Foto: Privat

20 mål på sju matcher i division 3 i fjol – nu kan Sierra Leone-anfallaren Mohammed Buya vara på väg mot större klubbar i Sverige. I fjol provspel med Gefle och Assyriska, samt belgiska storklubben Standard Liege. I kväll testas han av AFC United i en träningsmatch mot AIK.

Mohammed Buya, 19, uppmärksammades i fjol höst efter 20 mål på sju matcher i division 3, något som landade ett provspel med Gefle, men också för att han öst in målen i Juventus – division 3-klubben Juventus IF i Västerås.
”Från Juventus till Gefle” en rolig rubrik kanske, men faktum är att Buyas halva säsong i Sverige rönte större uppmärksamhet från flera klubbar – förutom Gefle så provspelade han med Assyriska och inte minst belgiska storklubben Standard Liege.

Mohammed Buya började spela i FC Mattia i hemlandet Sierra Leone innan han tog steget vidare till Academie Sante Marie De Dixinn, en stor akademi i grannlandet Guinea. I fjol kom han till Sverige och nu har flera klubbar ögonen på anfallstalangen.

Buya stannade i Juventus IF fram till i somras, varefter han skrev på för Västerås SK i division 1 norra. Där blev det fyra mål på åtta matcher under hösten.Buya beskrivs som snabb anfallare med målsinne och nu testas han av superettan-nykomlingen AFC United, i kväll i en träningsmatch mot AIK.

– Det är en spännande klubb som har något intressant på gång. Ett intressant projekt för just den här typen av spelare som Buya. Det är inte alla klubbar i Sverige som har ekonomin att utveckla yngre spelare men AFC har väldigt fina faciliteter, ekonomi och möjligheter, säger Gabriel Dikmen, rådgivare och scout vid Talenti Sport Agency till FotbollDirekt.se.

– Det är viktigt att man tar rätt steg i utvecklingen och superettan känns som ett naturligt nästa steg för honom i det här skedet.

AFC tog kontakten efter att laget mött Buyas Västerås i slutet av säsongen. Då fanns även representanter från Djurgården på plats.

– Djurgården var och tittade på honom i matchen mot AFC. Sedan har det funnits intresse från en utländsk klubb till som spelar i Europaspelet nu, och det kan bli aktuellt att han besöker dem också. Men det är först AFC nu, så får det se vad som händer efter det.