Nyheter

DOKUMENT: Tårar efter Tele2-skandal – det här hände

ANNONS

STOCKHOLM. Allt var upplagt för fest. Djurgården skulle bygga upp en försäsongstradition som svensk fotboll aldrig tidigare fått vara med om. Under lördagen raserades alla drömmar. Frågan alla ställer sig nu är om de kan räddas och byggas upp på nytt. FotbollDirekt berättar om skandalen på Tele2 Arena, en omskakande banderoll, ett ”krig” som handlar om mer än bara fotboll och Bosse Anderssons tårar.

Matchen på Tele2 Arena i Stockholm är avbruten sedan en timme tillbaka. Djurgårdens sportchef Bosse Andersson kliver ut till pressen med, mer eller mindre, tårar i ögonen. Han samlar kraft innan han presenterar sina kollegor från motståndaren Union Berlin och berättar om det fina samarbete och stora arbete som ligger bakom lördagens träningsmatch.
– Den 20 december träffade vi de här gentlemännen för första gången. Det var i London. Vi började prata om den här matchen och vi bestämde oss för att genomföra den här i Stockholm den 25 januari. Det var vad vi alla kom överens om och sedan den dagen har vi haft kontakt med varandra varje dag. All kontakt har varit fantastisk och vi har jobbat hårt tillsammans för att få till något bra, säger Andersson.

Tre dagar efter mötet i England, den 23 december, meddelar Djurgården på sin hemsida att man kommer att ställas mot den tyska kultklubben Union Berlin i en träningsmatch på nya Tele2 Arena lördagen den 25 januari. Tanken är att det ska bli en sprakande start på blårändernas säsong och en fest utöver det vanliga. En träningsmatch med internationell känsla – på en riktig arena.

Snabbt började snacket om den speciella premiären hettas upp. Biljetter såldes på löpande band och det meddelades att tusentalet tyska supportrar tänkte ta sig till Sverige för matchen.
– Det blir kul, nu ska det ju komma många bortasupportrar också så det blir spännande, sa Djurgårdens tränare Pelle Olsson redan den 9 januari.

Dagen innan matchen är omkring 6000 biljetter sålda till det efterlängtade evenemanget.
Så kommer matchdagen och stämningen är på topp. Men inför avspark, utanför arenan, uppstår tidigt problem. Union Berlins supportrar stormar sin entré in till Tele2 Arena timmen innan Jonas Eriksson ska sätta sin pipa i munnen och blåsa i gång drabbningen.
– Det var ett visst antal människor som maskerade sig och tog sig in här genom att forcera en entré, säger Djurgårdens evenemangsansvarig Thomas Af Geijerstam.

– De kommer i ett tåg bestående av 500 personer, varav några maskerar sig och trycker sig in, fortsätter han.

Djurgården och polisen förvarnas alltså på att Berlin-fansen kan ställa till med problem och att de troligtvis kommit in på arenan med bengaler och knallskott. Samtidigt säger uppgifter att Dif-supportrar knappt visiteras inför matchen.
– Vi har en selektiv visitering, säger Af Geijerstam.

Det fanns goda chanser för en person att ta in en bengal i dag?
– Ja. När vi har haft matcher och det varit fullskalig visitering så har det även då brunnit ibland. Så det finns inga garantier.

AVSPARKEN NÄRMAR SIG
Med mindre än en halvtimme kvar till matchens avsparkstid, 15.30, utannonserar speakern att den kommer att skjutas upp med en kvart. Bara en kort stund senare hissas en banderoll upp i en av Djurgårdens kurvor. ”BFC Dynamo Berlin” står det skrivet med röd text.

dynamo

– ”Dynamo Berlin”, läser en av Djurgårdens anställda högt bredvid mig och fortsätter:

– Är inte det Unions värsta rivaler?

Vi vänder våra blickar mot Berlin-fansens klacksektion. Det dröjer några sekunder. Sedan börjar de hytta med nävarna i luften och kaoset utbryter. Union-supportrar väller in på planen. Då kontrar en del av Djurgårdens supportrar genom att också storma planen och dessutom kasta bengaler mot motståndarfansen.

Polisen rycker in och trycker tillbaka supportrarna till sina sektioner. Efter ett tag är oroligheterna någorlunda över. Speakern meddelar klart och tydligt: ”En incident till – då blir det ingen match”. Union Berlin-spelare lugnar sina fans och Amadou Jawo greppar mikrofonen för att stilla sina supportrar.

Men trots att de ilskna supportrarna aldrig brakar samman på planen sätter tumultet sina spår. En tysk supporter skadas och tvingas till vård. Dessutom faller en av Djurgårdens funktionärer ner till marken. Enligt uppgifter till FotbollDirekt smäller ett knallskott av i hennes hand när hon tror att hon plockar upp en bengal. Efteråt får hon, utan att själv minnas det, förklarat för sig att hon tuppat av.

UNION BERLIN VS DYNAMO BERLIN
Så vad var det som utlöste allt raseri? Jo, banderollen.
Dynamo Berlin är Union Berlins värsta rivaler. Under efterkrigstiden ville DDR-regimen (Östtyskland) få fram ett storlag i Berlin och Dynamo var den klubb som det satsades på. 1966 blev Dynamo Stasis (Östtysklands hemliga säkerhetstjänst) egna lag. Samma år bildades dagens Union Berlin, den civila föreningen – folkets lag.

Under DDR-tiden var Union Dynamos raka motsats och en hatisk relation skapades. Den lever kvar än i dag.
Så när den omtalade banderollen dyker upp i en av Djurgårdens kurvor på Tele2 Arena blir det en oacceptabel hälsning för Union Berlin-fansen. Det blir en påminnelse om diktaturen och orättvisorna från förr i tiden.
– Det här är en historia som sträcker sig bak till andra världskriget. De som springer in på planen i dag var inte ens födda när allt det här hände. Men till och med andra tyska journalister här är förbannade över banderollen, säger en tysk reporter till mig.

Union Berlins presschef Christian Arbeit berättar:
– Dynamo är vår ärkerival. De spelar tre divisioner under oss, så vi möts inte längre och de finns inte i vår vardag längre. Därför trodde vi aldrig att det här skulle hända i Sverige. Det florerar massvis av rykten om hur banderollen kom hit, men vi vet inte. Kanske får någon reda på det förr eller senare.

FÖRSTA HALVLEK
Några minuter efter klockan 16 kan matchen sparkas i gång. Nu är båda lagens supportrar tillbaka på sina sektioner. Polisen radar upp vid sidlinjen, men lämnar sedan. De första 45 minuterna rullar också på utan stök.

Union Berlin tar ledningen redan i den sjätte matchminuten, genom Christopher Quiring. Båda klubbarnas supportrar håller i gång bra på läktaren och stämningen som de bjuder på håller internationellt hög klass . Inte mycket slår det här – och då är det ändå en träningsmatch som spelas.
– Det är ju väldigt tråkigt det här. Otroligt många har sett fram emot den här matchen, som ju är lite speciell, suckar Djurgårdens presschef Jonas Riedel från sin plats på läktaren en bit in i matchen.

ANDRA HALVLEK
Det blir pausvila och förhoppningarna är att matchen ska kunna spelas klart utan problem. Så blir det inte riktigt. Tidigt i den andra halvleken blir stämningen hätsk igen. Djurgårdens supportrar skanderar: ”Scheisse Union”.

Det dröjer några minuter. Sedan är den där igen. Banderollen. Nu rivs den dock fort ner igen av vissa Djurgården-supportrar. Men bara minuten senare är den uppe igen och snabbt har den visats upp vid fyra tillfällen i den andra halvleken. Union Berlin-fansen får nog. De springer över sin kortsida och börjar hetsa mot blårandiga supportrar på sittplats. Polisen rycker in, två knallskott smäller av och de tyska fansen försöker komma in på planen igen. Jonas Eriksson blåser av matchen tillfälligt. Efter några minuter är Union-supportrarna tillbakapressade på sin sektion och den här gången stannar polisen kvar vid läktaren.
– Vi jobbar ju så, att vi hela tiden pratar med polisen och när det händer något så ska de kliva in. Att polisen ska vara osynlig på arenan men ändå finnas jobbar vi efter, säger Thomas Af Geijerstam med tanke på att poliserna tidigare försvunnit efter de första problemen inne på arenan.

union

Matchen återupptas. Djurgården pressar på och i den 69:e minuten sätter Aleksandar Prijovic 1-1 på en retur efter skott av Erton Fejzullahu. På Djurgårdens klacksektion tänds två bengaliska eldar. Bara någon minut senare byts den sydafrikanske provspelaren Mark Mayambela in. Han välkomnas genom att bengalerna blir tiotalet. Helt plötsligt svarar det uppretade Berlin-lägret med mängder av pyroteknik. Knallskott hörs och bengaler kastas till och med in mot lagets egen målvakt. Direkt sätter domare Eriksson pipan i munnen och blåser av. Det är över. Det blir inget mer spel.
– Det var helt rätt att bryta matchen. Där var gränsen nådd på något sätt. När det här sista händer, då var vi alla bara trötta på det här, säger Djurgårdens tränare Pelle Olsson.

– Det är väldigt tråkigt. Man tänker på alla andra som har kommit för att se matchen. Det var ju en så positiv grej på förhand, suckar han.

Men när en nedstämd Olsson möter pressen efter slutsignalen vill han inte prata om sin tråkiga start som tränare i klubben.
– Min person i den här frågan känns oviktig och irrelevant. Jag funderar inte på min egen roll i det här.

EFTERSPELET
Efter slutsignalen fortsatte oroligheterna utanför arenan. Tre poliser skadades i upplopp i anslutning till Tele2 Arena.
– Det är rött läge, vilket innebär att vi har ett upplopp eller våldsamt upplopp, så det är klart att det är allvarligt, säger Lars Byström, presstalesman vid polisen i Stockholm, till Aftonbladet.

Tyska supportrar förs sedan till Skärmarbrinks tunnelbanestation och till slut kan situationen lugnas ner. Men vid halvtiotiden smäller det igen. Den här gången på Sveavägen i centrala Stockholm.
– Ungefär ett hundratal personer har slagits. Det spiller över från händelsen på Tele2 Arena, en vänskapsmatch som blev allt annat än vänskaplig, säger Mikael Ericson vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral till Expressen.

Någon timme tidigare har Bosse Andersson, Djurgårdens sportchef, klivit ut i den mixade zonen och visat känslor på ett sätt som alla människor inte kan.
Tårarna är på väg när Andersson, tillsammans med Union Berlins presschef Christian Arbeit och sportchef Nico Schäfer berättar om planerna kring matchen efter deras första möte i London den 20 december.
– Våra kontakter har varit väldigt vänskapliga och professionella. Alla i Berlin har sett fram emot den här matchen, säger Christian Arbeit.

Bosse Andersson:
– Vi gör det här för fotbollens skull. Vi ville anordna den här speciella matchen på vår nya arena för att vi älskar fotboll. Det gör vi alla.

Union Berlins sportchef Nico Schäfer fyller i.
– Det är vår passion.

Arbeit:
– Vi tror att fotboll kan föra samman olika människor.

Alla är de överens. Det här var deras drömprojekt. Och allt förstördes på bara några sekunder.
– Vi har diskuterat riskerna kring den här matchen. Vi har diskuterat allt. Nu står vi här – och det gör vi tillsammans. Vi har gjort det här tillsammans och nu står vi ansvariga tillsammans. Vi känner oss väldigt, väldigt ledsna. Det här är en katastrof för fotbollen. Inte bara i Sverige, utan också i Tyskland och Europa, säger Bosse Andersson och fortsätter:

– Vi lägger inte någon skuld på varandra. Vi står här tillsammans. Våra drömmar är totalt förstörda.

Union Berlins Nico Schäfer vill sedan påpeka att man fortfarande står bakom de planerna och det samarbetet som ledde fram till lördagens match.
– Vår vänskap är inte förstörd, säger han innan Christian Arbeit förklarar:

– Vi vill vara tydliga med att det inte finns något agg mellan klubbarna. Vi står enade i det här tillsammans. Vi vill säga förlåt till Djurgården för vad som hände i dag.

Innan Bosse Andersson försvinner in i korridorerna på Tele2 Arena säger han en sista sak – klart och tydligt.
– Vi kommer fortsätta att tro på fotbollen. Vi är beredda att stå upp för fotbollen och göra vad vi kan göra tillsammans. Vi ska lära oss av det här. Det är meddelandet från oss.

***

bengalgras

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15