Nyheter

DOKUMENT Nära döden – nu först i AIK: “Älskar det”

ANNONS

KARLBERG/SOLNA. Sommaren 2013 lämnade han en bottenklubb i superettan, Brage, för en stor utmaning i en av Sveriges största klubbar, AIK. Den då 21-årige Patrik Carlgren skulle slå sig fram i den svartgula klubben och försöka peta den solklara målvaktsettan Kyriakos Stamatopoulos. Nu har Carlgren gjort precis det. Nu är det han som är högst upp på tronen. FotbollDirekt berättar om resan dit.

Nästan ett år har gått sedan han kom till AIK. Det är ett år av slit, som andremålvakt och i skuggan av förstavalet Kyriakos Stamatopoulos, som nu ligger bakom honom. Mot Halmstad borta, den 8:e maj, fick Patrik Carlgren äntligen chansen mellan två allsvenska stolpar – för första gången – och dagen innan FotbollDirekt träffar honom på AIK:s träningsanläggning Karlberg har 22-åringen bidragit till en viktig 2-1-seger hemma mot Mjällby.

Carlgren har alltså precis gjort debut hemma på Friends Arena i allsvenskan, inför nästan 12 000 åskådare. Hans två inledande prestationer i den riktiga AIK-tröjan gör också att allt talar för att startplatsen är hans även mot Elfsborg i nästa omgång.
– Om livet leker? Äeh, det är alltid samma. Men det är kul att få spela, och skönt att vinna. Det är bara att fortsätta kämpa på, säger Carlgren.

Ett typiskt Carlgren-svar, ska det visa sig. Men vi tar det från början.

Det var i Samuelsdals IF allt startade. Det är Patriks moderklubb och som trettonåring hamnade han mellan stolparna på allvar. Redan innan dess hade han spelat målvakt, men det var då som satsningen och karriären tog fart på riktigt.

Under juniortiden spelade Carlgren för Falu BS och senare Falu FK och som 19-åring var han förstemålvakt i den sistnämnda klubbens a-lag i division 2. 2012 fick han dock en plats i Brages superettan-trupp och under säsongen blev det åtta matcher i Sveriges näst högsta serie.
Men då hände också något som förändrade målvaktslöftets liv. Inför bortamatchen mot Landskrona den 4:e augusti skulle Carlgren köra om en lastbil på väg till lagsamlingen, när han plötsligt fick möte av en annan lastbil. Patrik kastade sig på bromsen, men hann inte undvika en kollision. Den blev kraftig och lastbilen träffade Patriks bil precis bakom hans förardörr. Bilens bakdel blev skrot, men Patrik klarade sig med ett skrapsår på ena fingret.
– Det var jävligt äckligt. Man var väl en meter från döden… Det var jobbigt. Tårarna bara forsade när farsan ringde. Och brorsan kom till platsen och hjälpte mig, har Carlgren berättat för DT.

– Man hade änglavakt kan man säga. Allt har en mening tror jag… en andra chans… jag vet inte vad jag ska säga.

Några månader senare var Carlgren förstemålvakt i Brage. Han hade tagit över platsen efter klubbikonen Gerhard Andersson och helt plötsligt var han även U21-landslagsman. Men i superettan 2013 hann han bara stå tolv matcher. För Brage gick allt fel, men Carlgrens personliga insatser gav honom i juli 2013 ett 3,5-årskontrakt med en av Sveriges största klubbar – AIK.

Trots att det snackades om intresse från den engelska storklubben Queens Park Rangers gick flyttlasset alltså upp till Stockholm. För Carlgren blev det ett enkelt val att gå till AIK, klubben som han stöttat sedan en lång tid.
– Min ingifte farbror, Peter Larsson, var bland annat tränare för AIK (2002) och sedan dess har jag alltid hejat på AIK. Det var inget att tveka över. Jag hade ett snack med min agent och så innan flytten och då kändes allt rätt med AIK. Det kändes riktigt bra, berättade målvakten för FD två månader in på det svartgula äventyret.

Då hade Carlgren fått göra debut i AIK, mot Manchester United i en träningsmatch på Friends Arena, men den allsvenska chansen väntade han fortfarande på.
– Jag krigar på under varje träning och vill ju så klart stå. Men ”Stam” har gjort det bra som förstemålvakt och AIK vinner matcher, så jag krigar bara på, gör mitt jobb och visar att jag vill spela, säger målvakten.

– Det var ingen som sa: ”Du ska komma hit och spela” innan jag kom hit, utan jag var bara sugen på en ny klubb och övergången gick ganska fort så det var bara att flytta hit och visa att man vill spela. Man vill alltid stå matcher, så är det ju. Sen är det alltid tränaren som väljer vilka som ska spela. Jag älskar konkurrens. Det är det bästa jag vet. Det sporrar en själv och det sporrar båda oss, så det känns riktigt bra.

Tiden gick och Kenny Stamatopoulos såg ut att vara cementerad som förstemålvakt i AIK. Trots det krigade Carlgren på. Spelarens agent, Patrick Mörk, berättade nyligen följande Svenskafans 08Fotboll:
– Jag tror att “Putte” kommer att bli en stormålvakt. Han har en fantastisk karaktär, utstrålning och fantastiska egenskaper. Under hela tiden som Patrik väntade på sin chans, fick jag inte en enda synpunkt eller fråga från honom, att: “Borde jag inte få spela?”. Jag hajade till när han inte fick stå i cupmatchen (Sandviken under hösten 2013), då blev jag lite förvånad. Så jag fick fråga honom: “Är allt okej?”. Han svarade: “Jaja, inga problem. Jag jobbar på. Allt är kanon här”.

– I dagens fotboll är det mer och mer vanligt att unga män är väldigt individualistiska och alla vill ju spela, så det kan också vara en väldigt bra egenskap att ha tålamod. Patrik har haft ett fantastiskt tålamod, sa Mörk i programmet.

Och tålamodet gav resultat. Sju omgångar in på allsvenskan 2014 hade Kenny Stamatopoulos stått för några tveksamma ingripanden och borta mot Halmstad den 8:e maj vale AIK:s tränare Andreas Alm att satsa på Patrik Carlgren mellan stolparna. Efter 20 matcher i superettan, en bilolycka som kunde ha kostat honom livet och lite tålamod stod han där 22 år gammal – i AIK:s allsvenska tröja.

AIK spelade 2-2, men Carlgren hyllades efter matchen. Bland annat för en frilägesräddning i den första halvleken. Mot Mjällby hemma på Friends Arena några dagar senare fick han så förtroendet igen. Efter en 2-1-seger och ytterligare en stabil insats från Carlgren såg han nu ut att ha tagit ett stort steg mot genombrottet i allsvenskan.

Nu är vi också tillbaka på Karlberg, AIK:s träningsanläggning. Carlgren berättar om livet som försteman, i alla fall tillfälligt, i storklubben.
– Det är klart att det är kul. Man vill ju alltid spela alla matcher. Jag spelat två nu så det är bara att fortsätta träna och jobba hårt, säger han.

Hade du det på känn att du skulle få chansen?
– Nej, jag hade inte det på känn. Jag har bara tränat hårt under varje träning och spelat U21-matcher. Sen är det upp till tränaren.

– Det har gått bra när jag spelat. Mot Halmstad var det ganska mycket att göra hela matchen igenom och jag fick göra några räddningar. Mot Mjällby var det en fantastisk laginsats. Hela laget gjorde det bra tillsammans där.

Hur funkar samarbetet med backlinjen och de andra spelarna?
– Vi har ju inte spelat så mycket ihop så det är väl lite smågrejer som vi jobbar med och som kommer mer och mer för varje match. Men det fungerar bra. Sen är det en annan ljudkuliss jämfört med vad man är van vid, så det är bara att höja rösten i vissa situationer. Man lär sig och kommer in i det mer och mer.

– Alla spelare och ledare har stöttat mig nu. Det är fantastiskt. De snackar med en och sen är det bara att gå in och göra sitt, det bästa för klubben och laget. För att vinna matcher.

Är känslan i dig annorlunda för att du spelar?
– Nej, jag går in med samma inställning, med samma uppladdning. Allt är samma. Det är som vilken match som helst. Sen är det klart att allsvenskan är lite högre upp jämfört med där jag spelat tidigare. Det är det som är annorlunda.

Hur har tiden i AIK varit innan du fick chansen?
– Det har varit fantastiskt. Jag är jätteglad över att jag skrev på för AIK. Det är en fantastisk klubb. Fansen är fantastiska. Alltihop är fantastiskt. Jag älskar att vara här, så det är riktigt bra.

Har det inte varit frustrerande?
– Nej, det är bara att jobba hårt, 100 procent varje träning och visa att man vill spela. Jag har vetat om att det skulle ta lite tid, att komma in från en annan klubb. Man får jobba sakta men säkert.

– Nu när jag har fått chansen är det bara att fortsätta jobba hårt varje träning. Det är 100 procent som gäller. Sen måste jag ju ta chansen, absolut. Det är bara att spela bra och fortsätta.

Carlgren får också hjälp och stöttning av Kenny Stamatopoulos, som nu har petats.
– Kenny stöttar mig varje gång jag ska spela och jag stöttar honom när det är han som spelar. Det är så vi jobbar jag, Lee (Baxter, målvaktstränare) och Stam. Vi jobbar jättetätt.

Känner du dig som förstemålvakt nu?
– Nej, det vet jag inte. Det är tränaren som väljer vem som ska spela varje match.

Det kanske inte finns något sådant ord?
– Nej, det kan hända vad som helst. Det är bara att trumma på.

Hur är supportrarna?
– Jag har fått mycket stöd av supportrarna. De är fantastiska. Det är riktigt roligt och det var underbart att få spela framför dem på hemmaplan för första gången mot Mjällby också.

Några dagar efter intervjun gör Carlgren en supermatch i toppmötet med Elfsborg på hemmaplan. AIK vinner med 2-1 och målvakten hyllas stort efteråt.
– Han gjorde sin bästa match någonsin. Jag såg räddningen han gjorde på Prodells friläge och den gör han ju inte… nio gånger av tio så sitter den, liksom. På Anders skott gör han en fantastisk räddning. En sådan dag kommer han aldrig ha igen, tror jag, säger Elfsborgs tränare Janne Mian.

Lagkamraten Kenny Pavey:
– Han var helt fantastisk, han höll oss kvar i matchen. Alla kunde se att målet var på väg att komma. De hade chans efter chans. Jag tror att Anders Svensson gick fram till honom efter matchen och sa: ”How the fuck did you save that?”, fast på svenska då. Det blir lite snällare: ”Fan”.

– Han har en fin framtid, om han håller huvudet kallt och fortsätter att jobba som han gör så kommer han få en fin karriär. Han är fortfarande ung och målvakter blir ju bara bättre och bättre med åren, säger Pavey.

Carlgren själv använder inte lika stark ord när han beskriver sin insats.
– Personligen får jag vara ganska delaktig i segern och det blev lite räddningar. Det är riktigt kul, säger 22-åringen.

– Det känns bra. Jag växer in i det mer och mer. Jag jobbar bättre och bättre med backlinjen och hela laget.

Carlgren blev utsedd till matchens bäste spelare.
– Det är en bonus, kommenterar han kort och visar tydligt att han hellre pratar om lagets prestation än sin egen.

AIK:s tränare Andreas Alm är nöjd över hur Carlgren tagit sig an uppgiften som startspelare.
– Han ser ut att trivas med att vara målvakt i AIK. Det är en god förutsättning och det trodde vi nog. Han ser ut att växa med det här. Han använder sin målvaktsstil tillsammans med backlinjen. Den är inte exakt samma som vi haft med Stam, utan den är mer energisk, mobil och rörlig. Stam är mer lugnare och mer erfaren på vissa sätt, säger Alm.

Det är kanske inte alltid självklart att en ung målvakt kan gå in och göra det bra på det här viset, hur resonerade du kring det? Var du osäker på hur det skulle bli?
– Patrik har varit här en tid nu och när man väl byter spelare så tvivlar man aldrig på det. Sen är det alltid så att det kan hända mycket och det är alltid gott att få en bra start oavsett vem man är. Han har gjort det bra hittills, tycker jag.

Hur ser du på hans tid i AIK hittills?
– Patrik hade strul med skador i december och januari. Det var mycket skador. Han är väldigt träningsambitiös, men har haft lite svårt att balansera hur mycket han ska träna så att han inte tränar för mycket. Nu verkar han ha fått lite bättre koll på kroppen. Jag hoppas att han i och med det här tar tillbaka sin plats i U21-landslaget. Det hade varit häftigt.

Tycker du att han ska ha en plats där?
– Alltså, det är ju alltid så att man har större chans att ta den platsen om man är ordinarie i ett allsvenskt lag. Jag hoppas att det kan bidra till det. Jag säger inte det här för att Håkan (Ericson, U21-förbundskapten) ska välja honom, utan det är bara en önskan för hans utveckling. Vi får se, det är konkurrens där också.

Förändras ditt sätt att arbeta med Patrik nu när han är en startspelare?
– Nej, helst inte så mycket. Han får ju allsvenska bilder att analysera på ett annat sätt nu, via Ulf (Kristiansson, hjälptränare och videoanalytiker) och Lee (Baxter, målvaktstränare). Det blir ett annat jobb så, men han har ju varit med på analyserna med Stam hela vägen för att kunna lära sig vad vi önskar och vill ha. Det är framför allt positionsspelet på honom som behöver förbättras. Det är likadant med Stam, för att vi ska kunna undvika en del målchanser, menar Andreas Alm.

AIK:s målvaktstränare Lee Baxter är en annan som hyllar och berömmer Carlgren.
– Hans insatser överlag, sedan han kom till oss, har varit väldigt bra. Som målvakt gäller det att vara ödmjuk, att kartlägga motståndarna i förväg och att vara vaken. Det har han varit. Jag har sagt till honom att jag är extremt nöjd med hans utvecklingskurva. Det är ju så att man kan träna, träna och träna, men när det väl bränner till, som mot Elfsborg, då gäller det att vara där på sin vakt. Han har varit exemplarisk på det sättet, så jag är jättenöjd, säger Baxter.

– Man vet aldrig vad man går för tills man spelar på den stora scenen och jag tycker att han har hanterat hela situationen med bravur.

Har ditt jobb förändrats med honom nu när han spelar?
– Nej, inget alls. Vi jobbar på väldigt noga och målinriktat, sen försöker vi kartlägga motståndarna så bra det går där Ulf gör ett fantastiskt jobb med alla videos som han serverar. Sen försöker vi vara ödmjuka om man har gjort en bra match med många matchavgörande räddningar. Patrik var bra mot Elfsborg, men om några dagar möter han svenska mästarna på bortaplan, så då gäller det återigen att knyta hjälmen lite hårdare och visa samma inställning till sitt arbete.

Hur snackar du med honom nu när han är startspelare?
– Jag försöker hålla grabbarna fokuserade. Som målvakt gäller det att inte fladdra i väg, utan man måste vara grundad och vara nöjd med sina prestationer. Det bästa kvittot du kan få är när du jobba hårt under veckan, får MVG under matchen och sen går hem och direkt förbereder dig inför nästa motstånd. Så har snacket alltid varit för mina målvakter och jag tror inte att det kommer förändras. Vi är en sista utpost och vi måste vara på tårna. Det går inte att slappna av.

Hur har Kenny Stamatopoulos hjälpt Patrik under den senaste tiden?
– Kenny är för mig den bästa professionella fotbollsspelaren som jag har haft att göra med som målvakt, förmodligen. När han var bakom Ivan så stöttade han Ivan till punkt och pricka och i de matcherna som han kom in i då gjorde han det skitbra. Vid Ivans bortgång hade han en extremt svår uppgift att hantera och han gjorde det över allas förväntningar.

– Sen nu när han är vid sidan av springer han alltid 15-15 efter matcherna, han springer extra efter varje träning, han kommer in till gymmet och kör extra på lediga dagar. Det är det som skiljer honom från mängden. Han är en fantastisk målvakt. Men läget är som det är, vi har en bra målvaktssituation. Jag kan inte säga att jag är missnöjd.

Även Carlgren är en träningsflitig målvakt och Baxter ser en stor potential hos löftet.
– Hans debut är ju ett tecken på att han är en allsvensk målvakt. Nu har han bara spelat tre matcher, men i de tre matcherna har han varit jämn. Han har varit fokuserad, väldigt positivt aggressiv i sitt målvaktsspel och han har visat en extremt mental styrka. Samtidigt kan han växla det aggressiva och det lugna. Det kan man inte köpa, utan det är något som han har i sina egenskaper.

– Jag har två extremt drivna målvakter som jag jobbar med. Jag behöver inte piska dem, utan det handlar mer om att bromsa. Som målvaktstränare i AIK är jag väldigt nöjd just nu, säger Baxter.

I kväll väntar alltså en stormatch för AIK och Patrik Carlgren, borta mot Malmö FF. Vad Patrik hade svarat på frågan om uppgiften som väntar?
– Det gäller att vara ödmjuk, kämpa på och göra sitt bästa.

Troligtvis. Precis som Lee.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3