• Publicerat 22 mars, 2012
  • Skrivet av Redaktionen
  • 4 218 Kommentarer

DJURGÅRDENS IF

Nyförvärv: Ibrahim Fofanah, anf (Kamboi Eagles), Marc Pedersen, f (Vejle BK Kolding), Andreas Dahlén, f (kontraktslös), James Keene, anf (IF Elfsborg), Ricardo Santos, anf (Kalmar FF), Kasper Jensen, mv (FC Midtjylland), Brian Span anf (Virginia Cavaliers), Martin Broberg, mf (Degerfors IF, Yussif Chibsah, mf (Gefle IF)
Förluster: Joakim Alriksson, mf (Ängelholms FF), Danilo Kuzmanovic, f (FK Rad), Pa Dembo Touray, mv (Santos FC), Johan Oremo, anf (Gefle IF), Carl Björk, anf (IK Brage), Jani Lyyski, f (IFK Mariehamn).

Bergman tycker till:

Målvakterna
Kasper Jensen
Tommi Vaiho

Kommentar: Pa Dembo Touray må ha varit en kultspelare och publikfavorit med jämna mellanrum. Men en speciellt bra målvakt, som ger trygghet till sin backlinje, var han knappast, åtminstone inte på slutet. Kasper Jensen är relativt okänd för den allsvenska publiken men MP har god koll på den danska marknaden. Har stått lite de senaste åren men är en rutinerad målvakt som bör kunna styra backlinjen.

Försvararna
Yosif Ayuba
Emil Bergström
Kebba Ceesay
Andreas Dahlén
Petter Gustafsson
Daniel Jarl
Marc Pedersen
Joel Riddez
Joona Toivio

Kommentar: Nye Marc Pedersen ska vara ett fynd. Dahlén och Riddez bildar en vänsterbackskonkurrens som kanske är allsvenskans bästa. Dahlén var grym i Gefle och inget talar för att han inte är lika bra nu. Joona Toivio bidrar med trygghet samtidigt som han bjuder publiken på några kandidater till årets mål. Frågetecken för Ceesay och högerkanten.

Mittfältarna
Martin Broberg
Yussif Chibsah
Philip Hellquist
Kasper Hämäläinen
Peter Nymann Mikkelsen
Nahir Oyal
Sebastian Rajalakso
Daniel Sjölund

Kommentar: En salig blandning. Oerhört starka namn som Hämäläinen och Nymann blandas med oprövade kort som Oyal och Broberg. De två senare är klippta och skurna för MP:s spelsätt men klarar de att redan nu leverera på allsvensk nivå? Hellquist har betydligt mer potential än han visat upp hittills medan Chibsah kommer bidra med en grundtrygghet på mittfältet.  Försvinner Hämäläinen måste en klassmittfältare (läs Andreas Johansson) in.

Anfallarna
James Keene
Ricardo Santos
Brian Span
Christer Youssef

Kommentar: Här hänger mycket på Ricardo Santos. Brassen kan himmel eller helvete, och allt däremellan. James Keene kan göra mål i allsvenskan, det har han bevisat förr, men det var längesen han hade en sådan roll och frågan är om han kan hitta den i Djurgården. ”Cobi” lär inte vara färdig för allsvenskan i år och Christer Youssef är i samma situation som Hellquist, det vill säga: han måste höga sig. Helt klart Djurgårdens mest svårbedömda lagdel.

Tränaren
Magnus Pehrsson

Kommentar: Säga vad man vill om MP, men han vet i alla fall vad han vill. Projektet är intressant men det kommer behövas tid. Han gjorde helt okej resultat förra året med tanke på hur truppen såg ut och har värvat bra med de omständigheter som råder. Kommer ha en otrolig uppbackning av publiken sista säsongen på Stockholms stadion, frågan är bara hur tålamodet med Djurgårdsikonen är ifall resultaten inte kommer omgående.

Utropstecknet
Peter Nymann är en klasspelare som förmodligen hade gått in i alla allsvenska startelvor. Ytterback eller mittfältare? Förhoppningsvis det senare då Djurgården behöver hans kvalitéer högre upp.

Frågetecknet
Återigen, Ricardo Santos. Kan vinna skytteligan, men kan också bråka sig bort efter ett par matcher i rad på bänken. För mycket av lagets målskytte hänger på brassen som bara måste leverera för en lyckad säsong.

Tabellplacerings allsvenskan 2011: 11

Bergmans tips slutplacering 2012: 9

Följ FotbollDirekt på Twitter
Följ FotbollDirekt på Facebook

LÄS OCKSÅ…

Han ska bli Djurgårdens speedkula

Chocken: Stockholmsarenan försenas

Frisk – nu ska Keene jaga Santos