Allsvenskan

Talangkollen: Alexander Milosevic

ANNONS

Fotbollsverige.se intervjuar framtidens svenska stjärnor

Den första i en serie intervjuer om unga svenska framtidshopp. Fotbollsverige.se har scoutat i talangbanken och har hittat en mängd intressanta namn. Först ut en mittback som kastades in i hetluften direkt – AIK:s Alexander Milosevic.

STOCKHOLM. Det var 1 februari i år som Alexander Milosevic, 19, presenterades som nyförvärv i AIK. Kontraktet skrevs till fyra år och han lämnade Vasalunds IF i division 1 där han spelat sedan han var åtta år. När intresset från AIK blev känt var det enda valet.
– Jag hade kunnat spela kvar i Vasalund, men hade ändå varit där i elva år. Fotbollskarriären är inte så lång som vanliga jobb så det känns bra att gå vidare. Jag ångrar inte att jag är här, säger Alexander Milosevic till Fotbollsverige.se.

Hur kom det sig att du började spela fotboll?
– Jag vet inte riktigt. Farsan var gammal fotbollsmålvakt och jag har alltid följt med på träningar och matcher, sprungit runt där och suttit med på bänken. Sen har väl bara intresset växt och nu så är jag här.

“Inte riktigt min grej att gå upp fem”
Pappan spelade med klubben FK Radnicki i serbiska högstaligan och ett tag med Assyriska i Sverige. Han kom hit för att spela med Plavi team, “det blåa laget”, som hämtade flera spelare från Serbien.
– Mest bara gamla avdankade spelare. Nebojsa (Novakovic) har sagt att han vill avsluta sin karriär i Plavi team, säger Milosevic.

Alexander Milosevic valde att gå all-in med fotbollen och hoppade av Löfströms gymnasium i Sundbyberg redan i andra ring för att enbart spela fotboll.
– Jobba, det är inte riktigt min grej att gå upp fem på morgonen och jobba till fem. Det är inte jag. Nu tränar jag på morgonen och spelar matcher, det är en dröm som jag lever och som jag alltid velat leva.

Det började på en idrottsplats i en förort i norra Stockholm, närmaste granne med mer ökända Rinkeby. Alexander Milosevic, då fem eller sex år gammal, började spela med Rissne IF och sedan med Vasalund. På träningsläger var han rumskamrat med Yussuf Saleh när han spelade i AIK. Saleh bodde i Hallonbergen och de kände varandra sen innan. På fritiden hängde kompisgänget på planen i Rinkeby.
– Jag är uppvuxen i Rissne. Hängde på idrottsplatsen och kickade boll. Så hade jag många kompisar i Vasalund som bodde i Rinkeby så det blev att vi spelade där. Där är det fotboll hela tiden. Men jag har bott kvar i Rissne tills nu när jag fick lägenhet i Solna av AIK.

Favoritlaget har alltid varit Manchester United och idolen hette som för så många andra David Beckham. Numera studerar han Serbiens lagkapten Nemanja Vidic under Uniteds matcher tillsammans med lagkamraterna Niklas Maripuu och Kevin Walker som även de håller på laget.

Finns det någon i laget som håller på Liverpool då?
– Ja, Christoffer Eriksson men han vet ju för fan inte ens när matcherna är. Om United torskat påminner han om det dan efter, men om Liverpool torskat säger han inget, vadå har Liverpool haft match?

Han får en del kommentarer för att han inte tagit körkort än, men eftersom de bor tio spelare i samma hus får han skjuts till träningarna. Men han förnekar att det skulle vara tal om något korridorsliv.
– Ingen vet än vilken dörr jag bor i exakt och jag orkar inte lägga till namnet på dörren heller. Det är bättre så, annars kanske nån kommer förbi en fredagkväll, säger han på skämt.

Nobbade Djurgården
AIK var inte enda klubben som visade intresse. Djurgården fick nobben då de erbjöd provspel, men de var inte heller de enda som försökt knyta till sig mittbacken, som tidigare spelat både mittfältare och forward. Provspel som forward med Celtics ungdomslag gav tre mål på två matcher, men landet kändes inte rätt.
– Jag kände att Skottland inte riktigt var något för mig. Grått, man bodde så långt ifrån allt och maten där borta var inte skön, säger Milosevic.

Sedan kunde han valt att åka ner till Fiorentina, men magkänslan sa åt honom att stanna i Sverige och utvecklas i lugn och ro med närhet till kompisarna, inte bara tänka fotboll.
– Här kan jag om träningen går dåligt ringa några kompisar och hänga med dem. Jag slutar tänka på det dåliga, går vidare och till slut släpper det. Är man lycklig utanför planen så är man lycklig på.

Skillnader i spelet mellan Sverige och Skottland?
– Tempot var lite snabbare där men jag tyckte att vi i Sverige var mycket mer bollskickliga, iallafall i juniorlaget jag spelade med i Vasalund. Men i Celtic var det ingen som vek sig i en duell – bara in med dobbarna före. Sverige kändes som bästa alternativet för mig och nu spelar jag i AIK så jag har inget att gnälla över.

Hoppas på U21-landslaget
Hittills har Alexander Milosevic spelat åtta matcher med Serbiens U17-landslag, varav fem varit från start. Efter ett läger på Bosön blev det sedan debut med Sveriges U19 i La Manga. En match de förlorade mot Portugal med 3-1.
– I Sverige är det kanske lite svårt i början. När de inte har koll på alla spelare i Sverige kanske de kollar mest på storklubbarna och missar spelare i Vasalund. Jag tror U21 har EM-kval i sommar så om jag fortsätter på den inslagna vägen och spelar bra så kanske, kanske, säger Milosevic.

– Jag spelar ju fotboll för att en dag bli proffs utomlands. Nångång i min karriär vill jag testa på hur det är där. Jag tror italienska ligan skulle passa mig, den verkar skön att lira i. Men man måste tänka på var man är just nu och jag är här i fyra år och vill vinna massor med AIK. Jag har ingen brådska härifrån. Men det är klart att Patrik Andersson (scout för Manchester United) alltid är välkommen att komma och kolla, fortsätter han.

Om debuten
Redan i Allsvenskans andra omgång fick Alexander Milosevic chansen att starta för AIK hemma mot Mjällby. Per Karlsson gick sönder i premiären mot Djurgården och sedan dess har Milosevic startat samtliga matcher fastän Karlsson är tillbaka. Han valdes till matchens lirare men debuten blev lika minnesvärd på grund av en karatespark han fick i huvudet och som lämnade sår i pannan. Att han fått blodad tand går inte att ta miste på.
– När vi spelar på Råsunda så är det nästan omöjligt att släppa in mål. Att försvara framför Norra stå känns som en vägg. Vi kan inte släppa in mål. Det är mer runtomkring också, media hela tiden och typ 8 000 på ståplats som hejar fram en, så man måste vara stark mentalt, säger Milosevic.

– Jag har alltid trott på mig själv och vetat att om jag presterar på träningar så kommer jag få chansen. Om man kommer dit, är tyst och inte säger nåt, då kanske de tänker att han är bara glad att vara här. Jag är inte den typen.

Vad händer det för bus i ert omklädningsrum?
– Det händer hela tiden att nån får liniment i kalsongerna, många som råkat ut för det.

Vem är värst?
– Kenny Pavey, han är en riktig skojare.

På planen kan han verka lite galen ibland. Hur är han utanför?
– Han är lugn när tv-kamerorna är på. Nej men det är underbart att se honom komma ut på planen, tacklingarna och kampen. Han får med sig hela laget, men ibland blir han galen och gör konstiga saker.

Är det tillåtet att gå ut och ta en öl ibland?
– Om det är fredag och vi vet att det är träning imorrn, då är det inte så bra att gå ut. Men är vi lediga, visst då kan det vara okej att gå ut och ta en. Det beror på hur fotbollen går också, om man ligger sist i serien ser det kanske inte så bra ut om man går ut och festar.

– Men jag gillar inte öl. Jag är en kolakille, fortsätter han.

Du vet att det där kan missuppfattas?
– Coca-Cola! Coca-Cola, säger han och ler.

Text: Mathias Asplund

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3