Djurgårdens jättetalang om U21-succén, Man City vs Man United och varför han nobbar agent. ...

Christian Rubio Sivodedov. Lägg det namnet på minnet. Den 15-årige jättetalangen gjorde debut för Djurgårdens U21-lag i en träningsmatch mot Örebros a-lag för en vecka sedan. ÖSK vann med 2-0 men namnet på allas läppar efter matchen var just det som inleder den här texten.
– Jag kände mig hemma på den nivån, säger han till FotbollDirekt.se.

Rubio är efter pappa som är från Kuba, Sivodedov är från mamma som är från Ryssland.
– De träffades i forna Sovjet. Pappa pluggade där och mamma var faktiskt hans lärare, säger Christian och skrattar. Sedan är jag inte helt hundra på hur de hamnade här, men pappa pratade med en kompis som bodde i Sverige och som sa att det var bra här.

Christians föräldrar hamnade i Sundsvall men flyttade därifrån när Christian var ett år gammal. Det bar av till Stockholm och familjen bosatte sig vid Frescati vilket ledde till att han började spela fotboll för Djurgårdens IF vid sex års ålder.
– Jag har spelat i Djurgården sedan jag började. Jag är rå-djurgårdare, det finns ingen annan klubb i Sverige som jag har några sympatier för.

Och det ska nog Djurgården vara glada för. Den 15-årige mittfältaren, som fortfarande går i nian på Engelbrektsskolan, har nämligen en talang utöver det vanliga. Han är den enda spelaren född 97 som spelar i klubbens U19-lag. Och där är han en av nyckelspelarna.
– Det har gått väldigt bra, jag gjorde en halv säsong med U17 förra året och sen slussades jag upp i U19 och där tog jag en startplats direkt. Både tränarna och jag själv kände att mina kvalitéer kunde tillföra U19-laget något och jag har gjort det bra.

Han spelar i rollen som ”tia”, en offensiv innermittfältare.
– Jag är en kreativ mittfältare som gillar att ha väldigt mycket boll. Mina främsta styrkor är speluppfattningen och bollbehandlingen. Jag är ganska kort, 174 centimeter, men jag gillar det, det är mer en fördel än en nackdel oavsett om jag spelar med seniorer eller juniorer. Jag har alltid spelat med de som är äldre, så jag är van.

Hur var det att möta Örebro?
– Det var första gången jag fick vara med U21, så det är klart att det var jättekul. Örebro hade med spelare som man kände igen så det var förstås inspirerande. Jag tycker vi gjorde en bra match också, vi hade ett väldigt ungt lag.

Hur långt är steget till den nivån?
– Det känns inte alls långt faktiskt, jag kände mig hemma där. Jag tänkte inte så mycket innan matchen utan gick bara in och körde. Efter ett tag kom jag in i det och fick mer och mer boll. Då hade jag en väldigt bra känsla, det har jag ofta när jag spelar. Det gäller bara att fortsätta träna på.

Magnus Pehrsson berömde dig i media efter matchen.
– Det var kul förstås, men ingenting jag tänkt jättemycket på.

Vad är ditt mål för i år?
– Det är att vara bland de bästa i U19 och sen att få spela med U21 lite längre fram i år.

Men det är inte bara Djurgården som har ögonen på jättetalangen. Newcastle och Manchester City, den senare genom samarbetet med Djurgården, har bra koll på Rubio Sivodedov.
– Jag har provtränat med Newcastle flera gånger. Först deras U16, sedan deras U18 och sen fick jag köra ett pass med deras reserver.

Var det någonsin aktuellt att bli ungdomsproffs där?
– Ett alternativ var det väl. Det var någonting jag tänkte på. När jag var yngre tyckte jag att ”ungdomsproffs” lät coolt men tänkte att det inte var något alternativ. Men när jag väl varit där på besök och flera väldigt viktiga människor i klubben säger att jag är väldigt bra, då är det klart att jag började se det som en väg att gå.

Fick du något konkret förslag?
– Efter den andra gången som jag var där så sa de att de ville ha ner mig igen, då ville de att jag skulle skriva på kontrakt. Sen kunde jag inte komma ner och deras scoutansvarige ringde och sa att de hade tagit ett beslut om att bara satsa på inhemska spelare och inte värva in ungdomar alls från andra länder om de inte är 16 år eller äldre. Jag var 14 då och jag fyller 16 i år (november), men nu har jag kontrakt med Djurgården i två år.

I höstas fick han besöka ytterligare en engelsk storklubb, nämligen Manchester City som Djurgården har inlett ett samarbete med.
– Jag och Marijan Cosic som är 96:a fick åka dit och träna med deras U16- och U18-lag. Jag hade ju varit i Newcastle innan och visste vad jag hade att vänta så jag var förberedd och så. Det är en annan typ av jargong där, och engelsk fotboll kanske inte är jätteolik svensk, men mentaliteten är annorlunda. Det ryts ifrån mer och spelarna skriker mer på varandra. Det gillar jag väldigt mycket, jag är ett stort fan av engelsk fotboll.

Däremot är han inget större fan av Manchester City.
– Det är Manchester United som gäller. Jag följer dem extremt mycket och är väldigt, väldigt intresserad. Wayne Rooney har jag alltid gillat, säger Rubio Sivodedov och berättar om en minnesvärd bilfärd på väg till Manchester Citys träningsanläggning, då hans hemlighet uppdagades.
– Både jag och Marijan håller på United så vi hade snackat ihop oss innan om att ifall någon frågade vilka lag vi håller på så skulle han säga Tottenhamn och jag säga Everton. Men när chauffören så svarade han direkt ”jag håller på Tottenhamn” och sen pekade han på mig och sa ”men han håller på Manchester United”. Chauffören stannade genast bilen och sa åt mig att kliva ur, som tur var bara på skämt, säger han och skrattar.

Hur var det att besöka City?
– Det var lite speciellt att vara på deras anläggning. Det var inte direkt så att man satt där och ”fan vad jag hatar City”, om vi säger så. Vi käkade lunch med a-laget och Dzeko kom fram och snackade lite bosniska med Marijan. Sen såg man Agüero och Silva och sånt. Och Maicon, men han var lite dryg.

Men du snackar väl spanska?
– Nej, ryska flytande, spanska förstår jag bara. Det hade varit bra att kunna där dock, hehe.

Vad sa City efter du tränat med dem?
– De gillade oss båda och ville att vi skulle komma tillbaka igen, men det är en kommunikation mellan Djurgården och City och inte upp till oss.
– Man blir väldigt medveten om att det är dit man vill, när man får vara där och besöka och se allt. Jag blir ännu mer motiverad att kämpa ännu hårdare. För mig är Premier League den största ligan och ett sådant besök gör att det bli extra sporrar, jag vill ha mer.

Är du sugen på att flytta utomlands?
– Nej, just nu är det så att jag spelar i Djurgården och jag gör det med äldre spelare vilket jag trivs väldigt bra med. Jag vill gärna gå genom a-laget innan jag sticker ut. Så just nu är det inte jätteaktuellt nej.

Hur vanligt är det att spelare i din ålder har kontrakt i Djurgården?
– Det är väl inte så jättevanligt. I U19 är vi inte speciellt många som har det.

Men du tjänar alltså pengar på att spela i dag?
– ”Tjänar pengar” skulle jag väl inte vilja kalla det. Men visst, en liten slant i månaden blir det väl. Men det är mest bara ett papper på att jag tillhör Djurgården. Det visar väl att de tror på mig.

Vem är din agent?
– Jag har ingen agent. Det är ett val jag och min familj har tagit. Jag känner inte att jag behöver någon agent i dagsläget och jag tänker inte skaffa mig en förrän det behovet finns.

I höst börjar Rubio Sivodedov på Vittra Södermalms gymnasium där Djurgården vill att han går i fotbollsklass. Och får han som han vill så kommer det inte dröja alltför många år innan han spelar allsvensk fotboll för Djurgården.
– Jag har tidsbestämda mål, det tycker jag är viktigt. Det är inget mål för mig om man svarar ”så snabbt som möjligt”. Jag vill vara så bra att jag spelar i Djurgårdens a-lag det året jag fyller 18, och jag fyller i november så… det året (2015) ska jag göra både debut och blir ordinarie i a-laget, avslutar han.

Christian Rubio Sivodedov. Som sagt: lägg det namnet på minnet.