Norsk media har uppgett att Hammarby är mycket nära att värva isländske landslagsbacken Birkir Már Sævarsson. Uppgifter som FD fått bekräftade – Sævarssons norska klubb Brann är berett släppa honom i stort sett gratis till Bajen. Enligt FD:s uppgifter diskuteras nu en vänskapsmatch de bägge publiklagen emellan som en del i uppgörelsen.
– Inga kommentarer, säger Hammarbys sportchef Mats Jingblad till FotbollDirekt.se.

Hammarby har redan fyra norska spelare i truppen. Nu kommer snart en till in från spel i Norge, men en islänning. Branns isländske högerback Birkir Már Sævarsson, 30, uppges vara mycket nära en övergång till Bajen. Uppgifter från Aftenposten och Bergens Tidende i dagarna gör gällande att klubbarna är nära en överenskommelse.

Uppgifter som FD fått bekräftade – Brann är berett att släppa Sævarsson i stort sett gratis, trots kontrakt med Brann över 2016.

Dels som tack för hans lojalitet – Sævarsson kom till Brann 2009 och förlängde i fjol sommar sitt utgående kontrakt trots flera andra alternativ. Dels på grund av att han sitter på en av de högsta lönerna i Branns trupp.
Detta sammantaget och att han numera är andraalternativ på sin position. Sævarsson har den här säsongen till stor del fått stå tillbaka för 19-årige Andreas Vindheim, en egen talang som i år fått stort förtroende från Branntränaren Rikard Norling.

Då Sævarsson varit en lojal och omtyckt spelare under flera år i Brann så finns det en uppgörelse om att låta honom lämna för Hammarby för en symbolisk övergångssumma, enligt FD:s uppgifter. Dessutom diskuteras en vänskapsmatch mellan de två klubbarna som en del i uppgörelsen.

Hammarbys sportchef Mats Jingblad är fåordig när han bemöter uppgifterna om att Sævarsson är så gott som klar för klubben.

– Det får bli det gamla vanliga, inga kommentarer, säger Jingblad till FotbollDirekt.se.

Mer generellt, han är högerback, en position ni ser över till nästa säsong?

– Jag får ofta frågan om positioner generellt, och det blir bara spekulationer om jag säger att vi söker en vänsterytter, eller en målvakt eller en anfallare eller vad det nu är. Det skapar också osäkerhet bland våra befintliga spelare. Så därför väljer jag att inte kommentera det heller.

Enligt våra uppgifter så är ni nära att komma överens med Brann, där han går för en mindre summa samt en träningsmatch klubbarna emellan? 

– En träningsmatch kan det säkert finnas planer på, men det är inte mitt bord. Det är tränarna som avgör det.

Affären blir inte formellt klar ännu på ett tag, av det skälet att säsongen inte är över för Brann. De kvalar för att hålla sig kvar i Tippeligan, ett dubbelmöte mot Mjöndalen med första matchen på söndag och returen nästa onsdag.

Birkir Már Sævarsson är isländsk landslagsman sedan 2008, med 38 a-landskamper totalt och han har varit inhoppare i de två senaste EM-kvalmatcherna, den historiska bragden mot Holland i oktober (2-0-seger) och mot Tjeckien i söndags (förlust 1-2).