Örebro SK

Krisen nära – då räddade Youssef Dif från nytt fiasko

Youssef hade inte gjort ett allsvenskt mål sedan 25 augusti 2011 när han fick göra ett inhopp mot Örebro på torsdagskvällen. Och han hann bara vara inne i drygt en och en halv minut innan han lätt tryckte bort Valdet Rama och vräkte sig fram och satte foten till bollen och skickade in den retfullt enkelt förbi en förstelnad Tomer Chencinski.

Målet blev matchavgörande och tre mycket viktiga poäng för Djurgården som efter Örebros ledningsmål av just Valdet Rama såg ut att vara på väg ned under nedflyttningsstrecket. 2-1-segern hade kunnat blivit ännu större, då Djurgården hade bud på flera chanser förut om målet. Kanske sitter dessa chanser i tisdagens derby mot AIK i stället. Segern lär ha varit mycket befriande för Djurgårdstränaren Magnus Pehrsson som lär ha blivit allt mer ifrågasatt vid en ny förlust. I stället är det Örebros tränare Sixten Boström som nu har fått en allt mer pressad situation. Närkingarna är alltjämt utan seger efter sju spelade matcher.

Så här såg FotbollDirekts live-rapportering ut från matchen:

Från snäv vinkel var Christer Youssef nära sitt andra mål för kvällen i den näst sista matchminuten, då han rundade en utrusande ÖSK-keeper och ur en mycket dålig vinkel slog han bollen parallellt med mållinjen.
Örebro gav inte upp hoppet och med sex minuter kvar låg en kvittering i luften. William Astaskadeh tog sig förbi en Dif-spelare vid hörnflaggan och satte full språng mot Dif-målet. Inlägget hittade inte sin tänka adress men det blev farligt ändå, då bollen ett tag for som en flipperkula mellan ett par djurgårdsspelare i eget målområde.

Christer Youssef hann knappt vara på planen i en och en halv minut förrän han gjorde 2-1 för Djurgården efter att Örebros Valdet Rama och målvakten Chencinski missförstått varandra. Youssef bytte med Chibsah i den 61:a minuten.

En timmes spel på Stadion och efter ÖSK-utvisningen skapade Djurgården flera fina chanser. Yussif Chibsah sköt ett skott som Tomer Chencinski gjorde en avancerad räddning på. Bara minuten senare hade Sebastian Rajalakso en jättechans och sköt över.

I den 52:a minuten decimerades Örebro i antalet spelare till tio, då Mohammed Saeid inom loppet av ett par minuter drog på sig två gula kort. Inspirerad av målet skjuter James Keene på allt och bjöd publiken på en skev cykelspark strax efter utvisningen.

Djurgården, som släppt in tio av lagets elva mål denna säsong i den första halvleken, fick en drömstart av den andra. James Keene slank igenom och trots att en Örebrospelare låg ned på planen och bollen borde ha spelats ut över sidlinjen, fortsatte Keene mot ÖSK-målet och med ett lågt avslut intill ena stolpen grejade han 1-1 och kontakt igen för Stockholmslaget.

Örebro fick utdelning för sitt allt mer frejdiga spel i den 37:e minuten när Valdet Rama fälldes i straffområdet av Joona Toivio. Och Rama själv klev fram till straffpunkten och tryckte in 1-0 på ett lågt skott i motsatt hörn från det som Tommi Vaiho slängde sig. Kanske föll Rama lite väl enkelt i den situationen och tv-reprisen visar att Toivios spark på benet kan ha skett utanför straffområdet.
– Han rörde mig och jag ramlade och jag tycker det är straff. Det var en liknande situation i förra matchen men då fick jag varning i stället, då jag också tyckte att jag borde haft straff, kommenterade Rama själv situationen, i halvtid för Canal+.

59-41 till Djurgården i bollinnehav efter en halvtimmes spel men efter Wowoahs chans har Örebro fortsatt att mopsa upp sig och också hållit bollen inom laget längre perioder på Djurgårdens planhalva och har haft två riktigt fina chanser att göra mål. ÖSK har efter halvtimmen spelad skapat de klart hetaste målchanserna.

Ett tungt skott från 25 meters håll av Samuel Wowoah skapade rejält med problem för Djurgårdens målvakt Tommi Waiho och han fick ta hjälp av en försvarare som rensade bort returen i panik. Det var Örebros bästa chans så långt i den första halvleken. Djurgården har haft mycket bollinnehav men Örebros försvar har varit kompakt och rett ut de situationer som laget ställts inför. Främst har Dif-försvararna slagit långbollar mot Sebastian Rajalakso på vänsterkanten men denne har hellre velat dra sig inåt i banan med följd att Örebroförsvaret kunnat ställa upp sig och rensa bort.

Djurgårdens Joona Toivio har gjort sig känd som en duktig frisparksskytt. Och det var också han som stegade fram efter fem minuters spel när Djurgården fick en frispark bara ett par meter utanför Örebros straffområde. Men han fick för mycket fot under bollen och sköt över. I övrigt började matchen trevande med mycket mittfältsspel och mycket slarv i passningsspelet från båda lagen.

Djurgården – Örebro, 2-1 (0-1)
Målen: 1-0 (37) Valdet Rama, straffspark, 1-1 (47) James Keene, 2-1 (62) Christer Youssef
Varningar, Örebro: Samuel Wowoah, Tobias Grahn, Patrik Haginge, Mohammed Saeid 2. Utvisning, Örebro: Mohammed Saeid.
Domare: Johan Hamlin.
Publik: 6 587.