Nyheter

AIK:s sportchef: “Nästan lika unikt som Eero till Real Madrid”

ANNONS

SOLNA. Mohamed Bangura är klar för AIK en tredje gång. Klubbens sportchef Björn Wesström menar att värvningen är oerhört speciell.
– Det här är nästan lika unikt som att ta Eero Markkanen från Finland till AIK och sedan Real Madrid, säger Wesström.

Först succé i AIK mellan sommaren 2010 och sommaren 2011. Därefter såld till Celtic och sedan succé i AIK igen hösten 2012, på lån.

Men 2013 skrev Mohamed Bangura på ett låneavtal med allsvenska konkurrenten Elfsborg, när AIK fanns med i bilden och ville ha Bangura. Det rörde upp starka känslor i AIK-lägret och den 25-årige Sierra Leone-stjärnan var plötsligt inte så populär hos “Gnagets” fans.

Nu är anfallaren klar för AIK igen. Efter några tunga år blev anfallaren klubblös under hösten och presenterades som en svartgul spelare igen under fredagen.

Sportchefen Björn Wesström trodde inte att den här dagen skulle komma, då Mohamed Bangura presenteras som AIK-spelare för tredje gången.
– Nej, det är klart att det inte var ett så troligt scenario på förhand, men det här har växt fram under senaste veckorna som ett ganska logiskt beslut utifrån var vi är någonstans och vart vi vill någonstans, säger Wesström till FotbollDirekt.se.

I september i år ville Bangura träna med AIK, men fick då nobben och gjorde istället en träning med division 1-laget Huddinge.
– Då behövde vi hålla fokus på det som var där och då, nämligen tävlingsspelet. Det är väldigt lätt när man tar in spelare utifrån att fokus hamnar på den, och det var inte relevant för oss där och då. Sen, vad jag vet, så gjorde Mohamed en träning med Huddinge och det var utifrån att han var i en rehabsituation. Så det var nog inget fotbollsmässigt beslut. Men allt har sin tid och nu är vi framme vid ett nytt kapitel.

När började ni resonera kring honom och känna att: “Det här kanske passar nu”?
– Det är klart att det föddes något sorts frö när han köpte ut sig från Istanbul. Den tanken växte så klart när frågan om han ville vara med oss i träning kom upp och han sa ja. Sen var vi väldigt tillbakalutade i den processen, vi lät det vara. Vi lät honom träna på, vi hade våra samtal och vi gjorde läkarundersökningar. Allt sådant för att ha alla bitar på plats när vi väl skulle fatta beslut. Sen har vi också rett ut hur en eventuell kontraktssituation skulle kunna se ut och när vi har lagt ihop alla de parametrarna så har vi insett att hans inställning och attityd till det här är väldigt bra. De tankarna är väldigt synkade med vår egen ställning kring var vi vill någonstans och då fanns det inget att tveka på.

När ni har haft samtal inför beslutet, hur har det låtit från hans sida då kring hans vilja att spela i AIK?
– Extremt positivt och energifyllt. Han är ju en spelare som slog igenom i AIK och också lite utifrån att han gick till Elfsborg och gjorde en hel del människor ledsna i AIK har gjort att viljan växt sig ännu större för att göra något riktigt, riktigt bra för AIK. Att göra skillnad för AIK. Där är vi i dag och det är det som han har uppvisat.

På presskonferensen då Bangura presenterades som AIK-spelare berättade Björn Wesström att AIK hade en del frågor som man ville ha svar på av Mohamed kring det som varit och affären med Elfsborg. För FD utvecklar sportchefen.
– Jag har blivit väldigt positivt överraskad av de svaren som jag har fått. Att en kille som Mohamed är så insiktsfull om vad som krävs, var han varit och var han vill någonstans gör mig trygg i den här processen och att vi har fattat ett bra beslut.

Kunde ni lägga upp alla korten på bordet så att det var en helt och fullt ärlig diskussion?
– Oh, ja. Annars tycker jag inte att man ska ha den typen av snack, utan det har varit väldigt viktigt för oss att lyfta på alla stenar och öppna alla dörrar. Att prata igenom vad som har varit och då har man också förutsättningar för att gå framåt.

Har du fått förankra den här värvningen internt mer än andra värvningar?
– Varje värvning är ju unik, men man kan ju säga att något som alltid finns med på vår checklista är hur en spelare passar in i AIK. Då är ju hans historik givetvis av intresse. Så, ja. Vi har tagit reda vilken situation vi befinner oss i just i dag. Sen får vi hantera den därifrån. Jag har hittills aldrig varit med om att vi har avstått från att göra någonting efter en sådan rekryteringsprocess, utan det handlar mer om att fånga upp: “Var är vi någonstans?” så att vi kan planera för det.

Internt sett, är de flesta positiva till den här värvningen?
– Ja, det är min uppfattning. Sen finns det alltid människor som kommer att vara kritiska och det kommer att finnas ett antal personer som tycker att det här är bland det mest idiotiska man kan göra. Men så är det, vi kan inte tillfredsställa alla bara för att de håller på AIK. Vårt jobb är trots allt att ta beslut som vi tror över tid är det absolut bästa för AIK och i det här läget är spelaren av en sådan kvalitet att det i sådana fall får vara överordnat just de känslorna här och nu.

Har ni haft en dialog med supportergrupperingar kring Mohamed inför ert beslut?
– Det finns alltid en dialog i AIK. Det tror jag att vi är ganska kända för. Så det är klart att hypotetiska scenarion målas upp, sen vill jag inte gå in mer på det än så.

Wesström är också öppen för att ta en eventuell diskussion med supportrar som upprörs av att Bangura nu är tillbaka i AIK.
– Självklart, om man får presentera sina argument på ett sakligt sätt och berätta om för- och nackdelarna som man har sett. Den öppenheten har vi AIK och jag ser inga problem med det, så länge det är sakligt och sköts på ett civiliserat sätt.

Personligen, var du en av de som blev ledsna när Mohamed gick till Elfsborg?
– Jag var ju involverad i vår önskan om att få honom, så det är klart att man blir ledsen när man inte får igenom det som man vill göra. Samtidigt måste man ha respekt för att andra klubbar också vill tävla och ha de bästa spelarna. Det är inget konstigt. Vi hade inte de ekonomiska musklerna då och det hade Elfsborg. Så det är väl som det är med det. Det fanns säkert negativa tankar där och då, men så som det ser ut nu så valde han oss för tredje gången.

Hur passar han in i er trupp? Har han de egenskaper ni har velat ha, eller hur har ni resonerat där?
– Det där är alltid en balansgång. Ett spelarförvärv kan ju komma ur olika vinklar. I det här fallet handlar det ju delvis om det faktum att vi kan göra det. På så sätt passar det ju in. Sen har vi givetvis en fotbollsmässig plan för att han ska kunna bidra i AIK:s sätt att spela och den omfattar så väl 4-3-3 som 4-4-2, så det finns en tydlig idé.

AIK värvar nu en kontraktslös spelare, som därför får anses som billig. Och det är en spelare som är 25 år, alltså inne i en bra fotbollsålder. Samtidigt är det en spelare som tidigare visat upp en väldigt hög potential med allsvenska mått mätt, i just AIK:s miljö. Björn Wesström gör heller ingen hemlighet av att affären är speciell.
– Nej, det är extremt unikt får jag säga. Det här är nästan lika unikt som att ta Eero Markkanen från Finland till AIK och sedan Real Madrid. Det är unikt på helt olika sätt, men det är lika roligt, avslutar sportchefen.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 16 maj
18:00 Århus - Silkeborg Superligaen
18:00 Hvidovre - Odense Superligaen
19:00 Malmö - Gais Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - Djurgården Allsvenskan
19:00 Sirius - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Norrköping Allsvenskan
19:30 Las Palmas - Real Betis La Liga
20:00 Köpenhamn - Midtjylland Superligaen
21:00 Leeds - Norwich Championship
21:30 Almeria - Barcelona La Liga
22:00 Real Sociedad - Valencia La Liga
fredag 17 maj
19:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
19:00 Trelleborg - Helsingborg Superettan
19:00 Utsikten - Öster Superettan
19:00 Gefle - Sundsvall Superettan
19:00 Vendsyssel - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Rosengård - Olympic Ettan södra
19:00 Kolding - Hobro Danmark Division 1
19:00 Ålborg - Fredericia Danmark Division 1
20:45 Raith - Partick Thistle Skottland Premiership
20:45 Fiorentina - Napoli Serie A
21:00 Southampton - West Bromwich Championship
lördag 18 maj
13:00 Skövde AIK - Östersund Superettan
13:00 Malmö FF - Sundsvall Elitettan
13:00 Örebro SK - Bollstanäs Elitettan
13:00 Alingsås - Umeå Elitettan
15:00 Degerfors - Örgryte Superettan
15:00 Jitex - Mallbacken Elitettan
15:00 Lidköping - Gamla Upsala Elitettan
15:00 AIK - Häcken Allsvenskan, damer
15:00 Oddevold - Brage Superettan
15:00 Vittsjö - Norrköping Allsvenskan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Leipzig Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Darmstadt Bundesliga
15:30 Heidenheim - Köln Bundesliga
15:30 Stuttgart - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Augsburg Bundesliga
15:30 Union Berlin - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Bochum Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Mainz Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Ängelholm Ettan södra
16:00 Täby - Örebro Syrianska Ettan norra
16:00 Karlstad - Stocksund Ettan norra
16:00 Eskilsminne - Torslanda Ettan södra
16:00 Falkenberg - Torn Ettan södra
16:00 Aston Villa - Manchester C Women’s Super League
16:00 Manchester U - Chelsea Women’s Super League
16:15 Leganes - Gijon LaLiga2
17:00 Horsens - B 93 Danmark Division 1
17:15 Bolton - Oxford United League One
18:00 Lecce - Atalanta Serie A
20:45 Torino - Milan Serie A
21:00 Alaves - Getafe La Liga
söndag 19 maj
12:00 Friska Viljor - Vasalund Ettan norra
12:30 Sassuolo - Cagliari Serie A
13:00 Landskrona - Örebro Superettan
13:00 AFC Eskilstuna - Sollentuna Ettan norra
14:00 Hammarby - AIK Allsvenskan
14:00 Crawley Town - Crewe League Two
14:00 Brommapojkarna - Norrköping Allsvenskan
14:00 Odense - Randers Superligaen
14:00 KIF Örebro - Piteå Allsvenskan, damer
14:00 Uppsala - Sunnanå Elitettan
14:00 Piteå - Stockholm Internazionale Ettan norra
14:30 PSV - Waalwijk Eredivisie
15:00 Linköping - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Trelleborg - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Monza - Frosinone Serie A
15:00 Udinese - Empoli Serie A
15:00 Umeå - Karlberg Ettan norra
15:00 Sandvikens IF - Varbergs BoIS Superettan
15:30 Kaiserslautern - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
15:30 Hannover - Kiel 2. Bundesliga
15:30 Hansa Rostock - Paderborn 2. Bundesliga
15:30 Greuther Furth - Schalke 2. Bundesliga
15:30 Hamburg - Nürnberg 2. Bundesliga
15:30 Wehen - St Pauli 2. Bundesliga
15:30 Elversberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
15:30 Osnabrück - Hertha Berlin 2. Bundesliga
15:30 Fortuna Düsseldorf - Magdeburg 2. Bundesliga
16:00 IFK Kalmar - Eskilstuna United Elitettan
16:00 Onsala - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Trollhättan Ettan södra
16:00 Lund - Tvååker Ettan södra
16:00 Ljungskile - Jönköping Ettan södra
16:30 Värnamo - Kalmar Allsvenskan
16:30 Gais - Elfsborg Allsvenskan
17:00 Chelsea - Bournemouth Premier League
17:00 Manchester C - West Ham Premier League
17:00 Brentford - Newcastle Premier League
17:00 Crystal Palace - Aston Villa Premier League
17:00 Liverpool - Wolverhampton Premier League
17:00 Assyriska FF - Nordic United Ettan norra
17:00 Burnley - Nottingham Premier League
17:00 Brighton - Manchester U Premier League
17:00 Sheffield U - Tottenham Premier League
17:00 Luton - Fulham Premier League
17:00 Arsenal - Everton Premier League
18:00 Inter - Lazio Serie A
19:00 Valencia - Girona La Liga
19:00 Atletico Madrid - Osasuna La Liga
19:00 Athletic Bilbao - Sevilla La Liga
19:00 Cadiz - Las Palmas La Liga
19:00 Mallorca - Almeria La Liga
19:00 Villarreal - Real Madrid La Liga
19:00 Granada - Celta Vigo La Liga
19:00 Barcelona - Rayo Vallecano La Liga
19:00 Real Betis - Real Sociedad La Liga
19:00 Alaves - Getafe La Liga
20:45 Roma - Genoa Serie A
måndag 20 maj
13:00 Naestved - Hilleröd Danmark Division 1
14:00 Vejle - Hvidovre Superligaen
14:00 Lyngby - Viborg Superligaen
15:00 Köge - Helsingör Danmark Division 1
15:30 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga damer
15:30 Bayer Leverkusen - Werder Bremen Bundesliga damer
16:00 Silkeborg - Bröndby Superligaen
18:00 Nordsjälland - Midtjylland Superligaen
18:30 Salernitana - Verona Serie A
19:00 Hammarby - Rosengård Allsvenskan, damer
19:00 Sirius - Västerås SK Allsvenskan
19:00 Djurgården - Halmstad Allsvenskan
19:00 Växjö - Kristianstad Allsvenskan, damer
19:10 Häcken - Malmö Allsvenskan
20:45 Bologna - Juventus Serie A
tisdag 21 maj
19:00 IFK Göteborg - Mjällby Allsvenskan
19:00 Århus - Köpenhamn Superligaen
onsdag 22 maj
19:00 Öster - Landskrona Superettan
19:00 Örgryte - Trelleborg Superettan
19:00 Östersund - Gefle Superettan
19:00 Sundsvall - Sandvikens IF Superettan
19:00 Helsingborg - Skövde AIK Superettan
21:00 Atalanta - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
torsdag 23 maj
19:00 Norrby - Trollhättan Ettan södra
19:00 Brage - Degerfors Superettan
19:00 Varbergs BoIS - Oddevold Superettan
19:00 Örebro - Utsikten Superettan
fredag 24 maj
04:00 Angel City W - San Diego Wave Women USA NWSL Women
17:00 Lidköping - Malmö FF Elitettan
19:00 Vendsyssel - Fredericia Danmark Division 1
19:00 Kolding - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Hobro - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Horsens Danmark Division 1
19:00 Gamla Upsala - Uppsala Elitettan
19:00 Örebro Syrianska - Karlstad Ettan norra
19:00 Torn - Ariana Ettan södra
19:00 Tvååker - Ljungskile Ettan södra
19:00 Elfsborg - Halmstad Allsvenskan
19:00 Malmö - Kalmar Allsvenskan
lördag 25 maj
12:00 Sollentuna - Friska Viljor Ettan norra
13:00 Sundsvall - Jitex Elitettan
13:00 Brommapojkarna - Kristianstad Allsvenskan, damer
13:00 AIK - Örebro SK Allsvenskan, damer
13:00 Häcken - Hammarby Allsvenskan, damer
13:00 Bollstanäs - Umeå Elitettan
13:00 Stockholm Internazionale - Täby Ettan norra
13:00 Umeå - Vasalund Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Rosengård Ettan södra
13:00 Onsala - Torslanda Ettan södra
13:00 Kolding - Köge Danska ligan, damer
15:00 Norrköping - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Eskilstuna - Alingsås Elitettan
15:00 Hvidovre - Lyngby Superligaen
15:00 Viborg - Odense Superligaen
15:00 Randers - Vejle Superligaen
15:30 Nordsjælland - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
16:00 Falkenberg - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Nordic United - Karlstad Ettan norra
16:00 Gais - Häcken Allsvenskan
16:00 Mallbacken - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Celtic - Glasgow Rangers Skotska cupen
16:00 Manchester C - Manchester U FA-cupen
17:30 Mjällby - Djurgården Allsvenskan
18:00 Barcelona - Lyon UEFA Champions League, damer
20:00 Kaiserslautern - Bayer Leverkusen Tyska cupen
21:00 Las Palmas - Alaves La Liga
21:00 Almeria - Cadiz La Liga
21:00 Osasuna - Villarreal La Liga
21:00 Getafe - Mallorca La Liga
21:00 Real Madrid - Real Betis La Liga
21:00 Rayo Vallecano - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Sevilla - Barcelona La Liga
21:00 Celta Vigo - Valencia La Liga
21:00 Girona - Granada La Liga
21:00 Real Sociedad - Atletico Madrid La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 9 8 0 1 19 24
2 Djurgårdens IF 9 6 1 2 12 19
3 Mjällby AIF 9 5 2 2 8 17
4 BK Häcken 9 5 1 3 3 16
5 Gais 9 5 0 4 -1 15
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 9 5 0 4 -2 15
7 AIK 9 4 2 3 -3 14
8 IF Elfsborg 9 4 1 4 2 13
9 Hammarby IF 9 4 0 5 -1 12
10 IK Sirius 9 3 2 4 -2 11
11 IFK Värnamo 9 3 2 4 -5 11
12 IFK Norrköping 9 3 2 4 -8 11
13 IF Brommapojkarna 9 2 4 3 -3 10
14 IFK Göteborg 9 2 2 5 -5 8
15 Kalmar FF 9 2 1 6 -4 7
16 Västerås SK FK 9 1 0 8 -10 3