110918 Fotboll, Superettan, Hammarby - Brommapojkarna: José Monteiro De Macedo, Hammarby. © Bildbyrån - 85961

FD AVSLÖJAR José Monteiro klar för Andrea Doria. ...

Han fick inte förlängt i Hammarby. Nu har José Monteiro klart med en ny sensationell klubb: FC Andrea Doria i division 4.
– Nu börjar ett nytt liv, det ska bli väldigt roligt, säger han till FotbollDirekt.se.

73 allsvenska matcher, 65 i superettan och tre Uefa-cupmatcher. Det är ett hyggligt CV för en division 4-spelare. José Monteiro, 30, fick inte nytt kontrakt med Hammarby efter den gångna säsongen och har nu bestämt sig för att fortsätta fotbollskarriären i FC Andrea Doria.
– Jag hade bud från klubbar utomlands, i Norge och Finland, men jag har familj och två barn och de erbjudandena jag fick var inte tillräckligt bra för att jag skulle flytta ifrån familjen, eller flytta med mina barn. Hade jag vari 20 år hade jag lätt kunnat flytta, men nu prioriterar jag helt annorlunda, säger Monteiro till FotbollDirekt.se.

Andrea Doria förstärkte nyligen med ex-allsvenske stjärnan Martin Fribrock och gör nu alltså ytterligare en tung värvning.
– Jag har några gamla vänner där, det är visserligen på en helt annan nivå, men det verkar vara en spännande grej och det känns väldigt bra att jag får fortsätta göra det jag tycker mest om. Det roligaste som finns är att spela fotboll, och det är klart att det är ännu bättre om man kan få betalt för det, men nu är det ett nytt liv som väntar.

När började känslan komma av att ”trappa ner”?
– Den har kommit mer och mer. Jag har vänner som till exempel David Johansson (tidigare Hammarby-spelare) som har klivit ner i systemet. Marknaden för spelare är inte så lätt och jag har sett fler och fler som ”trappar ner”. Men jag trodde nog att jag skulle spela på elitnivå några år till, jag har varit skadefri och suget finns där… även om motivationen inte riktigt är som den var förut. Jag måste lägga ner själ och hjärta i det jag gör, och det har trubbats av lite. Nu väntar som sagt ett nytt liv, jag trodde inte att det skulle ske redan i dag men nu gör jag allt för att omfamna det på bästa sätt.

Vad förväntar du dig av division 4?
– Det är förstås ett otroligt stort hopp men samtidigt bara roligt och jag ser fram emot att spela med Doria. Jag vann faktiskt divison 4 med HTFF för längesen. Då tyckte jag att det var en enorm känsla att vinna den serien, jag hade ju ingen aning om var min karriär skulle ta vägen då. Nu hoppas jag få vinna den igen, oavsett nivå vill jag ju vinna.

Hur ser du tillbaka på din fotbollskarriär på elitnivå?
– Jag gick ganska långt tycker jag. Jag var ju aldrig någon supertalang utan slog igenom när jag var 24. Jag har levt en dröm i flera år, har spelat för en av Sveriges största klubbar, och spelat många matcher, stora matcher som derbyn på Råsunda och landskamper med Guinea-Bissau inför 60 000. Visst, det har gått knackigt också stundtals, men jag väljer att ta med de positiva minnena, det andra lägger vi åt sidan.