Roland Nilsson får nu motstå skarp kritik. Han kommer inte att rädda Gais ur lagets kris, menar FotbolDirekts expert Mårthen Bergman. – Det måste vara något som inte stämmer, säger han om Alexander Axéns avgång. ...

Efter en tung första halva av säsongen väljer Alexander Axén att lämna sitt uppdrag som tränare för Gais – med omedelbar verkan. Beslutet förvånar många, trots att Göteborgsklubben haft det tufft i år.

FotbollDirekts expert och krönikör, Mårthen Bergman, är överraskad över beskedet.

– Jag pratade med honom för någon vecka sedan, när det stod klart att han skulle få en managerroll – och då frågade jag om han kände press från supportrarna. Hans svar var i stil med: ”Jag har förtroende från klubbledningen och de är de enda som jag behöver förtroende från”.

– Jag frågade om inte supportrarna skulle kunna påverka klubbledningens syn, varpå han kontrade med att jag som journalist väl knappast bryr mig om vad läsarna tycker så länge min chef är nöjd. Ett sätt att svara på frågor som tyder på att man är pressad, hur mycket man än nekar till det.

– Men det här trodde jag verkligen inte. Han känns inte som typen som avgår. Det är lite förvånande. Jag tycker att han stod för mycket som är Gais, men känner han själv att det inte är rätt så är det klart att han gör rätt. Men jag tror inte att ha känner stöd från varken supportrar eller ledning. För hade så varit fallet tror jag inte bara att energin tar slut.

Roland Nilsson kom in som en extraresurs i Gais ledarstab förra veckan, men Bergman tycker inte att klubben ska satsa på ”Rolle” som huvudtränare framöver.

– Intrycket som han gav efter matchen mot Malmö senast, det var liksom att ”jag är här i väntan på något annat”, och det är inte den mentaliteten som Gais behöver. Jag tycker att det hade varit bättre att ha kvar Axén än att ”Rolle” tar över.

– Det tog ett jävla tag innan han fick ordning på MFF och han var väldigt hårt kritiserad under en lång tid av underprestationer, trots ett väldigt bra spelarmaterial. Nu har han en sämre trupp i Gais och jag tror inte han kommer att vända det här på bara några matcher, om han får ta över.

– Sen är det märkligt att detta beslut tas nu. Vad har egentligen hänt sedan EM-uppehållet? Förlust borta mot Malmö är inte direkt något oväntat och den matchen kan knappast ha ändrat inställningen till Axén. Det känns som att den här förändringen varit på gång en längre tid, bara att det som vanligt inte är öppna kort ut mot media. Kan Mikael Stahre sitta kvar i Göteborg så kan Alexander Axén vara kvar i Gais, avslutar Mårthen Bergman.

LÄS OCKSÅ…
AIK-stjärnan ryter till
IFK i botten: ”Det är urkasst”
Nya vredesutbrottet