FD-SPECIAL Uppstickarklubbar som tog oss med storm. ...

FD WEEKEND

Satsningarna vi aldrig kommer att glömma. Här är de.

Östersund har gått från division 2 till superettan på två år. Med sitt speciella sätt att tänka har man skapat rubriker. Finns det fler klubbar som gjort liknande resor och tagit sig in i våra hjärtan?
FotbollDirekt har svaret.

Speciella satsningar som kryddat vår svenska fotbollsvardag finns det inte jättemånga av.
Under åren har dock några klubbar överraskat oss och vissa har gjort rejäla klättringar i seriesystemen.

En del har ramlat bort lika fort som de ploppade upp. Andra hänger i fortfarande.

Nedan följer ett bildspel som får oss att minnas tillbaka.
Vilket lag kommer du ihåg bäst?

Här är projekten.

 

 

dalkurd

Borlänge-klubben Dalkurd bildades så sent som 2004. 2005 gjorde man sin första seriematch i division 6 och laget vann sedan sin serie fem år i rad. I dag spelar man fortfarande i division 1 och kämpar hårt för att nå superettan.

 

oddevold

1995 gick den lilla klubben IK Oddevold upp i allsvenskan, efter att ha etablerat sig i Sveriges näst högsta serie under flera år. Den friska Uddevalla-fläkten åkte dock ur allsvenskan med dunder och brak. Därefter ramlade man direkt ur division 1 och har sedan dess inte varit en del av svensk fotbolls finrum.

 

opera

1991 bildade restaurang- och nattklubbsägaren Alessandro Catenacci FC Café Opera. Året därefter spelade man i division 8 och nio år senare spelade man i superettan. 2005 slogs man ihop med Väsby IK FK och bildade Väsby United. I dag heter klubben AFC United och spelar i division 1.

 

melkemichel

Syrianska har fort etablerat sig inom den svenska fotbollen. 1999 spelade man i division 3, 2005 i division 2 och när man sedan gick upp i superettan 2009 tog det bara två säsonger innan uppflyttningen till allsvenskan var ett faktum. Än i dag spelar man i Sveriges högstaliga.

 

panos

Lilla Ljungskile har länge haft ett starkt fotbollslag i LSK. Men när man 1997 gick upp i allsvenskan för första gången döptes klubben om till Panos Ljungskile. Baddräktskungen Panos Papadopoulos gick in som storsponsor i sex år – något som fick många att reagera. Ljungskile åkte ur allsvenskan direkt, men gick upp igen inför säsongen 2008. Då blev det nedflyttning igen. I dag spelar LSK i superettan.

 

umea

Ett annat lag som också har gjort en säsong i allsvenskan är Umeå FC. De var uppe i landets högsta serie 1996 och förlorade sedan kvalet mot Ljungskile. Lagets store stjärna var Steve Galloway (på bilden), som man hämtade från Djurgården 1990. Efter året i allsvenskan har Umeå kämpat i superettan eller serien under. I dag spelar man i division 1.

 

Alla foton: Bildbyrån