Syrianska FC

”Superettan har extra allt av allt – det avgörs i sista omgången”

ANNONS

KRÖNIKA. Att Superettan är jämn i både toppen och botten är en kraftig underdrift, den är för samtliga inblandade äckligt tät och oviss. Det återstår två omgångar att spela och nervtrådarna fullkomligen fladdrar runt i hela vårt avlånga land.

I botten ser det riktigt dystert ut för Assyriska som närmast åker till Östersund för en match mot det bollskickliga Östersunds FK, jag blir väldigt förvånad om det blir några poäng alls där för ett lag som verkligen har haft en dyster säsong. Ännu ett tränarbyte verkar dessutom vara ett faktum efter säsongen. I sista omgången väntar Gais på hemmaplan, det kan vara en ödesmatch av sällan skådat slag även för göteborgarna och Assyriskas hemmafacit är ju minst sagt svagt. Det ser tungt ut och jag hade andra förväntningar på Assyriska innan året, en rejäl felbedömning av mig. Assyriska lär åka ur och då väntar bland annat grannen och nyligt uppflyttade Södertälje FK.

Husqvarna FF ligger ännu sämre till, sist och tre poäng från kvalplatsen. Det har varit en hysterisk säsong för nykomlingarna som startade säsongen bland molnen men sen fullständigt kraschade. Raset tog inte slut förrän man nått botten och nu krävs ett mirakel för att få kvala sig kvar. En spelaromsättning av sällan skådat slag under året har inte gett någon positiv effekt alls. I kommande omgång väntar ett på besök på Stora Valla i Degerfors. Det är ingen enkel match att ta poäng där, speciellt inte när dagsformen ser ut som den gör. Degerfors kan med seger här säkra kontraktet och det tror jag att man gör också. I sista omgången väntar Syrianska FC på hemmaplan, en match där det mycket väl kan stå nytt kontrakt på spel för SFC. Husqvarna trillar ur.

På kvalplats i detta nu återfinns Landskrona Bois och deras två återstående matcher är av det tuffare slaget. Kommande omgång väntar ett ödesderby mot skånekollegan Ängelholms FF. ÄFF som går en lika tuff kamp utanför planen som på densamma lär vara redo för krig.. Ovisst och omöjligt att tippa, men att det blir krampaktigt och tufft står absolut klart. I sista omgången får Bois göra den långa resan norrut till Sundsvall, till ett ”Giffarna” som återfinns lika långt upp i tabellen som man gör rent geografiskt. Jag har svårt att se skåningarna få med sig poäng från Norrporten Arena utan får hoppas på att man får chansen att kvala sig kvar i Superettan.

På den andra kvalplatsen, med kontakt till säker mark finns Östers IF, en annan klubb som jag på förhand hade mycket, mycket högre tankar om än vad som visats under året. Mycket har gått rejält fel och det blir två väldigt nervösa veckor för tränare Björknesjö och hans spelare. Programmet visar att det stundar ett gastkramande derby mot J-södra på bortaplan, en match där hemmalaget utan tvivel m å s t e vinna för att ha någon som helst chans att nå kval uppåt. Sista omgången stavas hemmamatch mot Degerfors, ett lag som jag då tror har säkrat sitt kontrakt, frågan är hur statusen är i Öster då?

Strax ovanför strecket ligger tre lag på samma poäng (och två före Öster) Ängelholm (Landskrona, b, Östersund, h), Syrianska (Ljungskile, h, Husqvarna, b) och Gais (Hammarby, h och Assyriska, b). Som ni själva inser är det extremt svårtippat och man måste dra till med ”en match i taget” då kommande omgångs resultat kan ge totalt andra förutsättningar.

Vilket lag har nerverna och kvaliteten att göra ett sista positivt ryck och ta sista chansen?

*****

I en annan del av tabellen, i toppen är det helt andra tongångar, även om det även här är ”nerverna utanpå”. Ljungskile vann sent, igen. Gif Sundsvall vann sent, igen och Hammarby ledde, tappade och vände till slut. Tre lag som sett väldigt starka ut hela hösten men där bara två får glida i VIP-kön till Allsvenskan. Det tredje gänget får stå i (kval)kön. Ingen rolig kö alls.

Det är lika jämnt och ovisst i toppen, Hammarby leder inför de två avgörande omgångarna på lika många poäng (57) som Sundsvall men med en klart bättre målskillnad (Giffarna har sämst målskillnad av alla inför de två sista omgångarna). För Hammarby väntar Gais på bortaplan i den näst sista omgången, en svår match mot ett ytterst motiverat motstånd som slåss för nytt kontrakt. I sista omgången väntar Jönköping Södra hemma, ett lag som överraskat stort efter tränarbytet (Gren ut, Thelin in) och som hakat på i toppen. Om två veckor tror jag dock inte att smålänningarna har chans på kval och således inget att spela för. Men det leder å andra sidan till att man kan spela avslappnat….

Giffarna skuggar och har gjort en mycket bra höst. Sena segermål och kvitteringar har visat prov på stryka. Har en lurig match mot ett IK Sirius som ligger lite i ”ingenmansland” men som ju kan spela avslappnat. I sista omgången tar man emot Landskrona Bois, som med stor sannolikhet då balanserar vidare, och i bästa fall för skåningarna, är klara för kval. Stor chans till tre poäng för Sundsvall hur som helst.

Ljungskile SK då, laget som har gått fram som en slåttermaskin och på fullt allvar” inte kunna förlora”, ska de ”bara” bli trea? Nyckelmatch blir kommande omgång då man får försöka förlänga sin svit på Södertälje Arena mot ett desperat Syrianska.. Det lär dock krävas tre poäng om man ska ha chans på direktplats upp. I sista omgången tar man emot Varberg och den matchen lär man inte förlora om man har eller har häng på direktuppflyttning eller tvunget måste ta poäng för att i alla fall få kvala.

*****

Den som har förmågan att se i framtiden får gärna slå en signal och berätta utgången för mig då det är ohyggligt tätt runt alla streck. Det återstående spelprogrammet är desingat på ett sätt som ger rysningar oavsett vilket lag man vurmar för. Derbyn i både Småland och Skåne, potentiellt avgörande i botten mellan Husqvarna och Syrianska. Tre topplag som avslutar på sin hemmaplan.

Det står klart att mycket kommer att avgöras i den sista omgången, antagligen i de allra sista minuterna. Några kommer att kunna jubla något alldeles vansinnigt likväl som det kommer att fällas en och annan tår för några andra. För den tredje kategorin fortsätter lidandet/skjuts firandet upp då kval väntar.

*****

Den här serien lever på något sätt verkligen upp till att vara ”extra allt” av allt. Det är klart att det ska avgöras absolut i den sista skälvande omgången. Vem hade trott någonting annat?

—-

Magnus Österberg – FotbollDirekt.se

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3