Foto: Bildbyrån.

Skjuter upp beslut till nästa år - gör stor utredning ...

Nu har klubbarna i allsvenskan och superettan bestämt sig om ståplatsreducering. Man vill att beslutet skjuts fram till 2015 – och spela nästa säsong med nuvarande regelverk. Alltså ingen minskning av ståplatser 2014:
– Säsongen 2014 vill vi ska gå på samma regelverk som vi har i dag, att vi kan behålla ståplats fullt ut – nästa år tar vi ett slutgiltigt beslut baserat på en grundlig utvärdering av alla faktorer, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till FotbollDirekt.se. 

Som en del i de nya arenakraven för 2014 fanns den s k ståplatsreduceringen. Max 20 procent av arenornas totalkapacitet ska utgöras av ståplatser. Beslutet togs 2008 då arenakraven röstades igenom, men när det nu börjar närma sig så har allt fler protesterat allt mer högljutt.

På tisdagen höll Föreningen Svensk Elitfotboll medlemsmöte med samtliga klubbar i allsvenskan och superettan – nu har man bestämt sig i ståplatsfrågan:

– Vi har tagit ett beslut i två delar, ett klokt beslut som jag ser det. Dels ska vi begära en prolongering hos förbundet, alltså att få ett uppskov över nästa säsong. Så säsongen 2014 ska gå på samma regelverk som vi har nu, att vi kan behålla ståplats fullt ut, säger Mats Enquist till FotbollDirekt.se.

– Men vi ska också se över frågan grundligt för att kunna ta ett slutgiltigt beslut nästa år. Vi kommer starta en utredning och ta fram ett komplett beslutsunderlag så att klubbarna ska kunna göra ett klokt val och väga in alla aspekter i den här frågan.

Beslutet togs med hundra procents enighet bland klubbarna och man kommer nu begära uppskov hos förbundet per omgående.

Och detta kommer inte förbundet gå emot? 

– Nej, vi tror och hoppas att vi kan få gehör från förbundet att skjuta upp detta. Det ligger ingen prestige i den här frågan.

Att man begär prolongering har också med tidspress att göra. För att få till ett slutgiltigt beslut redan för 2014 hade man fått skicka ett förslag till förbundet som inte varit helt genomarbetat.

– Den här frågan är väldigt komplex. Vi måste väga in flera aspekter, frågan om att bejaka den positiva stämningen på läktarna mot frågan om säkerhet och bekvämlighet exempelvis. Så att vi gör så här är dels av praktiska skäl, men inte minst för att vara trovärdiga inför oss själva – istället för att ta för snabba eller ogenomtänkta beslut så vill vi arbeta igenom det här ordentligt.

En stor anledning till att beslutet överhuvudtaget omprövats från första början tillskriver han supportrarna, och en ökad ömsesidig förståelse mellan klubbar och fans:

– Delvis har supportrarna blivit bättre på att göra sin röst hörd, bl a via Supporterunionen SFSU. Men vi har också från klubbhåll fått en ökad förståelse för supportrarna. Våra SLO:er, Supporter Liasion Officers, är en utmärkt länk mellan oss och våra fans. Det är nog lite självinsikt i det här nu, vi vägde kanske inte in vikten av att värna om den positiva supporterkulturen tillräckligt mycket förra gången (2008), samt att problemen på arenorna var större då.

– Vi kommer gå igenom det noggrant med alla inblandade nu, inte minst med våra supportrar. Och detta inte sagt för att vara populistisk. Vi har ökande publiksiffror och vår supporterkultur är till största delen någonting jättepositivt för svensk fotboll. Det är oerhört viktigt att vi tar den i beaktande vid ett sådant här beslut.