130119 Fotboll, Januariturné, Sverige: Christoffer Nyman © Bildbyrån - 82375 - Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

IFK Norrköping-anfallaren Christoffer Nyman fick chansen under januariturnén efter en imponerande allsvensk säsong. Landslagets players manager och tidigare målkungen Marcus Allbäck är imponerad av 20-åringen. – Jag tror att vi kommer få se mycket av honom, säger Allbäck till FotbollDirekt.se. ...

SOLNA. Christoffer Nyman debuterade för IFK Norrköping redan som 17-åring och på tre inhopp under den hösten i Superettan gjorde han tre mål. Med ett av målen säkrade anfallaren klubbens avancemang till allsvenskan genom att avgöra i den 89:e minuten mot Ängelholm.

Sedan dess har Nyman tagit ytterligare steg och efter en framträdande säsong i allsvenskan med 8 mål på 29 matcher fick han nyligen chansen i a-landslaget när Sverige vann träningsturneringen Kings Cup i Thailand. I finalmatchen mot Finland assisterade han till ett av målen.

När förbundskaptenen Erik Hamrén under tisdagen presenterade truppen inför mötet med Argentina nästa vecka så lovordade han Nyman.

– Christoffer Nymans passning till Anders Svensson vill jag nämna. Han (Nyman) har som debutant möjlighet att avsluta själv och möjlighet att göra mål i sin debut, något som väl alla fotbollsspelare drömmer om. Många hade nog fått tunnelseende när man har en sådan chans. Men Nyman visar på kyla och speluppfattning och passar till Anders som har ett mycket bättre läge. För mig är det klass, stor klass, säger Hamrén.

Marcus Allbäck – den tidigare måltjuven men som numera är players manager i landslaget – är även han imponerad av vad han såg av Nyman på landslagslägret.

– Han är en väldigt intressant anfallare, framför allt i den aspekten att han är så pass mogen för sin ålder i sättet han spelar. Han är smart och har en väldigt bra speluppfattning. Det är inte ofta man ser så unga forwards som är så smarta, för det tar lite längre tid för anfallare. Nyman är duktig på att ta rätt löpningar, både utanför straffområdet och inne i boxen, säger han till FotbollDirekt.se.

– Jag tror att vi kommer få se mycket av honom och det ska bli väldigt kul att följa hans utveckling. Dessutom är det en fantastisk kille vid sidan av planen, påpekar Allbäck.

Allbäck förklarar varför det är så intressant att följa unga anfallare som är på gränsen till ett rejält genombrott, och spekulerar kring Nymans kommande allsvenska säsong.

– Man vet ju inte om han gör fem mål den här säsongen eller om han gör femton, eller kanske till och med tjugo. Eller gör han tio mål fram till sommaren och drar iväg utomlands? Man vet inte, och det är det som blir så härligt och intressant att se, säger Allbäck.