Per-Mathias Högmo presenterades på presskonferens i dag - skriver på halvårskontrakt. ...

I dag presenterade Djurgården Per-Mathias Högmo som ny tränare i klubben. 53-åringen kommer närmast från norska klubben Tromsö.
– Det känns väldigt inspirerande att komma till Stockholm och Djurgården. Det är en klubb med massor av passion och en stolt historia, säger Per-Mathias Högmo till Djurgårdens hemsida.

Efter att Magnus Pehrsson lämnade klubben har Anders Johansson och Martin Sundgren tagit över. Trots två segrar har Djurgården nu utsett en ny tränare och Johansson och Sundgren återgår till sina poster som assisterande tränare.
– Djurgården är ett starkt varumärke i norden, det gjorde mig nyfiken. Jag träffade Djurgården i måndags och fick ett gott intryck. Jag såg matchen i söndags och gillade det jag såg. Jag gillar ett modernt, högintensivt spel, med mycket djupledslöpningar. Nu ska vi bygga vidare på det som laget har i dag. Det är ett kortsiktigt fokus nu först och främst, säger Högmo på presskonferensen.

Förra veckan sa Anders Grönhagen att man försöker ta in ett nytt namn så snabbt som möjligt och att klubben redan fått nej från två tränare. Anders Grönhagen dementerade på presskonferensen att man aldrig varit intresserade av Åge Hareide utan att Högmo alltid varit förstavalet.
– En av de mest intressanta tränarna i norden. Jag visste att han inte var tillgänglig men plötsligt viskade en fågel i mitt öra att det kanske finns en lösning. Då ringde jag upp direkt och berättade om Djurgården.

Per-Mathias Högmo är 53-år och har tidigare tränat Norges damlandslag, Rosenborg och Tromsö som han tränade fram till årsskiftet. Under hans fyra år i Tromsö lyckades han stabilisera klubben i toppen av ligan och nådde som bäst en andraplats i både cupen och ligan.

Högmo tränade norska storlaget Rosenborg 2005-2006 men när resultaten gick emot honom den gången klarade han inte trycket och sjukskrev sig.
– Jag hade jobbat väldigt mycket, under en period på 15 år jobbade jag dubbelt upp. Jag hade tagit sju års utbildning utöver fotbollen. Den erfarenheten lärde mig mycket. Det handlar om att hantera stress. Jag lärde mig att det är viktigt att träna, vara med familjen och ute i naturen och så vidare, sa Högmo till NRK för två år sen.

I vintras hoppade Högmo av sitt uppdrag i Tromsö för att fokusera på sina doktorand-studier i prestationskultur. Han fick även erbjudande från Vålerenga att ta över dem, men tackade nej. Nu blir det alltså Djurgården för norsken som fokuserar på ett stabilt försvarsspel, något som kan behövas i ett krisande Djurgården.
– Vi hade ett antal mycket bra alternativ, men Per-Mathias var vårt förstaval. Vi får in en tränare med stor erfarenhet av vad som krävs för att leda en klubb med höga ambitioner, säger tf sportchef Anders Grönhagen till hemsidan.

Anders Grönhagen kommer vara med och stötta Högmo, men inte i någon tränarroll.
– Jag kommer vara med på varje träning men inte ta på mig overallen. Jag är ju bara tillfällig, jag fortsätter året ut sen får styrelsen bedömma hur vi ska göra.

Djurgården ligger sist i allsvenskan efter åtta omgångar. Laget har endast tagit fyra poäng men har ändå lyckats ta sig till final i svenska cupen som spelas den 26 maj.