• Publicerat 25 oktober, 2014
  • Skrivet av Mats Jonsson
  • 9 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Med en omgång kvar av söderettan är det klart att Utsiktens BK från Göteborg blir ett nytt lag i Superettan nästa säsong. Laget vann med 1-0 mot Kristianstad efter att tidigare Robin Jonsson nickat in en frispark av Niklas Tidstrand.

– Det är helt otroligt. Man får nypa sig i armen och se så man inte drömmer. Härligt att se all den glädje som är här nu. Haft ont i magen hela dagen och det har varit nervigt men nu har det släppt, säger en glad men ändå återhållsam ordförande Björn Jarkvist till FotbollDirekt.

1935 grundades Utsiktens BK men efter många år av tynande tillvaro i lägre serier tog laget för ett par år sedan klivet upp i ettan och på lördagen blev det klart att nästa steg också blivit klart.
– 1998 spelade vi i divison 6. Året efter kom jag in föreningen och då vann vi femman. Sedan var vi kvar i några år i fyran innan vi klev på ordentligt uppåt, förklarar Jarkvist.

Han berättar för FotbollDirekt att visionen var att kunna nå superettan som fanns som ett långsiktigt mål.
– När vi gick upp i ettan var målet var att etablera oss i ettan och visionen var superettan långt borta i fjärran. Superettan låg inte inom ramen för tre år kanske inte heller fem år. Den kändes långt borta. Vi skulle vara mogna att ta nästa kliv om några år men när det gick så bra som det gjorde förra säsongen sade vi lite internt att ”nu ska vi fajtas om seriesegern” men det trodde vi aldrig vi skulle klara, säger Jarkvist till FotbollDirekt.

Och seriesegern har Utsikten klarat av – med en omgång kvar att spela av serien dessutom. Laget har dessutom gjort det utan att ta in några stora namn – ja förutom i ledarstaben då, där tidigare Örgrytetränaren Janne Carlsson fungerat som huvudtränare och tidigare Blåvitt-ikonen Torbjörn Nilsson varit anfallstränare. Sporadiskt har också Glenn Hysén varit involverad i laget. Bland spelarna finns meriter från klubbarna runt Göteborg – Gais, Häcken och Örgryte. Ralf Edströms son Joakim, utlånad från Gais, är en av spelarna som varit tongivande denna säsong.

– Vi behöver nog förstärka med någon spelare i varje lagdel, annars kommer vi nog att ha samma lag kvar som spelat oss upp. Och det är inte självklart att vi kommer att blicka uppåt när det gäller nya spelare – utan det finns många i ettan som säkert skulle kunna tillföra mycket hos oss, säger Jarkvist.

– Med vår plats i superettan kan vi också säkert locka spelare som inte platsar hos Gais och som hellre sätter sig i bilen och åker till Ljungskile och Uddevalla. Nu finns vi som alternativ på närmare håll.

Det enda mörka molnet på himlen är att laget inte får spela på Ruddalen som varit lagets hemmaplan i många år.
– Nej. Den håller inte av säkerhetsskäl. Det har inte gjorts mycket åt arenan sedan Frölunda spelade där i allsvenskan. Jag tror underlaget har bytts ut bara en gång sedan dess. Så det är väl det vi får fundera på vart vi ska spela nästa säsong. Men det får bli en annan fråga en annan dag. Idag gläds vi åt att vi klarat av att gå upp.

Även om Superettan var ett avlägset mål stannar det inte där för Utsikten – nu när laget har vandrat hela vägen genom seriesystemet är det bara ett trappsteg kvar innan man står på översta steget – allsvenskan.
– Och det ser jag inte som någon utopi. Jag ser oss själva som Ljungskile som är ett topplag i superettan och som slåss om en plats i allsvenskan. Varför skulle inte vi klara av det om dom gör det?