120327 Fotboll, allsvenskan, upptaktsträff: Rikard Norling, tränare Malmö FF. © Bildbyran – 73474
Nyheter

”Favoritskapet är precis som det ska vara”

ANNONS

HELSINGBORG. Rikard Norling är inte direkt allsvenskans mest konkreta tränare vad gäller att svara på frågor från journalister. På upptaktsträffen inför allsvenskan 2012 bjöds det på kärleksförhållanden, tropiska fåglar som flög från Jörgen Petterssons hjärta och landade på spelarnas fingrar etcetera. Det gäller att hänga med i svängarna när Norling svarar, annars står man där utan följdfråga eftersom att man glömt såväl vad man frågade som vad Norling nyss svarade.

En tröst är att man som journalist inte är ensam. Ibland glömmer också Norling bort vad frågan var. Som när jag ber honom smalna av de sju ”topplagen” han nämnt och utse deras två värsta utmanare om SM-guldet.
– Göteborg, Helsingborg, AIK, Elfsborg, Kalmar, de vedertagna som alla pratar om. Sedan tror jag att, Djurgården, Häcken, Gais är med där. Gefle, vad kan de göra? Äh jag vet inte, jag kommer inte smalare än så.

Men nu blev det ju nio lag istället för sju? Smalna av sa jag ju.
– Jaja, säger Norling och skrattar.

Journalisterna tippar er som segrar, tränarna tippar er som segrare, spelarna tippar er som segrare. Hur ser du på favoritskapet?
– Vi måste vara trovärdiga i vad vi gör. Det (favoritskapet) ligger i linje med vad jag tror att alla inblandade i klubben kan stå för. Och inte känna att det är någonting obehagligt, utan att “ja men då är det som det ska vara, då kan vi börja lira”. Sen gäller det att vinna också.

13 av 14 spelbolag har IFK Göteborg som favoriter och det har varit Real-hajp hela försäsongen. Känner du ändå inte lite förvåning kring att alla här tror på er?
– Ja men det är också lite vad den här dagen ger, man påverkas lite av hur alla är på scen, och så trycker man. Man ska ta det med en nypa salt, det är ju en allsvenska som är jämn, det har det varit förut, men nu känns det som den är jämn med hög kvalitet.

Fler lag som kommer vara med i guldstriden än på länge va?
– Jo så är det ju. Du har ju de här fem som det pratats om med oss, Helsingborg, Elfsborg, AIK och IFK Göteborg, de är liksom vedertaget. Men sen är det ju Kalmar, Gais, Djurgården, Häcken… så det är riktigt bra lag som kan vinna vilken dag som helst mot ett topptippat lag.

Er fjolårssäsong i allsvenskan, hur ser du på den i efterhand?
– Det är klart att vi gärna hade velat ha mer, i alla fall nå en Europaplats, det är inte tu tal om det. Sen var det perioder, framför allt den sista delen av allsvenskan där vi tog många poäng, spelade många matcher, där helhetsprestationen ur det perspektivet, man måste se på den med respekt. Sedan är det väl den perioden innan där vi hade många oavgjorda matcher som vi borde ha vunnit.

Eller om ni hellre vill ha svaret på norlingska:
–  Vi kanske bäddade så att vi fick ligga på det sättet vi låg… när sängen var bäddad när det var slut…

Champions league, man säger ju alltid att det är svårt att hålla fokus för dem som har både det och allsvenskan att tänka på. Tror du det var så?
– I och med att allsvenskan är så pass jämn, att inget lag dragit i från, så blir utmaningen extra stor. Är det som i Skottland eller Danmark så har ett lag ett sådant försprång kvalitetsmässigt så man kan klara av att spela vardagsmatcher på en “grilla” nästan. Och där är vi inte i Sverige än.

Ni tappade inte så många spelare efter guldet 2010, vilket ju annars är vardagsmat för ett guldlag. Det var nog många som tänkte, att äntligen, kanske kan Sverige få in ett lag i Champions League…
– Samtidigt var det ju på vippen att vi faktiskt gjorde det…

Ja precis, blev det tyngre då?
– Ja  det är klart. Den upplevelsen, efter Zagreb där, det var en upplevelse som var tärande för en. Men samtidigt hade vi gått till ett Europa League-spel. Och det är nog något som i dagsläget är mer rimligt för ett allsvenskt lag, att ta sig an den uppgiften. Europa League-gruppspel, det är rätt många bra lag där. Och nu har det ju visat sig att vi stötte på lag som inte sedan blev slagpåsar utan har nått långt i nästa led. Så… det var bra lag.

Den gruppen som Zagreb sedan lottades i…
– Ja (skratt).

Tänkte du någonsin att “fan, det kunde varit vi”?
– Ja, det gick som ett sus genom kroppen, ner och vände vid tårna och sen upp igen och så ut.

I år då. Allsvenskans bästa innermittfält?
– Det finns några andra lag som har riktigt bra innermittfält…

Men att ni har hög kvalitet på så många innermittfältare…
– Ja, men vi spelar med två också. Hade vi spelat med tre centrala mittfältare så kanske de fyra hade varit mer rimliga. Men då kanske vi hade spelat med en forward också.

Men, den situationen, när Molins var kvar så var det alltid någon av yttrarna som fick sitta på bänken och det blev lite gnäll efter varje match. Försöker man undvika det eller får det vara så, att man räknar med att de är professionella ändå?
– Både ja och nej. Det får man räkna med, att spelare reagerar för att de vill spela och man sätter dem på bänken. Men samtidigt så, det är ju hur jag hanterar varje individ vid varje tillfälle som är viktigt för trovärdigheten i min relation med spelarna.

Du sa också att du ville ha in en till ytter i laget. Om det varit en ytter på den nivån som jag antar att du vill ha in så hamnar man i den situationen igen? Är den konkurrenssituationen bara något bra?
– Ja men du har ju samtidigt en succession som man också måste tänka på. Nu försvann ”Gische”, och vi hade kvar två. Och över en period så tycker jag att det är okej att klara sig på två men man måste försöka få den här synergin tillbaka så fort som möjligt. Nu går Jimmys (Durmaz) kontrakt ut, vi får se hur det blir med honom, och då är det viktigt att man har successionen klar redan. Så det är en kombination mellan att ha en sund konkurrenssituation och en succession.

Det är många MFF-spelare som ryktats bort länge. Hamad och Durmaz till exempel. Är man mer förberedd för att det varit rykten så länge?
– Det är bra att se till klubbens bästa över tid, att man har planerat för ersättare på de här positionerna så tidigt som möjligt. Sedan är det ju det här, att ofta måste udda vara jämnt – man måste sälja för att få medel för att ta nästa steg. I alla fall så är det så nu för oss. I en perfekt värld så har man styrkan att man kan göra successionen före en försäljning.

Finns det någon risk att spelare som har rykten omkring sig inte är i ”nu:et”?
– Förhoppningen är ju att alla hela tiden tänker på lagets bästa. Samtidigt, om man har ett kontrakt som går ut om en månad eller två så är det väldigt viktigt att man levererar trots allt. Och de som levererar har förstått att det gör man bäst inom kollektivet. Så det hänger ju trots allt ihop.

En som inte är på väg ut i Europa är ju Daniel Andersson. Jag frågade honom, ifall han är bästa mittback på träningarna, om han ändå inte ska spela, då sa han blankt nej, “jag är tränare”.
– Vår ambition är att skapa ett så pass bra klimat, att våra mittbackar blir så pass bra att han blir överflödig. Och det är fortfarande vår ambition.

Och vad innebär det i realiteten?
– Ja, men vi har ju spelare som tagit enorma steg, som Filip Helander. Nu fick han en smäll på yttre ledbandet för någon vecka sedan och är därmed osäker. Markus Halsti har varit ljumskskadad en tid och kommit tillbaka först nu. Och då helt plötsligt kommer vi i ett läge då det kan bli aktuellt med Daniel. Men jag är inte så säker på att det hade blivit så om både Markus och Filip varit helt skadefria ett tag.
– Sedan har du Jasmin då, som om du frågar honom så vill han in och spela direkt – och i min värld så är det oerhört sunt och tryggt att han känner så, men jag måste kanske se på det med en konsekvensanalys som jag kan stå för som ledare.

Målskytte, ni hade ingen i fjol som gjorde många mål. Daniel Larsson bäst på sex stycken. Och när MFF vann guldet gjorde bästa målskytten elva mål. Nu fick ni in Mathias Ranégie i somras. Jag pratade med Sonny Karlsson, sportchef i Häcken, och han sa att “jag kunde räkna in en del poäng när jag hade Ranégie i laget, för jag visste att han skulle göra 16-17 mål”…
– Är han skadefri och laget i övrigt hälsosamt så är han kapabel att göra många mål. Så jag håller med Sonny fullständigt, för det är en mycket mycket bra fotbollsspelare.  Sedan tror jag att den här anfallsträningen med Jörgen (Pettersson) kommer bidra med förbättrad energi och förbättrade möjligheter att göra fler mål helt enkelt. Sedan om det är fördelat på en, två, tre eller fyra spelare… når vi resultat så är det, inte av underordnad betydelse, men inte ett måste.
– Om Mathias gör över 20, då är det ju unikt och väldigt, väldigt gärna.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0