Premier League

Avgjorde Merseyside-derby – Vad hände sen?

ANNONS

Dan Gosling har startat de tre senaste matcherna för Newcastle. Vem då, frågor sig kanske en del. Vi tar en titt på den ännu unge mittfältarens karriär och framtid.

4 februari 2009. Liverpool och Everton har spelat FA Cup-fotboll i över 200 minuter, och omspelet av derbyt ser bestämt ut att avgöras på straffar. Några minuter innan det slår Phil Jagielka upp bollen till Andy Van Der Meyde vars inlägg går förbi de flesta, och landar i utkanten av straffområdet. Där står 18-årige Dan Gosling. Istället för att dra till direkt, vilket hade kanske varit det naturliga i den 118e minuten av en avgörande cupmatch, så väntar ynglingen ut Liverpools backar, skaffar sig ett bättre avslutsläge, och lägger in bollen i bortre hörnet.

Då som nu var det en riktigt bra säsong som både Liverpool och Everton gjorde, och de tycktes trigga varandra. Det blev bara en andraplats i ligan respektive cupen, men Goslings mål var ändå en av säsongens höjdpunkter för den blå delen av Liverpool. Många såg den mångsidiga mittfältaren som nästa supertalang som David Moyes tagit upp i Everton, efter framför allt Wayne Rooney och redan etablerade Jack Rodwell. Fem år senare så har Gosling inte ens kommit upp i femtio Premier League-matcher, och är mest känd för att han brutit mot ligans bettinglagar. PLdirekt reder ut historien.

—–

Gosling är inte en Scouser, snarare närmast dess motsats. Han är uppvuxen i fiske- och badorten Brixham i sydvästra England, och till största del fostrad i Plymouth Argyle. Där gav Ian Holloway Gosling chansen tidigt, vilket bland annat ledde till ett provspel hos José Mourinhos Chelsea (tillsammans med dåvarande lagkamraten Scott Sinclair). I januari 2008, då Gosling som 17-åring gjort över 20 Championship-framträdande för “The Pilgrims”, såldes han till Everton. Gosling skrev på ett kontrakt för bara 2,5 år, något som skulle visa sig vara avgörande för hans karriär.

Gosling gjorde inga insatser under våren 2008, men gjorde en mycket fin säsong 2008/2009, inte bara målet mot Liverpool. Kontraktsförhandlingar började under sommaren 2009 och Gosling förkunnade att “Det inte finns någon annan klubb jag hellre vill vara i”. Säsongen 2009/10 fortsatte mittfältaren att utvecklas och var allt närmare en ordinarie plats, men hela tiden låg den instabila kontraktsfrågan i bakgrunden. Sommaren 2010 gick då 20-årige Goslings kontrakt ut med Everton. I slutet av mars samma år krockade han med Wolverhamptons målvakt Marcus Hahneman och blev utburen på bår. Beskedet från läkarna kunde knappast vara värre: Gosling hade slitit av korsbandet och beräknades vara borta i över nio månader. Matchen på Molineux visade sig vara hans allra sista i den blå tröjan.

Trots skadan erbjöd Everton en fördubbling av mittfältarens lön, som tidigare legat på ungefär 80 000 kronor i veckan. Erbjudandet skedde muntligt, vilket skulle visa sig vara ett ödesdigert misstag av Everton. Sommaren kom och flera klubbar var intresserade av Goslings namnteckning. Ändå trodde nog de allra flesta att 20-åringen skulle stanna på Goodison Park, där han fortfarande var väldigt omtyckt. Men Goslings val föll på “nykomlingen” Newcastle. Den 22 juli flyttade han från Mersey till Tyne,  och passade på att hylla den fantastiska stämningen på St. James Park.

Det här en briljant flytt för mig. Jag kan inte bärga mig tills jag får springa ut med den svartvita-tröjan inför 50 000 åskådare.

Flytten var både oväntad, och kontroversiell. Gosling lämnade Everton utan att Newcastle behövde betala ett öre till Bill Kenwright och company. Hade Everton däremot erbjudit Gosling ett skriftligt kontrakt hade de enligt Premier League-regler fått över 40 miljoner kronor i kompensation, tack vare att spelaren var under 24 år och gick till en annan engelsk klubb. Värre var att Goslings moderklubb Plymouth Argyle, som drogs med enorma ekonomiska problem, på grund av detta inte fick några pengar alls av affären. De hade en vidareförsäljningsklausul, men kontraktet som klausulen gällde hade som bekant gått ut. Plymouth tvingades in i administration några månader senare och åkte ur Championship.

Chris Hughton hyllade Gosling som en “högenergi-spelare” med en stor framtid, men räknade inte med mittfältaren förrän runt nyår. Gosling fick aldrig spela under Hughton, och heller inte kliva ut på St.James Park under säsongen. När Gosling hoppade in i februari-derbyt på Stadium of Light hade Alan Pardew tagit över som tränare, och store stjärnan Andy Carroll sålts till Liverpool för 35 miljoner pund. Någon vecka efter Sunderland-matchen fick Gosling ett skadebakslag och gjorde ingen mer match den säsongen.

En imponerande försäsong och försäljningen av bland andra Kevin Nolan och Joey Barton tycktes öppna en möjlighet för Gosling antingen centralt eller ute till höger, såvida han höll sig skadefri. Under den här tiden hade dock Newcastles franska revolution verkligen tagit fart, och Yohann Cabaye visade sig vara en mittfältare i världsklass. På högerkanten konkurrerade han med bland andra, Davide Santon, Hatem Ben Arfa och senare Demba Ba. Gosling höll sig undan större skador, men spelade bara tolv ligamatcher. Han fick dock göra sitt första mål för Newcastle, tröstmålet i en 3-1-förlust på City of Manchester Stadium.

2012/2013 var också en säsong som kantades av skador för Gosling, han blev borta i ett halvår för knäskada efter att Nathan Baker gått in alldeles för hårt i en u21-match på Villa Park. Inför den nuvarande säsongen visade inte Alan Pardew något vidare förtroende för Gosling, och han lånades i oktober ut till Blackpool. Där blev det fjorton matcher och två mål. Dåvarande Blackpool-tränaren Paul Ince hävdade Gosling fortfarande har en stor chans att göra avtryck i Newcastle, och att skadorna var den största anledningen till att engelsmannen inte fått fart på karriären.

Gosling återvände till Newcastle efter nyår med gott självförtroende, och visst hopp till mer speltid. Bara några veckor senare var han dock inblandad i en stor skandal, då han var nästa spelare att bli straffad för att brutit mot Premier Leagues regler om att spela på matcher. Böter på ungefär 300 000 SEK blev straffet. Vilken match det var har inte framgått, bara att det inte gällde Newcastle eller Blackpool. Märkligt nog var det som att Alan Pardew fick nys om att han hade Gosling i truppen efter bettingdomen. Han hade bara spelat en handfull av minuter innan domen, men har fått betydligt fler chanser därefter. 24-åringen har startat Newcastles tre senaste matcher, som dessvärre alla slutat i förlust. Det är i princip det mest regelbundna som Gosling spelat för skatorna sedan han kom för fyra år sedan.

Kontraktet går ut i sommar och det är trots den senaste speltiden mycket tveksamt om Newcastle kommer förlänga med mittfältaren. Gosling är återigen fri att lämna, denna gång utan att Newcastle kommer att få någon ersättning. 2010 hade han ett silverfat av intresserade klubbar att välja emellan, 2014 är det frågan om någon Premier League-klubb vågar eller ens är intresserade av att chansa på den forne Everton-spelaren.

Bland de talanger som David Moyes tog upp i Evertons A-lag har det förvisso funnits Wayne Rooneys och Ross Barkleys, men det har även ropats hej till spelare som James Vaughan eller Jack Rodwell, som likt Gosling både skadat sig och stagnerat. I Goslings fall tycks trots allt det stora misstaget varit att han lämnade tryggheten i Everton för Newcastle, där kaos alltid är granne med gud.

Han lär nog aldrig nå höjder av att han spelar betydande roller i toppmöten igen, men frågan är om Dan Gosling blir en stabil Premier League-spelare eller inte. Det troliga är nog ändå att mittfältaren knegar på i de lägre divisionerna, och fortsätter leva på det där målet mot Liverpool.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15