120414 Fotboll, Superettan, Varberg - Assyriska: David Durmaz, Assyriska, Jonatan Berg, Varberg. © Bildbyrån - 56829

Allsvenskan eller annan högstaliga i Europa var Jonatan Bergs mål. Han hamnade i Varberg, där han gör succé. – Det fanns inget intresse från någon annan klubb, vilket var ganska förvånande måste jag säga, säger Berg. ...

Jonatan Berg lämnade Taranto i italienska Serie C efter en kaosartad tid med mycket skador och noll förtroende från klubbledningen. Väl hemma i Sverige hade han siktet inställt på att återigen spela i allsvenskan eller alternativt annan nordisk högstaliga. Så blev det inte utan storebror Berg hamnade istället i superettannykomlingen Varberg Bois.
– Det fanns inte något intresse från några andra klubbar, vilket jag var ganska förvånande måste jag säga, säger Berg till FotbollDirekt.se.

Men Varberg blev Bergs räddning. Han har varit given i startelvan och varit en av lagets bästa spelare.
– Med tanke på hur det har gått så är jag bara glad att det blev Varberg. Efter mitt år i Italien och att jag har blivit pappa har gjort att jag vuxit, nu uppskattar man verkligen att spela match. Det har varit helt fantastisk att spela match och vi har haft väldigt bra stöd från fansen. Det är extra kul med en stad som lever med.

Skulle man kunna säga att du återfått glädjen till fotbollen?
– Absolut, jag uppskattar det på ett helt annat sätt än innan. Jag var skadad ganska mycket så nu njuter man verkligen på annat sätt av att få spela. Bara den dagliga träningen med laget är hur kul som helst. Det var en ganska jobbig tid när jag gick och väntade på att någon klubb skulle vilja ha mig.

Varför tror du att ingen allsvensk klubb var intresserad?
– Jag vet inte faktiskt. Det gick ju väldigt bra i Gefle, det var ju därför jag kom till Italien. Men de svenska klubbarna hade väl ingen koll på mig i Italien, alla tror väl att jag var konstant skadad. Och generellt har man väl i Sverige inte så höga tankar om Serie C. De tror säkert att det är som ett division 1-lag i Sverige, men jag kan lova att det inte alls är så, det är snarare allsvensk klass. Tanken var ju att jag skulle till Ascoli i Serie B men de hade ekonomiska problem och när de inte lyckades få ordning på det sa min agent att det fanns en annan klubb i Serie C som var intresserad. Då sa han till mig att ”Jag vet att du tänker att det är en dålig liga men jag kan garantera att det är lag som motsvarar bra allsvenska lag där.” Och det är sant. Det kanske inte är topp fyra-klass i allsvenskan men helt klart lagen under.

Jonatan Berg har skrivit ett ettårskontrakt med Varberg och för många ser det säkert ut som att han ser det här året som en språngbräda till allsvenskan.
– Jag och tjejen känner att Varberg mycket väl skulle kunna vara vår hemort. Sen vill man såklart spela så högt som det är möjligt, men skulle vi hålla oss kvar, vilket jag verkligen tror, så skulle jag jättegärna vilja spela kvar här. Det var sådant man inte visste innan men jag känner verkligen att jag trivs med staden och lagkamraterna, säger Berg.

LÄS OCKSÅ…

Sveriges drömduo i EM: ”Kacaniklic bredvid Zlatan”

Majstorovic med till EM – men inte för att spela..

Elfsborgs glädjebesked: Glödhete ”Ishi” på nytt målglatt humör