Foto: All Over Press

Djurgården har värvat mittbacken Omar Colley till nästa säsong. Men frågan är hur länge Colley stannar – om man får tro hans finska klubb KuPS så är allsvenskan ett första kort stopp i karriären för vad som uppges vara ett jättefynd:
– Djurgården är bara ett steg på vägen för Omar. Om ett par år så spelar han i en av de större ligorna i Europa, det är jag helt övertygad om, säger KuPS vd Jarmo Heiskanen till FotbollDirekt.se. 

Gambianske mittbacken Omar Colley, 21, skrev i augusti ett kontrakt med Djurgården på tre år, med start 1 januari 2015. Detta efter två säsonger i KuPS i finska högstadivisionen.

KuPS vd Jarmo Heiskanen är lyrisk över spelaren som man nu inte får några större pengar för. Djurgården förhandlade på Deadline Day om en övergång redan till denna säsong, men det var för lite och för sent, säger Heiskanen.

– De (Djurgården) sa från början att de ville ha honom i januari, sedan ändrade de sig och sa att de ville ha över honom direkt. Men det var sent och vi jobbade på ett tajt schema. Vi kunde inte hitta någon ersättare för honom på så kort tid innan fönstret stängde. Vi förhandlade på transferfönstrets sista dag, men pengarna de erbjöd oss var inte tillräckliga, säger KuPS vd till FotbollDirekt.se.

– Vi valde att behålla honom, vid det laget så var vi ute efter medaljer, nu går inte det längre men vi är ute efter en Europa League-plats. Vi får nytta av honom de här sista matcherna, han har redan haft en enorm inverkan här.

Om Djurgården gjort ett fynd i Colley? För KuPS är han i alla fall just det. Han var helt okänd för den klubben när de fick tips om honom.

– Vi visste inte så mycket om honom, vi litade på hans agent. Han kom hit och tränade och efter första träningen med oss så hade vår tränare bestämt sig. Han var ett stort fynd för oss. Ja, det är nog den bästa utländska spelaren vi tagit in någonsin, säger Heiskanen.

Och – det är bevisat – den snabbaste. När Colley kom till klubben så överrumplade han alla i löptesterna på försäsongen.

– Han är snabbast i klubben någonsin i våra snabbhetstester. Och även uthålligast. Normalt sett är ju snabba spelare inte så konditionsstarka och vice versa. Men han slog rekord i bägge testerna, så han har väldigt speciella egenskaper.

En ersättare ska nu in ändå till nästa säsong. Men det kommer inte bli enkelt att hitta honom, säger Heiskanen:

– Det blir svårt att hitta den typen av spelare igen, han är 190 lång och ändå snabb och stark, han är teknisk, vänsterfotad och har bra spelförståelse. Det är en spelare en finsk klubb kanske hittar en gång på tio år. Vanligtvis så är de redan upptäckta av klubbar i större fotbollsländer, här hade vi tur.

KuPS får ett litet träningsbidrag för Colley när han nu lämnar som Bosman.

– Men vi är bara glada att ha honom här. Finland är en startstation för unga spelare i deras karriärer. Och han kan gå väldigt långt. Jag känner till en del spelare från finska ligan, jag nämner inga namn, som gått vidare till allsvenskan och han är bättre än alla dem.

– Djurgården är bara ett steg på vägen för Omar. Om ett par år så spelar han i en av de större ligorna i Europa, det är jag helt övertygad om. Han har talangen och övertygelsen, han är beredd att lägga ner det arbete som krävs. Han har en väldigt ljus framtid som spelare.