• Publicerat 11 september, 2013
  • Skrivet av Ola Gustavsson
  • 16 Kommentarer

Förre Kalmar-höjdarens ilska - släppa Nanne Bergstrand ett historiskt misstag ...

Nanne Bergstrand avgår. I dag får Kalmar FF hård kritik för beslutet att släppa sin ikon. Förre succébasen oroas djupt över Kalmar FF när Nannes era tar slut.
– Hade jag suttit kvar så hade jag förlängt med Nanne med fem år direkt. Punkt. Hans betydelse är oerhörd och det kommer att visa sig, säger forne ordföranden Johnny Petersson till FotbollDirekt.se.

Nanne Bergstrands beslut att lämna Kalmar FF är en av årets största allsvenska nyheter. Slutet på en stor svensk tränarepok när 57-åringen nu efter säsongen hoppar av efter 13 säsonger.
Nu visar förre succé-ordföranden från Kalmars mest framgångrika period någonsin (2007-2009), stor vånda över vad som väntar när nu den allsvenska fotbollens motsvarighet till Alex Ferguson, försvinner.

– Det här är inte alls bra. I en klubb som Kalmar ska man bara vara tacksam över att överhuvudtaget ha möjlighet att ha en tränare av Nannes snitt och klass, säger Johnny Petersson till FotbollDirekt.se.
– Hade jag suttit kvar så hade jag förlängt med Nanne med fem år direkt. Punkt. Hans betydelse är oerhörd och det kommer att visa sig.

Men den 57-årige allsvenske legendaren är en kontroversiell person. Den forne Kalmarbasen hymlar inte med att Bergstrand ställer till problem för sig själv med sin egna personlighet – och hur han själv bidragit till den skilsmässa som är på gång.

Med andra ord; så mycket han nu än är Kalmars mest framgångsrike tränare genom tiderna – lika mycket är han en svårbemästrad person.

– Han är en jävligt svår person. Det är han. Bland de svåraste jag har träffat på men som fotbollstränare är han bland det bästa jag har sett. Hans kunskaper och självklarhet. Nej, en klubb som Kalmar ska vara tacksamma över att ha fått möjlighet till ett tränarnamn av Nannes klass.

Du ledde Kalmar under deras mest framgångsrika era någonsin, det blev både SM- och cupguld och en ny toppmodernarena för 250 miljoner – har Nanne betytt allt för framgångarna?

– Absolut så är det. Han var enda orsaken till guldet 2008. Utan Nanne hade det aldrig gått. Så är det. Det tror jag varenda en med insyn inser. Titta på vilka kunskaper som fanns då och ännu finns. Kjell Nyberg och hans kunskaper och känsla för scouting. Svante Samuelsson som sportchef och Nanne som tränare. Oerhörda kunskaper.

– Nej, det är ett otroligt misstag att släppa Nanne. Jag gillar det inte och hade inte släppt honom.

Nye sportchefen Thomas A Borstam från Mjällby får nu en utmaning – modell jättelik.
Nu vill det till att hitta kronprinsen och det måste gå snabbt; detta med bara ett par månader kvar av säsongen.

– Men Thomas är trots allt ett lysande namn. Jag tror på honom. Thomas tillsammans med Svante…det är en bra kombination men att hitta en tillräckligt bra ersättare…

Har du ett drömnamn du ser framför dig?

– Jag ser ett namn framför alla andra – och ett som är realistiskt för Kalmar. Peter Gerhardsson. Övertala honom att flytta från Göteborg. Han hade passat perfekt i Kalmar.