Nyheter

“Djurgårds-fansens ljudnivå? Det är Dortmund-nivå”

ANNONS

STOCKHOLM. Älskad av supportrarna och en riktig klubbprofil. Nu är Fredrik Stenman, 31, tillbaka i Djurgården. I en lång intervju berättar han om varför han valde att komma “hem”, hur tufft det var i Belgien, vad han tror om Djurgården framöver och hur högt han rankar de blårandiga fansen.
– Det finns lag som har liknande ljudnivå, men då är vi uppe på Borussia Dortmund-, Eintracht Frankfurt-, och Feyenoord-nivå. Schalke också, till viss del, säger Stenman.

Från sommaren 2003 till vintern 2005 spelade Fredrik Stenman i Djurgården. Under den tiden hann han med att vinna SM-guld två gånger, Svenska Cupen-titeln två gånger, spela Champions League-kval två gånger, räcka fingrar åt Partizan Belgrad-klacken, göra 63 allsvenska matcher och spela in sig i massvis av blårandiga hjärtan.

Efter en tur utomlands, i tyska Bayer Leverkusen (2006-2007), holländska FC Groningen (2007-2011) och belgiska Club Brügge (2011-2014), är han nu tillbaka där hans karriär tog fart på allvar en gång i tiden.

Men mycket har hänt sedan dess. Djurgården har tappat sin position som den ledande klubben i Sverige och har inte på flera år kunnat kämpa om en ligatitel. Samtidigt har klubben flyttat från Stockholms Stadion till nya Tele2 Arena och sedan Stenman var här sist finns bara “Adde” Johansson kvar i spelartruppen.

FotbollDirekt har träffat 31-åringen på träningsanläggningen vid Kaknäs.
– Det känns jätteskönt att vara här. Det är fantastiskt kul och det ska bli en härlig utmaning när det väl blir dags för matchspel, säger Stenman, som strålar av glädje.

– Det här är en jäkligt bra grupp. Vad jag har sett hittills så finns det en bra potential i gruppen. Det är ett jävligt bra gäng med bra ledare. Det betyder mycket. Det är skämtsamt här men när man väl är på plan så ska det kunna smälla ordentligt, fortsätter han.

Hur var processen innan du kom hit? Varför blev det som det blev?
– Någon gång i maj hade jag en första träff med Bosse (Andersson, Djurgårdens sportchef). Det handlade om att Djurgårdens ekonomi inte är vad den varit en gång i tiden. De sa: “Det är inte säkert att det går, vi får se”. Jag sa: “Absolut”. Det fanns liksom en ömsesidig respekt. Vi visste egentligen båda vad vi ville, men Djurgården satt fast och det gick inte att göra så mycket.

– Sen var jag uppe någon gång till och pratade med Bosse i juni, tror jag det var. Då var det typ samma snack, inga speciella nyheter. Sen blev Amartey (mittbacken Daniel, till FC Köpenhamn) såld. Då ringde Bosse och frågade om vi skulle köra, då sa jag: “Absolut”. Efter det drog det tyvärr ut på tiden. Jag hade kunnat vara här några veckor tidigare, men det drog ut på tiden med förhandlingar och sådana saker. Men till slut kom vi överens och jag tror att det blev bra både för Djurgården och mig. Jag var ju en fri spelare, så jag kostade inget att köpa. Det känns bra. jag vet ju att djurgårdens ekonomi är ansträngd, så man vill inte… ja, jag tror både de och jag är nöjda.

Du har inte begärt för mycket om man säger så?
– Nej, det tycker jag själv inte, säger Stenman.

Men efter att kontraktet med Club Brügge gått ut och det var osäkert om Djurgården skulle kunna plocka in honom började Stenman kolla upp andra alternativ.
– Ja, absolut. Jag var faktiskt och träffade lite olika allsvenska klubbar och det var även på gång med två norska klubbar. Jag avskrev dock rätt snabbt att jag inte ville till Kina och sådana ställen. Annars hade väl det eventuellt kunnat vara ett alternativ.

Men Djurgården var din förstaprioritet?
– Alltså, jag trivdes ju så jäkla bra i Djurgården och Stockholm senaste gången jag var här så det tar man ju med sig. Jag fick ett jäkla gensvar från ledare och supportrar sist och den känslan bär man med sig in i proffslivet. Man blir ju hela tiden påmind om att man varit här tidigare och att man varit relativt framgångsrik under ett x antal år. Jag kommer ju från ett ställe utanför Västerås och när jag är där på semester eller ute i vimlet så är det alltid någon som kommer fram, ryggdunkar en och säger: “Tack för det”. Det har man burit med sig.

Men Stenman kunde ha hamnat i Djurgården redan förra året.
– Ja, då var det på gång. Det var i juli/augusti, någon vecka innan transferfönstret stängde. Men jag kom inte överens med Club Brügge om de ekonomiska villkoren. Det var där det sprack.

Socialt och med familjen, har du känt under några år att det varit dags att komma hem till Sverige?
– Ja, alltså, jag har hela tiden sedan jag stack sagt till familj och vänner att om jag kommer hem vill jag göra det i hyfsad ålder, när jag har något att tillföra.

Vad tänker du kring Djurgården och ambitionerna i klubben?
– Det finns lite jobb att göra. Både vid sidan av planen och då tänker jag på den ekonomiska biten, att vi måste stabilisera upp klubben på det viset. Sen finns det även jobb att göra på planen. Det vi spelare ska fokusera på är naturligtvis det på planen, sen ska vi låta det andra göras av de som kan det. Men Djurgården nu jämfört med senaste gången jag var här är ju lite annorlunda, det är det ju. Malmö är i den sitsen som vi var i då, men jag tror på det här.

Men Stenman har ett tufft år bakom sig. Under det senaste året har han inte spelat en enda tävlingsmatch – efter att ha hamnat bland fiskpinnarna i Club Brügges frysbox.
– Just nu är som en kalv som stått inomhus i sex månader och ska ut på grönbete. Jag kämpar men det finns vissa saker som inte hänger med riktigt som de ska. Men jag tycker det ska bli skitkul. Jag har haft ett jävligt tufft halvår psykiskt och mentalt, där jag har haft olika svackor. Men jag har lyckats ta mig igenom det och tränade på jäkligt hårt där nere i Belgien. Det blev mycket extraträning. Sen kom semestern och då blir det lite avbrott med vänner som gifter sig och grejer. Men jag har försökt träna på riktigt rejält och konditionen tror jag är helt okej.

I Club Brügge blev alltså svensken utfryst.
– Jag blev det eftersom att jag nekade ett kontraktsförslag med förlängning på ett år med betydligt sämre ekonomiska villkor. Det gjorde jag för att jag inte trivdes i klubben eller landet. Jag tackade nej och efter det började problemen fram till att transferfönstret stängde sista augusti. Därefter blev alla jättetrevliga och det var inga problem över huvud taget. Sen i januari började det på nytt och så kom sportchefen och sa: “Du får inte spela några matcher. Du är avstängd från spel, för vi kan inte ha en spealre som tar plats från de yngre”.

– Det var en jättetung tid, suckar Stenman och fortsätter:

– Jag har aldrig varit med om att en klubb gjort så med en spelare. Det skulle aldrig förekomma i en mittenklubb eller uppåt i Holland. Då tänker jag på klubbar som Groningen, Utrecht, Vitesse, Heerenveen. Sånt händer inte där. Jag tycker att det är märkligt att det kan vara sådan skillnad på Holland och Belgien när det är två grannländer.

Hur är du som person nu jämfört med innan den tuffa tiden i Belgien?
– Man tar med sig allt. Det är bara att lägga det på erfarenhetskontot, att det kan bli så. Det var absolut en väldigt tråkig tid, men jag lärde mig mycket samtidigt. Det var helt klart en tung tid, men jag knöt näven och körde på ordentligt. Sen är det klart att jag hade svackor under de här fem-sex månaderna, men det gäller att bara resa sig upp, tro på sig själv och knyta näven. Det har man väl gjort hela karriären, men man fick göra det lite extra då.

Men nog om Belgien. Nu är det Djurgården som gäller och Stenman har en stark tro till att klubben kan flera kliv framåt framöver.
– Alla ledare och människor som jobbar runt omkring Djurgården tror stenhårt på det här och jobbar stenhårt för det här. De som sitter på kansliet, de jobbar stenhårt varje dag för att ekonomin ska bli bättre. Vad jag har hört så tror alla stenhårt på det här och det är en grundsten i det här, att man tror på det man håller på med. Det märker jag också i spelartruppen, att alla gör det i den. Det finns ett driv och en äregirighet som jag tycker att jag känner igen från min senaste tid i Djurgården

Tror du att du skulle kunna få vara med om något, kanske inte liknande som senast du var här för då var ni väldigt dominanta, men ser du en potential för att det kan bli riktigt bra inom de närmaste åren?
– Det är svårt att säga var det här tar vägen. Men som jag sa tidigare, jag ser en potential i truppen. Vi har en bra mix mellan unga spelare och spelare i rätt ålder. Ge oss något år så tror jag att vi eventuellt kan vara med och utmana igen.

Om guld?
– Ja, om de fina priserna. Det hade varit jättekul.

Så vad är det för Fredrik Stenman som återvänder till Djurgården nu, jämfört med den Fredrik Stenman som lämnade? Fredrik Stenman försöker nu förklara.
– Alltså, man har ju lärt sig av storspelare utomlands. Jag spelade ihop med en hel del spelare, som då när jag spelade med dem, inte slagit igenom men som man såg att de var duktiga. Helt plötsligt är de sålda till Barcelona för 950 miljoner, liksom (Luis Suarez). Man lärde sig hela tiden något av hur det var. När jag kom ner till Bayer Leverkusen fanns där en spelare som heter Carsten Ramelow. Med honom var det ord och inga visor. Skötte man sig inte på träningarna så fick man höra det direkt.

– Man tar med sig vissa bitar från spelare man spelat med och mött, hur de beter sig gentemot andra människor och sådär. Jag tror att jag har blivit en mer mogen spelare och jag har fått en hel del erfarenhet. Jag är även mognare som person, jag läser spelet bättre. Det är många saker som utvecklats.

Hur vill du ta för dig i Djurgården. Siktar du på att bli en betydande spelare med ledaregenskaper?
– Ja, självklart gör jag det. Det är ambitionen, absolut. Tyvärr ligger jag lite efter med träningen nu så jag kan kanske inte ta den rollen nu direkt, men när jag väl är tillbaka hoppas jag spetsa till truppen ordentligt och få till en jävla konkurrens där i backlinjen.

Stenman är i första hand värvad som mittback till Djurgården, trots att han under stora delar av sin karriär spelat vänsterback. Under de senaste åren har han dock gjort flera matcher i mittlåset.
– Och jag har ju tränat mer som mittback än vad jag har spelat matcher, men det är väl rätt normalt också eftersom att du har tio träningar och en match i veckan. Men tycker att det är en jäkligt kul position, mittbacken. Det finns väl bitar där som jag måste slipa på och lära mig, men jag har svårt att se någon bättre tränare att ha just då än Pelle Olsson. Det där kommer vi nog kunna slipa till.

Hur är du fysiskt sett just nu?
– Konditionsmässigt är det bra. Där är det inga större bekymmer. Men det är det här med matchform och matchsituationer som jag måste jobba med; snabba fötter, vändningar, gå upp och hänga nickar, komma rätt till bollen, tajming.

Finns det någon tidsplan?
– Nej, jag vet faktiskt inte. Det är inte något uttalat varken från mig eller klubben kring när jag kan vara aktuell för spel. Det vet jag faktiskt inte. Det är mer en fråga för tränarstaben faktiskt, som får se på träningarna hur det ser ut.

Djurgården spelar i kväll hemma mot Häcken på Tele2 Arena. Till den matchen är Stenman inte uttagen i truppen, men de allsvenska drabbningarna som kommer framöver finns det hopp om.
– Efter Häcken-matchen är nog allt relativt öppet, säger 31-åringen om spel.

Känner du av några skavanker skademässigt?
– Nej, ingenting faktiskt. Det känns bra. Kroppen svarar bra på träningen och jag har inga större bekymmer.

Är det aktuellt för dig att få matchform i U21-laget?
– Det hoppas jag verkligen att det blir, det hoppas jag.

Vad håller du för allsvensk klass?
– Oj, det är en jättesvår fråga eftersom att det var så längesen jag spelade i allsvenskan. Jag har faktiskt inget bra svar. Du får återkomma när jag kommit tillbaka. Allt jag kan säga är att jag kommer att göra mitt yttersta och att jag tror på det här. Jag tycker att det är skitkul att vara tillbaka och kommer tt gå in för det till 110 procent. Mer kan man inte göra. Jag måste bara vara försiktig nu första veckorna, så att jag inte gör något dumt och går på för hårt i början så att jag får någon jävla sträckning eller något.

Hur ska det bli att få möta fansen igen?
– Det ska bli jättekul. Det är något man ser fram emot, att få springa in på Tele2 Arena, som det nu är istället för Stockholms Stadion.

– Supportrarna är väl en sak som man kommer ihåg och som man tagit med sig ute i Europa. Det finns lag som har liknande ljudnivå som Djurgården, men då är vi uppe på Dortmund-, Eintracht Frankfurt- och Feyenoord-nivå. Schalke också, till viss del. Men det är ett jäkla drag och något man inte glömmer i första taget.

– Jag ska se till att inte göra fansen besvikna när jag väl är fit for fight, lovar Stenman.

Blir det några fingrar upp i luften den här gången?
– Det blir det absolut inte. Man lär sig av sina misstag och det kommer aldrig mer att hända, säger Stenman snabbt på frågan som syftar på tilltaget mot Partizan Belgrad i Champions League-kvalet som fick honom avstängd.

Tycker du inte att det är lite roligt i dag?
– Nja, det är mest lite jobbigt faktiskt. Jag var ung och dum. Samtidigt ska man inte ångra sig, men det var inte smart. Men men, man blir äldre och mognare, avslutar Stenman.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0