• Publicerat 29 maj, 2012
  • Skrivet av Redaktionen
  • 2 Kommentarer

Det började i division 6. Nu, 23 år senare, är Roar Hansen på väg att ta Östers IF till allsvenskan. Framgångsreceptet? - Jag har ett sätt att se på fotboll, kanske beror det på hur mycket jag älskar sporten, säger Roar Hansen. ...

Det har spelats nio omgångar av årets superetta. Östers IF leder serien hela åtta poäng före tvåan Halmstads BK. Mannen bakom succén, Roar Hansen, förklarar hur han känner och vad som kan ligga bakom.

– Skulle jag klaga så skulle jag ljuga för dig, jag mår jättebra som det är nu, säger Roar Hansen till FotbollDirekt.se.

– Det fanns inte i min vildaste fantasi att det skulle gå såhär bra. Men samtidigt ska vi inte få någon hybris, vi har inte åstadkommit ett skit ännu om man ska vara ärlig. Vi har satt oss själva i en bra position dock, det får man säga, fortsätter han.

– Jag har ett sätt att se på fotboll, kanske beror det på hur mycket jag älskar sporten. Jag tycker att det är ett privilegium att få jobba med fotboll på heltid, säger Hansen och blickar sedan bakåt i tiden:

– Jag började som tränare för 23 år sen och har gått den långa vägen. Jag har inte spelat på fotboll på hög nivå, utan jag började från division 6. Jag har jobbat i fabrik i 18 år, så nu tar jag vara av vardagen. Jag har alltid trivts med fotbollen, även om jag inte blev proffs.

Efter att ha tränat klubbar som Klippans BIF, Helsingborg Södra, Högaborgs BK, Landskrona BoIS och senast Ängelholms FF kom han till Öster inför fjolårets säsong. Han tog genast laget till en fjärdeplats – sånär en allsvensk kvalplats.

Med succén kom också ryktena om att Hansen skulle vidare till högre nivåer – bland annat ryktades Djurgården vara intresserade av hans tjänster. Men nu avslöjar Roar Hansen hur det faktiskt såg ut efter förra årets säsong.

– Jag kan helt ärligt säga att det spekulerades om mig mycket hit och dit. Men jag har faktiskt inte hört någonting, inget alls. När det gäller Djurgården kan jag säga att jag aldrig hört något om det. Det enda konkreta som funnits var Haugesund som kom för några år sen men det fanns flera anledningar till att jag valde att stanna, även om det var intressant att åka över och se vad de hade att erbjuda, avslöjar Hansen.

Men har du inga drömmar om att träna en större förening – likt IFK Göteborg eller Djurgården?
– Jag har en målsättning och det är att träna ett lag i en högstaliga. Med det menar jag typ allsvenskan eller tippeligan. Men just nu är jag nöjd med var jag är. Östers långsiktiga målsättning är att etablera sig i allsvenskan, men vi får se var jag hamnar i framtiden.

– Jag är 46 år, jag har varit tränare sen 23 år tillbaka och jag är en fyrbarnspappa. Jag vet vad jag vill, men du ska veta att jag inte alls är rädd för något annat i Norden om det skulle dyka upp, säger Hansen som flörtar lite med eventuellt intresserade klubbar i Norden.

Men är det bara Norden du är sugen på? Du har inga förhoppningar om att ta dig vidare till Sydeuropa?
– Jag har aldrig haft Europa på det sättet som målsättning, det är väl endast Norden jag tänkt på. Jag jobbar här i Sverige med Öster, det är inte långt till Danmark samtidigt som jag har släkten i Norge. Det skulle absolut kunna vara spännande med Norge eller Danmark, avslutar Hansen.

Daniel Blomgren

LÄS OCKSÅ…

Östers nya succé – ångar på mot allsvenskan

Östers mångmiljonlyft – fördubblar omsättning

Knäpptyst kring skyttekungen – varumärket dog i Bajen?