men även aktiv reklam från SvFF-håll från och med kvartsfinalerna/gruppspelet) -> Mer publik -> Mer attraktivt för sponsorer att synas i sammanhanget. Kan man dessutom locka 50 000 till finalen varje år (se Norgeexemplet ovan) så skapas ju kanske den coolaste klubblagsmatchen inom Sveriges gränser -> Sponsorer -> Pengar -> Prispremier -> Viktigare för klubbarna att gå långt -> Bättre trupper -> Bättre matchkvalitet -> Mer publik osv…

 6. Jag tycker att finalen ska spelas på neutral spelplan. Myresjöhus arena hade varit helt perfekt mellan HIF och elfsborg. Hade kunnat bli rätt mycket folk och bra stämning.

 7. Bra ide att matchen spelas på någon av finallagens arenor. Då blir det garanterat mer folk. Problemet med ett ev. div. 2 lag som skulle gå till final kanske kan lösas om det mot förmodan inträffar:)

 8. ”Spelas på framlottat finallags arena” ???? Föga oväntat att allt är uppgjort redan på förhand när det gäller SvFF. Man lottar fram finalisterna på förhand och sedan ser man till att det blir just de två lagen som möts i finalen. Ingenting förvånar när det gäller SvFF.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *