• Publicerat 30 november, 2009
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Jari Ilola har haft en skadejournal som saknar motstycke under de två senaste säsongerna. Men finländaren har dock inte gett upp karriären trots motigheterna.

Läs mer: Tredje operationen på ett år för Elfsborgsmittfältare
Läs mer: "Nöjd om jag blir frisk under 2009"

– Jag är sjukskriven.
Jari Ilolas första svar när FotbollDirekt ringer upp honom för en lägeskoll är knappast förvånande.

Elfsborgs-mittfältaren har spelat en ynka allsvensk match under de två senaste säsongerna. Fyra operationer senare, varav tre i det ena benet/knäet och en i det andra knäet är han nu på väg tillbaka – än en gång.
– Men jag har svårt att säga hur det går och om jag kan vara med i premiären. Just nu är jag mest inriktad på att komma tillbaka och delta i bollövningar i januari, säger Ilola.

Har du någonsin haft en tanke på att lägga av med tanke på alla motigheter du varit med om de senaste två säsongerna?
– Nej faktiskt inte. Det har jag inte haft en tanke på, även om jag kanske ibland funderat på om jag kanske spelat min sista match. Men att lägga av det har jag inte funderat på. Jag vill fortsätta spela fotboll, fastslår Ilola.

Den nyblivne 31-åringen som varit i Elfsborg sedan 2003 går kommande säsong in på sitt sista kontraktsår. Och även om han kan ta sig tillbaka är konkurrensen mördande på Elfsborgs mittfält med spelare som Anders Svensson, Stefan Ishizaki, Martin Ericsson med flera.
– Ja, det är bra spelare och vi får se vilken nivå jag kan nå upp i när jag är tillbaka. Men det kändes ganska bra i somras när jag kunde träna med laget och spela lite B-lagsmatcher. Jag var nära den nivån som de höll och kan jag komma dit igen finns chansen, säger Ilola.

– Men speltid är inte viktigt som det känns just nu. Det viktigaste är att bli frisk. Jag glad om jag spelar fotboll igen. Jag vet inte vilken nivå jag hamnar på när jag kommer tillbaka.

Han menar dock att det är lättare att komma tillbaka i ett lag som Elfsborg jämfört med ett annat lag.
– Med tanke på den hårda konkurrensen är det lättare att ta sig tillbaka. Jag känner att pressen inte är lika stor på mig som den hade varit om jag varit i ett mindre lag, där det inte varit lika många bra spelare runtomkring.

Finländaren betonar flera gånger att han i första hand vill ta sig tillbaka till fotbollsplanen. Sedan får resten komma i andra hand.
– Jag ser inte längre fram än till januari just nu. Det kan komma bakslag på vägen fram och jag har ju haft lite skador och börjar få rutin när det gäller att komma tillbaka om man säger så, säger han med ett leende.

Vad har du hört från läkarteamet?
– Jag träffade läkaren för ett par veckor sedan och det såg bra ut. Jag kunde springa nästan direkt och det har så fort det bara kan. Enligt läkaren ska jag inte ha några hinder att komma tillbaka fullt ut men broskskador kan vara luriga. Jag har också haft lite problem med menisken i det andra knäet men med tanke att jag tagit det lugnt, så har det kunnat läka. Hade menisken gått sönder helt hade det varit helt kört.

Men att ta sig tillbaka från att ha tappat nästan två hela säsonger låter som ett nästan omänskligt uppdrag men Ilola tar det hela med fattning.
– Håller man bara fysiken så tror jag ändå att det ska gå ganska bra. Jag har ju som sagt varit lite skadad tidigare i karriären och jag vet då att håller man bara fysiken uppe går det ändå rätt bra att komma tillbaka på en skaplig nivå rätt snabbt.

Ilola, som varit i Elfsborg sedan 2003 och ses som en av lagets absoluta trotjänare, tycker också att han blivit väl mottagen av klubben under sin skadefrånvaro. Många andra klubbar hade kanske rivit kontraktet med en spelare som inte kunnat spela på två säsonger.
– Ja, så hade det lätt kunnat ske på annat håll men här har dem haft förståelse för min situation. Jag har fått väldigt mycket hjälp av klubben, så det har det inte alls varit några problem med.

Text: Mats Jonsson