• Publicerat 29 maj, 2012
  • Skrivet av Redaktionen
  • 7 Kommentarer

Halmstad blir utan en ny fotbollsarena. Istället för den nya inplanerade arenan har kommunen bestämt att Örjans Vall istället kommer att byggas om. – Vi är djupt besvikna över att inte ha fått något gehör för vårt förslag, säger HBK:s ordförande Göran Johansson. ...

Förhoppningarna i Halmstad var många när HBK i år skulle ta klivet tillbaka till allsvenskan – samtidigt som en ny arena var på väg. Men nu krossas åtminstone en av drömmarna. Det blir nämligen ingen ny fotbollsarena för Halmstads BK.

– Vi är djupt besvikna över att inte ha fått något gehör för vårt förslag. Vi trodde faktiskt att vi hade lyckats övertyga våra högsta politiker om fördelarna med en nybyggnation, säger Halmstads BK:s ordförande Göran Johansson till Hallandsposten.

– Med kommunen med oss hade det sedan varit lättare att hitta medfinansiärer, men så långt kom vi inte, säger han besviket.

Halmstads styrelse hade ordnat fram en plan för en ny arena i Sannarp med plats för 11 500 personer. Det hade beräknats kosta runt 170 miljoner

Nu sätter dock kommunen stopp för bygget – med anledning att externa finansiärer inte vill gå vidare med projektet. Istället ska man satsa på att bygga om Örjans Vall för en betydligt mindre summa – närmare 75 miljoner. Ett besked som HBK vägrar gå med på efter att ha tagit reda på att renoveringen troligtvis skulle gå på runt 130 miljoner.

– Vi hade hellre sett att de 75 miljonerna varit grundplåten till en arena på Sannarp, där det finns helt andra utvecklingsmöjligheter. Inte enbart för HBK utan för hela idrottsrörelsen i regionen, förklarar Johansson.

– Vad sedan gäller finansieringen såg vi ju ur kommunens perspektiv möjligheten att genom en flytt frigöra marken på Örjans vall till försäljning av bostadsbyggande, om inte nu så senare.

Nybyggda arenor har dock visat sig vara lyckosamma de senaste åren. IFK Göteborg och Kalmar FF har redan flyttat till Gamla Ullevi respektive Guldfågeln Arena och därmed höjt publiksnittet rejält samtidigt som Djurgården, Hammarby och AIK inom kort kommer att flytta till nya arenor.
Men det ser alltså ut som att Halmstads BK istället får inrikta sig på en ansiktslyftning av Örjans Vall.