Allsvenskan

“Kolla siffrorna – svenska fans slår Tyskland och Spanien”

ANNONS

Varje introduktion har sin egen inledning – och det första intrycket är väldigt viktigt. Det viktigaste. Men något som kan spela stor roll i skapandet av det intrycket är vad du har hört om saken eller personen tidigare. I Sveriges fotbollskulturs fall kan det vara missledande.

Det första sakerna jag hörde om svensk klubbfotboll (glöm allt om landslaget och alla stjärnor som landet gett fotbollsvärlden) kom från svenskarna själva, personer som växt upp här och tittat på allsvenskan. Och det jag fick höra var inte något positivt. Inte på något sätt.

Tråkig fotboll med långbollar, dåliga planer och arenor, tomma läktare och människor som hellre stannade hemma för att titta på Liverpool än att gå till den lokala arenan och stötta sitt lag. Så presenterar de flesta av svenskarna sin fotboll ute i Europa. Jag tänkte: “Vart fan är jag på väg? Vad ska jag göra? Ska jag titta på hockey och njuta av lördagseftermiddagar i curlinghallen? Ska jag spela backgammon istället för att bry mig om Sunday league?”

Å andra sidan är det ganska normalt av människor att resonera så – att allting annat är bättre än det vi har. Alla andra ställen är bättre än där vi bor. Och så funkar det överallt. Vårt är automatiskt sämre – livet, eran, tiden, barnen, maten, dryckerna, systemet, vädret – allt.

Och fotboll står högst upp på den listan. Människor är kritiska till den inhemska ligan (på andraplats faktiskt, precis efter förr i tiden – allt var bättre förr i tiden!) och det är alltid bättre någon annanstans. Ni vet, de där TV-reportrarna kan inte ljuga – det måste vara roligare att gå på fotboll i England, Tyskland, Spanien, Grekland, Holland, Bulgarien, Portugal, ja, vafan, överallt.

Jag var medveten om det här, för precis samma tankar finns i mitt land, i min region. Men också i de länder som jag besökt under de senaste tio åren – så jag förväntade mig samma sak i Sverige. Men här var folket sådana pessimister och eftersom jag älskar, verkligen älskar, att titta på fotboll live – inte på TV:n – så var jag säker på att mitt fotbollsliv var över när jag landade på Arlanda. Jag trodde att jag skulle bli tvungen att titta på TV, olagliga streams och spara pengar för att åka till något fotbollsland någon gång då och då.

Men det var inte alls så.

Fotbollskulturen i det här landet är levande och mycket mer påtaglig än i andra länder som är hyllade och avgudade av svenskar. Ja, kvaliteten är en annan (även om den inte är så dålig som vissa säger), men när det kommer till att leva för fotbollen dag ut och dag in har det här landet något att vara stolta över.

Folk här älskar att jämföra saker med varandra och vi kommer att jämföra kvalitet framöver. Men låt oss stanna vid kulturen, organisationen som finns i svensk fotboll och allt däromkring, och jämföra den med andra.

Hur många andra länder har den här typen av standard på sin organisation – från Korpen till allsvenskan? Jag sett det mesta och jag skulle vilja säga, inte många. Jag har inte sett liknande i termer som klubbars stabilitet och soliditet, vilket kan vara väldigt viktigt för framtiden.

När det kommer till en stark ekonomi – det viktigaste i den moderna fotbollen – är svenska klubbar långt efter. Men skillnaden ligger i sättet hur svenska klubbar spenderar sina pengar jämfört med andra.

– Det här ett perfekt land att spela fotboll i, sa en spelare från utlandet vars lag var i striden om överlevnad i allsvenskan den här säsongen till mig.

– Jag har spelat överallt i Europa, från väst till öst , och jag har haft problem med att få ut löner överallt, även i de rikaste länderna. Här är det nästan omöjligt. Pengarna är inte så stora, men du får åtminstone vad du utlovats – och det i tid.

Det här kan låta som ett extremfall men sanningen är den att, om vi väljer ut sex eller sju ligor i Europa där klubbar spelar i Champions League, så har de flesta av länderna, ligorna och klubbarna samma problem med ekonomin; de spenderar pengar de inte har.

Ändå tvingas de under pressen att leverera resultat varje ny säsong spendera gigantiska summor på stjärnvärvningar som gör att de drar på sig skulder på hundratals miljoner kronor. Och ja, de vinner titlar, men till vilket pris?

Hos lag som spelat i Champions League och vunnit titlar i sina respektive ligor fem eller sex gånger i rad kan läktarna stå tomma. Titta på Rumänien, Vitryssland, Kroatien, Cypern, Serbien och Israel – alla har klubbar som deltagit i Champions League de senaste två åren, men ändå har de mycket större problem än vad Sverige har.

Dinamo Zagreb har vunnit ligan sju gånger i rad och kommer att göra så även denna säsong. De spelar i Champions League för andra säsongen i rad och på deras hemmamatch mot Porto kom det mindre än 5 000. Fotbollssupportrarna runt om i Europa är trötta på de dominerande klubbarna som kan köpa sig till hela ligan med ägare som agerar som om klubbarna vore deras leksak. I första taget kan alla jubla men sedan sjunker skeppet med miljarder kronor i skulder och bristande organisation.

I Sverige är det här långt ifrån att hända – precis så långt bort som Champions League kan kännas – men det är beundransvärt. Klubbarnas ledning och ekonomi är stabil (de är inte rika, men under kontroll), det finns inga giriga affärsmän som har för mycket pengar för sitt eget bästa, utan alla klubbar är ungefär jämbördiga. Det är så den här sporten ska se ut – och det är därför som supportrar över Europa, utöver de riktiga toppklubbarna, kan avundas svenskar.

Och när det kommer till atmosfären och trycket på arenorna finns det inget att skämmas över. Visst, det är lägre publiksiffror, återigen jämförelsevis med toppen i Europa, men Sverige ligger ändå på 15:e plats i Europa sett till publiksnitt och tolva i världen när det kommer till hur många personer i landet sett till invånare som besöker fotbollsarenorna.

Kolla siffrorna – Tyskland, som har bäst publiksnitt i Europa, är efter Sverige ur den aspekten. Likaså Spanien, Italien eller Argentina.

En sak som kan ifrågasättas här är passionen och känslorna, men det är relativt också. I Balkan där jag kommer ifrån anser min mamma sig vara en fotbollssupportrar och hatar när vårt lag förlorar precis som hennes väninnor. Och det är likadant i Serbien som Grekland, Kroatien, Italien, Spanien och Turkiet. Men i slutändan så går de inte på matcherna.
Gör det verkligen dessa länder mer fotbollsfanatiska än Sverige?

Jag tror inte det. Här lider inte folk av förluster särskilt mycket eller pratar fotboll i så stor utsträckning. Det är inte det viktigaste som finns i varje gatugränd, precis som vart som helst. Men de som älskar sporten och är riktigt dedikerade till den – de befinner sig på läktaren.
(Enligt Sportingintelligence.com besöker 1.82 % av alla svenskar fotbollsarenorna, i England är det 2.79, Tyskland 1.63, Spanien 1.55, Italien 1.04, Frankrike 0.88, Polen 0.53 och i Ryssland 0.28).

Till skillnad från de flesta utav länderna prioriterar Sverige en bra organisation och infrastruktur, och det är inte bara det första steget för att attrahera människor och utveckla kvaliteten, det är en förutsättning som varje land borde ha.

Detta synsätt har redan gett resultat inom landet, landslaget inkluderat, och kommer oundvikligen att göra det internationellt också.

LÄS OCKSÅ:

Del 1 – Tabula Rasa

 

 


FotbollDirekts krönikör Sasa Ibrulj är en frilansade fotbollsreporter från Bosnien och Hercegovina som bor i Sverige. Han har arbetet för bland annat World Soccer och The Blizzard och syns även återkommande i Kroatiens FourFourTwo, Mozzart Sport i Serbien och högaktade brittiska fotbollssajten The Football Ramble.
Följ honom på Twitter @sasaibrulj

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15