060819 Fotboll, Allsvenskan, Djurgårdens IF - Kalmar FF: Mattias Jonsson,DIF deppar © Bildbyrån - Cop 55 - Foto: Robin Nordlund

BILDSPECIAL - Misslyckade Europa-äventyr för allsvenska lag. ...

FD listar några av de senaste fiaskoäventyren i Europa för svenska klubbar.

I sommar inleder Elfsborg, Häcken, IFK Göteborg, Malmö och Gefle sitt kval till höstens Europaspel.

Igår gick FD igenom de svenska framgångsupplagorna i Europa-sammanhang genom åren. Allt från Malmö FF:s Europacup-finalförlust 1979 till Helsingborgs oväntade avancemang i Europa League för fem år sedan.

Men exemplen på mindre lyckade Europa-äventyr för svenska lag är fler.

Här är några av de senaste årens exempel som årets allsvenska representanter helst inte bör följa.

2005 gick Djurgården som tåget i både serien och svenska cupen och tog hem dubbeln, men i Europaspelet blev det en mindre lyckad säsong för Dif. I Uefacupens andra kvalomgång slogs de ut av irländska Cork City på bortamål.

2005 gick Djurgården som tåget i både serien och svenska cupen och tog hem dubbeln, men i Europaspelet blev det en mindre lyckad säsong för Dif. I Uefacupens andra kvalomgång slogs de ut av irländska Cork City på bortamål.

 

Samma säsong försökte Malmö FF kvala in till Champions League som regerande svenska mästare. Laget innehöll spelare som proffsåtervändarna Daniel och Patrik Andersson, förre storspelaren Jari Litmanen samt en formtoppad Afonso Alves, och chanserna för ett svenskt lag att nå CL-gruppspelet ansågs större än på länge. Men schweiziska FC Thun vann med 1-0 i Malmö och krossade sedan MFF med 3-0 i returmötet.

Samma säsong försökte Malmö FF kvala in till Champions League som regerande svenska mästare. Laget innehöll spelare som återvändarbröderna Andersson, förre storspelaren Jari Litmanen samt en formtoppad Afonso Alves, och chanserna för ett svenskt lag att nå CL-gruppspelet ansågs större än på länge. Men schweiziska FC Thun vann med 1-0 i Malmö och krossade sedan MFF med 3-0 i returmötet.

 

2006 inledde Djurgården kvalet till Champions League i den andra kvalomgången och ett avancemang hade lett till playoff-spel mot CSKA Moskva. Efter 1-0-segern i hemmamatchen mot slovakiska MFK Ruzomberok såg det bra ut för Dif, men slovakerna vann med 3-1 i returen.

2006 inledde Djurgården kvalet till Champions League i den andra kvalomgången och ett avancemang hade lett till playoff-spel mot CSKA Moskva. Efter 1-0-segern i hemmamatchen mot slovakiska MFK Ruzomberok såg det bra ut för Dif, men slovakerna vann med 3-1 i returen.

 

Precis som vad som är fallet i år vann Gefle allsvenskans Fair Play-tabell 2006 och prisades med en kvalplats till Uefacupen. I första kvalomgången fick de möta Llanelli AFC från Wales, vars inhemska liga då var rankad som sjätte sämst i Europa. Trots en positiv formkurva inför hemmamatchen förlorade Gefle med 2-1 och kunde inte vända resultatet i bortareturen (0-0).

Precis som vad som är fallet i år vann Gefle allsvenskans Fair Play-tabell och prisades med en kvalplats till Uefacupen 2006. I första kvalomgången fick de möta Llanelli AFC från Wales, vars inhemska liga då var rankad som sjätte sämst i Europa. Trots en positiv formkurva inför hemmamatchen förlorade Gefle med 2-1 och kunde inte vända resultatet i bortareturen (0-0).

 

2006 var inget lyckat år för svenska lag i Europa. Även IFK Göteborg åkte på pumpen i kvalet till Uefacupen - mot irländska Derry City. Både hemma och borta förlorade göteborgarna med 0-1.

2006 var inget lyckat år för svenska lag i Europa. Även IFK Göteborg åkte på pumpen i kvalet till Uefacupen – mot irländska Derry City. Både hemma och borta förlorade göteborgarna med 0-1.

 

2008, Europa Leagues andra kvalomgång. Trots en ledning med 2-0 hemma mot irländska St Patrick rasade Elfsborg ihop i andra halvlek och fick bara med sig 2-2 inför bortamötet. Där blev det förlust med 1-2 och tidigt uttåg för Elfsborg.

2008, Europa Leagues andra kvalomgång. Trots en ledning med 2-0 hemma mot irländska St Patrick rasade Elfsborg ihop i andra halvlek och fick bara med sig 2-2 inför bortamötet. Där blev det förlust med 1-2 och tidigt uttåg för Elfsborg.

 

Som regerande svenska mästare fick Kalmar FF möta ungerska Debrecen i det första av tre test inför Champions League-gruppspelet 2009. Det svårgenomträngliga försvarsspelet som kalmariterna hade vunnit SM-guld på 9 månader tidigare höll inte i bortamatchen (0-2) och trots en hemmavinst med 3-1 gick ungrarna vidare på fler bortamål.

Som regerande svenska mästare fick Kalmar FF möta ungerska Debrecen i det första av tre test inför Champions League-gruppspelet 2009. Det svårgenomträngliga försvarsspelet som kalmariterna hade vunnit SM-guld på 9 månader tidigare höll inte i bortamatchen (0-2) och trots en hemmavinst med 3-1 gick ungrarna vidare på fler bortamål.

 

När Elfsborg åkte till Norge för att möta Ålesund i den tredje kvalomgången till Europa League 2011 låg Elfsborg tvåa i allsvenskan. Ålesund låg åtta i norska ligan. Matchen slutade i förnedring, 4-0 till norrmännen. Returen på Borås Arena slutade 1-1.

När Elfsborg åkte till Norge för att möta Ålesund i den tredje kvalomgången till Europa League 2011 låg Elfsborg tvåa i allsvenskan. Ålesund låg åtta i norska ligan. Matchen slutade i förnedring, 4-0 till norrmännen. Returen på Borås Arena slutade 1-1.

 

 

Även förra säsongen, 2012, åkte Elfsborg ut mot skandinaviskt motstånd. Den här gången hade Borås-laget ett okej utgångsläge inför hemmareturen mot AC Horsens, trots ett sent 1-1-mål av danskarna i första mötet. På hemmaplan förlorade Elfsborg med 2-3 och fick koncentrera sig på att hålla i sin allsvenska serieledning - något som slutligen landade i ett SM-guld.

Även förra säsongen, 2012, åkte Elfsborg ut mot skandinaviskt motstånd. Den här gången hade Borås-laget ett okej utgångsläge inför hemmareturen mot AC Horsens, trots ett sent 1-1-mål av danskarna i första mötet. På hemmaplan förlorade Elfsborg med 2-3 och fick koncentrera sig på att hålla i sin allsvenska serieledning – något som slutligen landade i ett SM-guld.

Alla bilder: Bildbyrån.