Premier League

Championship-kollen: inför det mäktiga kvalet

ANNONS

The Championships seriespel är över. Efter 46 omgångar är Leicester och Burnley uppflyttade till Premier League, medan Derby, Brighton, Queens Park Rangers och Wigan gör upp i ett kval om den sista PL-platsen. Semifinalerna, som avgörs i dubbelmöten, spelas 8, 9, 11 och 12 maj, och finalen går av stapeln 24 maj. Football League-gurun Peter A Linhem ger er allt ni behöver veta inför det mäktiga “playoffet”. 

Playoff-spelet är ett ovanligt fenomen i fotbollsvärlden. Sedan länge avgörs nästan alla ligor utan ett slutspel men tack vare playoff-spel lever idén om direkt utslagning. Tanken är att resultat mot sämre lag inte lika viktiga som de mot dina konkurrenter. Man har god anledning att tycka det är orättvist och något godtyckligt men det tenderar att leda till väldigt bra idrottsunderhållning.

I amerikanska sporter är en stor del av argumentet för slutspel att det när rivaliteter. Man vill se det bästa laget mot laget med den bästa spelaren eller de två bästa spelarnas lag mot varandra. När det kommer till playoff-spelet i The Championship handlar det väldigt sällan om rivalitet eller ens de allra bästa spelarna. Men många gånger är det lag med olika spelstilar och av likartad kvalité.

Det har också en tendens att avslöja lags svagheter och kan få managers/spelare att geniförklaras. Nottingham Forest åkte ur två gånger i rad tack vare sin avsaknad av pålitliga målskyttar. Ian Holloways Blackpool vann sig till PL på att man verkligen vågade anfalla och tvingade mindre lössläppta lag att spela på deras villkor. Crystal Palace förra säsongen såg ut att förlora tack vare en skada på skyttekungen Glenn Murray och avsaknad av en duglig back-up; men Wilfried Zaha klev fram och vann nästan helt på egen hand.

Brighton & Hove Albion v Derby County - Sky Bet Championship
Derby-Brighton
Derby får ses som klara favoriter med tanke på att man slutade 13 poäng före Brighton i tabellen och tack vare Will Hughes är det med stor marginal många fler som på rak arm kan nämna Derby-spelare än det är som kan nämna en Brighton-spelare. Pröva själv med en vän och när du sedan nämner Matthew Upson kan ni skratta tillsammans åt att han startade för England i VM mot Tyskland, och gjorde mål.

Derby är också ett mycket målfarligt lag än Brighton med 84 mål – mest i ligan – jämfört med Brightons 55 – 18:e mest i ligan – vilket till stor del grundar sig i att Derby spelar med tre stycken anfallare. Det är ett 4-3-3 och vanligtvis ställer man upp med två renodlade anfallare (Chris Martin & Patrick Bamford/Johnny Russell) tillsammans med Jamie Ward som är mer av en släpande anfallare. Viss likhet med denna säsongens Liverpool i det avseendet tillsammans med hur Craig Bryson är en målfarlig Jordan Henderson, att Will Hughes ständigt provspelar för rollen som “Nästa Gerrard”, och att deras högerback Andre Wisdom faktiskt är en Liverpool-spelare.

Det är verkligen högst anmärkningsvärt hur lite mål Brighton har gjort. Birmingham som säkrade kontraktet i säsongens sista match gjorde fler mål än Brighton och Leonardo Ulloa(14 mål) var den enda Brighton-spelare som gjorde fler än fem mål denna säsongen. En stor anledning är Brightons oförmåga att skapa avslut(14:e) och det är ännu sämre när det kommer till skott på mål(20:e). Jag skulle även säga att Brightons Barca-influerade spel passar illa mot Derby som visserligen är lika dominanta och bollkära men som också har ett giftigt kontringspel.

Brightons stora chans är att hel enkelt lyckas utnyttja Derbys relativt svaga försvar med sitt kontrollerande spel och hoppas på ett matchavgörande av, låt oss säga, torped-yttern Will Buckley. Brighton kan förhoppningsvis också utnyttja det vinnande momentum som lyfte dem över Reading och in i playoff-spelet.

Spelare att hålla ögonen på: Craig Bryson, Derby. 16 mål och 13 assist under den målfarligaste säsongen av en box-to-box mittfältare sedan Gary Jones 10-11.

Leonardo Ulloa, Brighton. Upptäcktes av Poyet i spanska andradivisonen och har anpassats sig väl till det engelska spelet. Bra målskytt och goda allround-egenskaper men för att vara 1.90 är han ingen imponerande huvudspelare.

Tipset: Derby vinner 1-0 efter att Bryson gör en sådan otroligt vacker djupledslöpning att han faktiskt gör mål utan att nudda bollen. Efter ännu en semifinal-förlust för ett tiki-taka lag väljer Barca att anställa 2012-års playoff-vinnare Big Sam Allardyce, trots att Steve McClarens Derby spelar ett holländskt 4-3-3 för att gråzonen är död.

Queens Park Rangers v Wigan Athletic - Sky Bet Championship
Queens Park Rangers-Wigan
Det är inte svårt att avgöra vilka som vore den “moraliska” vinnaren i det här mötet. I QPR har man en skrupelfri Harry Redknapp som manager medan Wigan har Uwe Rösler – canceröverlevare, uppvuxen under tuffa förhållanden i Östtyskland, och kulthjälte i hockey-frilla för 90-talets Man City. QPR har en högre lönebudget (siffrorna från förra säsongen, visserligen) än både Borussia Dortmund och Atletico Madrid medan Wigan är Wigan. QPR har flera spelare som spelat Champions League medan Wigan har två Luton-fostrade spelare som spelat för Aylesbury United.

Å andra sidan har Wigan som klubb faktiskt mer PL-erfarenhet i nutid än QPR och lyckades behålla stommen av sitt PL-lag. Man kan säga att spelare för spelare har QPR klart mer erfarenhet men som lag är Wigan klart mer samspelta även på hög nivå.

Något intressant och faktiskt lite oväntat med QPR är att de leder ligan i bollinnehav trots Barca-Brighton, Ajax-Derby, och juggernaut-Leicester. Och spindeln i nätet för QPR är allas kära Joey Barton som verkligen haft en lysande säsong i likhet med hans bästa säsong i Newcastle, även om han har klart färre assists. Vilket har varit ett allmänt problem i QPR.

Visst för att de vunnit många matcher 1-0/2-1 och sett ut att ha allt under kontroll men trots många stora namn har de saknat en del sista passningar och målgaranti. Å andra sidan har man fått mer av det på slutet i form av bollgenier som Ravel Morrison och Yossi Benayoun samtidigt som man verkligen inte kan räkna bort Niko Krancjar, Bobby Zamora, eller Junior Hoilett. Deras enda riktigt stabila offensiva pjäs har varit stornyförvärvet Charlie Austin som gjort 17 mål och trots att han varit skadad under en stor del av våren har han återfunnit målformen nu på slutet.

Wigan har liknande problem fast på ett helt annat sätt. Istället för massa talangfulla individer som inte klickat helt som lag har Wigan verkligen ett lag men saknar en del riktiga spetspelare. Deras bästa målskyttar denna säsongen är Nick Powell och Jordi Gomez med sju mål vardera och ingen av dem är någon renodlad anfallare. Det finns dock ett par faktorer som talar för att det inte ska vara något problem. En av dem är Shaun Maloney som bara kunnat spela drygt 10 matcher denna säsongen på grund av skador men han är en potentiell matchvinnare när han spelar. Två andra är januarivärvningarna – Martyn Waghorn och Nicky Maynard som bidragit med nio mål sammanlagt på sina dryga 20 matcher. Framför allt har Waghorn varit en injektion med sitt grovjobb och luriga spel men man ska inte räkna bort Nicky Maynard som kan vara den pålitliga målskytten som Wigan saknat hela säsongen.

Spelare att hålla ögonen på: Ravel Morrison, QPR. Talangfull nog för ett topplag i PL men vi får njuta av honom har tack vare attityd-problem. Har gett QPR det där “lilla extra” man saknade under första halvan av säsongen.

Martyn Waghorn, Wigan. Har ett namn som skulle kunna förväxlas med en Hogwarts-lärare men spelar som en klart målfarligare Kevin Doyle.

Tipset: Wigan vinner. Waghorn tillsammans med McArthur vinner bollen högt upp i plan av halvsovandes Assou-Ekotto och spelar fram inhopparen Shaun Maloney för det avgörande 3-2 målet i 97:e minuten. Harry Redknapp lämnar QPR och när de nya “anklagelserna” mot honom uppdagas har Harry och hans hund redan flyttat till Monaco på heltid.

/Peter A Linhem

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0