140201 Djurgårdens Jakob Glasberg under en träningsmatch i fotboll mellan Djurgården och IFK Mariehamn den 1 februaro 2014 i Stockholm. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN / kod JL / 135065Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

STOCKHOLM. Jakob Glasberg är en av tre talanger som Djurgården har flyttat upp i sin a-lagstrupp inför säsongen 2014. Nu siktar han på åtminstone en allsvensk chans i år.
– Det skulle vara jättekul att få debutera i allsvenskan den här säsongen, säger Glasberg.

Mot IFK Mariehamn för två veckor sedan hoppade han in och gjorde mål efter en halv minut. Förra helgen fick han spela från start mot Degerfors och hyllades av tränaren Pelle Olsson efter matchen. Då spelade han stabilt defensivt och bidrog med flera fina offensiva inlägg.

Ytterbacken Jakob Glasberg, som också kan spela yttermittfältare, trivs i sin nya – tuffare – miljö.
– Att få göra det där första målet gav en självförtroendeboost och jag känner att jag utvecklas varje dag. Jag tycker att en sådan som Mattias Östberg är väldigt bra att ha i laget. Han hjälper mig på träningar, kommer och ger små tips och stöttar mig även under matcherna. Han justerar min position och säger vad jag ska tänka på. Det är jätteskönt att ha honom i truppen, berömmer Glasberg för FotbollDirekt.se.

18-åringen berättar vidare:
– Jag utvecklas efter varje träning. Det var lite ovant när man kom upp i a-laget, för alla är lite större och snabbare här. Men man kommer helt klart in i det.

Man känner inte av samma utveckling som ungdomsspelare?
– Nej, det är absolut inte samma. Som ungdom har man oftast varit bäst i laget och kanske det blir att man inte tar det på så stort allvar. Här måste man alltid vara påkopplad och fokuserad.

– Nivån i a-laget är jättebra. Pelle och resten av ledarteamet har fått ihop en bra atmosfär. Det är ett jättebra ”go” i laget och fart på träningarna.

Hänger du med på den allsvenska nivån på träningarna, känner du?
– Det är svårt att säga, men jag tycker att jag gör det bra för att ha kommit upp så här. Nu hoppas jag kunna fortsätta utvecklas och ta nya steg i karriären.

Vilka förväntningar har du på den kommande säsongen?
– Förväntningar och förväntningar, men det skulle vara jättekul att få debutera i allsvenskan. Det är väl ett mål kan man säga, mer än en förväntning. Det är det som jag siktar på.

Sätter du upp mål som du jobbar efter?
– Nej, egentligen inte. Jag är väl inte en sådan person. Jag försöker göra det så bra som möjligt på varje träning och så får det gå som det går. Gör man ett hårt jobb så brukar det betala av sig. Man behöver inte sätta upp speciella målsättningar, avslutar Jakob Glasberg.