Nyheter

Alm i långintervju: ”Jag har aldrig haft en så bra AIK-trupp”

ANNONS

AIK har förlorat fyra av de fem senaste matcherna och är just nu utanför en Europa-plats. Tränaren Andreas Alm sitter på ett nyskrivet kontrakt som sträcker sig till och med 2017. FotbollDirekt tog sig en lång pratstund med AIK-tränaren om resultaten, den ekonomiska segern, den bästa AIK-trupp han någonsin haft och tunga sommartapp.

AIK har de senaste säsongerna avslutat serien väldigt starkt. I år är det annorlunda och laget har inkasserat fyra förluster de fem senaste matcherna. Nu är landslagsuppehållet slut och med tre omgångar kvar av serien är AIK en poäng från tredjeplatsen som innebär Europa-spel. FotbollDirekt tog sig en pratstund med AIK-tränaren Andreas Alm och inledande frågan var förstås varför den här säsongsavslutningen redan nu är svagare än de tidigare tre säsongerna under Alms ledning.
– Varför har vi startat bättre än tidigare och varför är vi inte lika bra på hösten? Det är lite grann så. Men vi har inlett en del av de förlustmatcherna svagt, så är det, sen är det olika saker, Nabil var borta efter första landslagssamlingen då han blev skadad och han är en nyckelspelare, Henok var också borta därefter och det är klart det påverkar.

Finns det något som genomgående inte fungerat i de här förlustmatcherna?
– Vi har varit något svagare i offensiven, djupledsspelet har varit sämre än tidigare av lite olika anledningar.

Har du i någon av matcherna kunnat vara nöjd med ”prestationen” kontra resultatet?
– Nej, jag är nog väldigt resultatinriktad. Det går att prata om prestation, vi gör ju alltid en prestation oavsett resultat, det är resultat vi behöver göra.

Under din tid som huvudtränare för AIK hade ni inför de här fyra förlusterna senaste fem matcherna inte förlorat mer än en match i rad. Märker du av på spelarna att det är en ovan situation?
– Jag själv uppmärksammade att vi spelat 114 matcher utan två förluster i rad, det var ingen annan som uppmärksammat eller tänkt på det. Men det är svårt det där med självförtroende, det är ett stort ord som är svårt att sammanfatta. Jag märker av alla resultat på alla spelare vecka till vecka, oavsett om spelar vi en premiär som vi kryssar i eller vinner en match i 14:e omgången så märker jag av det.

Vad märker du nu då?
– Det beror lite grann på vad spelare gjort. Spelare utanför vill gärna in och spela och göra nåt mer oss, spelare som varit med vill prestera bättre och vill visa att det här går att vända, det är en stor blandning.

Frustration?
– Det är frustration redan när vi förlorar en match. Eller om vi vunnit flera och sen spelar oavgjort. Man vill alltid vinna.

Hur hanterar du motgångarna?
– Jag skrev nytt avtal i somras och var väl medveten om att det kunde komma förändringar i truppen och hur hösten skulle se ut. Jag har varit rustad och redo på allting, sen vill man förstås hela tiden ha framgång men det ingår i mitt jobb att leda AIK i motgång också om det uppstår. Det är första gången jag har ett lag på egen hand och i AIK så det finns stora möjligheter att utvecklas av alla resultat, även dessa.

Målsättningen inför säsongen var att komma topp tre. Tycker du att att det fortfarande gäller efter sommarens försäljningar?
– Målsättningsarbete är alltid lite lurigt utifrån de effekter du kan och inte kan påverka. Jag är lite skeptisktill målsättningsarbete med sportsliga restulat. Vi har sagt topp tre, det täcker både guld och komma ut i Europa och det hade varit ganska kladdigt att ändra målsättning under säsongen. Jag tycker man ska behålla målsättningen året ut och sen när man utvärderar det efter säsongen kan man kolla på olika anledningar och där kommer det finnas med att Teteh var skadad, Panos – som var tänkt som en nyckelspelare – gick sönder, vi har sålt vår skyttekung i Eero och Robin Quaison. Men att vi valt att behålla målsättningen topp tre hela säsongen känns smakfullt.

Hur ser du på försäljningarna av Eero Markkanen och Robin Quaison, samtidigt som att ni inte använde pengarna till att fylla de luckorna i truppen?
– När vi gör sådana enorma försäljningar och fyller upp klubbens ekonomi… planen var att göra det över flera år och så tar vi tillbaka klubbens ekonomi på ett enda fönster, det är ekonomiskt fantastiskt och styrelsen är väldigt nöjd med det. Sen får vi försöka nå målsättningen ändå.

Hur har det påverkat era förutsättningar rent sportligt?
– Det ändrar verktygslådan, det kan vi konstatera, men hur mycket ser vi först efter säsongene. Eero var ett unikt verktyg sett till hela serien, ingen har haft en liknande spelare och ja… jag har aldrig haft en så vass AIK-trupp under min tid här som jag hade mot Malmö borta, det är den bästa jag haft hittills. Då var förvisso Celso på VM, men jag räknar in honom i truppen. Hade Panos varit hel hade den varit fruktansvärt bra. Robin var helt mogen och Eero hade kommit ifatt träningsmässigt och börjat leverera mål och storspel, så tydliga som vi var då, det är klart att påverkar att spelare försvinner.

Hur förberedd var du på försäljningarna som skedde?
– Jag fick tydliga indikationer att vi behövde göra försäljningar för att rädda klubbens ekonomi. Jag blev inte för efter att vi sålde Mohamed och Teteh har ambitionen varit att hitta balans i ekonomin men det hade inte lyckats. Vi behövde 30 miljoner på banken helt enkelt och då behövde vi sälja.

Du bedöms ju trots allt efter sportsliga resultat och dessa försäljnignar har ju enligt dig – och många andra – försämrat möjligheterna att göra bra sportsliga resultat, hur ser du på att de ändå görs?
– Det är ändå en helhet. Om vi säljer av spelare till Real Madrid och Serie A så förstår alla att vi säljer spetskompetens på ett eller annat sätt och jag är väldigt stolt över att vara en del av det. Jag är extremt stolt över det AIK gjorde med Mohamed och Teteh, då gjorde vi något historiskt inom AIK, vi satte pengarna på banken och skapade finansiellt utrymme, det har aldrig hänt i AIK:s historia på det sättet.
– Sen är det klart att jag bedöms efter sportsliga resultat men också hur vi bygger planen, att AIK mår bra är en helhet. Jag hade ju kunnat skrika att såhär ska vi inte göra, jag vill ha de 30 miljonerna att handla för, men det är inte så vi vill jobba.
– Signalerna från styrelse och VD är ju klockrena, det här var oerhört viktigt, det säger alla signaler uppifrån. Det är självklart inte som att vinna SM-guld, det är inte en sportslig framgång i nuet men det är en förutsättning för att AIK ska kunna vinna oftare.

Vet du redan nu hur planen för kommande åren ser ut?
– Vi har en tydlig plan gällande 2015 vad gäller spelartrupp och allting. Björn är den som har ansvaret och driver men han har satt mig in i det så jag har en klar bild. Ambitionen nästa gång vi säljer är att vi ska ge utrymme för investeringar, om det sen är i spelartrupp eller träningsanläggning eller vad det nu är… men vi kan göra andra saker för pengarna som kommer in från nästa försäljning. Sen kommer vi fortsätta arbete som vi gör, AIK har aldrig haft en så ung trupp med så höga ambitioner någonsin och så kommer vi fortsätta arbeta.

Visste du om dessa förutsättningar när du skrev på nytt kontrakt?
– Ja, absolut.

Visste du om det redan innan eller fick du reda på det när ni diskuterade kontraktet?
– Jag visste absolut inte om det tidigare. De hade inte budgeterat med något underskott utan ambitionen är att allt ska gå med plus. Sen hade vi tapp i olika delar av klubben, publikintäkterna hade sjunkit med mera. Då fick jag reda på att det är ett beslut och en strategi från VD och styrelse att så ska vi arbeta, när de berättade att så måste vi göra för att rädda AIK så är det väldigt lätt att förstå att det är det vi måste göra.

Och det fick dig inte att tveka överhuvudtaget när du skulle skriva nytt kontrakt?
– Snarare tvärtom. Så länge vi gör saker tillsammans tycker jag det är rimligt, sen om styrelsen ändrar strategi så, ledningen har sina uppdrag och jag har mina.

Om ni misslyckas med att komma topp tre, är det en misslyckad säsong rent sportsligt i sådana fall?
– Hade du frågat innan säsongen hade jag svarat ja. Vi hade Teteh som vi fått in med viss möjlighet till prestation och, det med det laget vi hade upplevde jag inte att vi var bättre än Malmö när säsongen startade, men definitivt att vi kunde bli det sett över hela säsongen. Men det beror lite på hur det slutar nu, jag trodde inte att vi skulle kunna ha de här 30 miljonerna på banken redan nu heller så.
– Vi har BP, Åtvidoch Kalmar kvar så vi går stenhårt för att klara målsättningen.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0