• Publicerat 16 februari, 2009
  • Skrivet av Redaktionen
  • 0 Kommentarer

Säsongen har börjat tungt för AIK-målvakten Tomi Maanoja. Misslyckad landslagsdebut och på bänken så här långt i AIK.

– Det är tufft men jag vet att jag håller klassen för att vara förstemålvakt i ett allsvenskt lag, det kände jag direkt när jag kom till AIK förra hösten, säger Tomi Maanoja till FotbollDirekt.se.

Men nog kunde säsongen har fått en smidigare början.
Samtidigt som AIK försäsongsdebuterade så mardrömsdebuterade Maanoja i Finlands A-landslag borta i Japan i en landskamp som förlorades med 1-5.

– Vad Stuart Baxter (Finlands förbundkapten) tycker om mig? Jag vet inte. Jag hoppas han fortfarande har förtroende för mig. Det var en svår match. Jag hade inte min bästa dag, samtidigt som vi inte hade vårt bästa lag mot ett Japan som hade sitt allra bästa.

Maanoja blev etta direkt när han kom till AIK i augusti förra året.
Daniel Örlund hade flyttat.
Men nu är Örlund tillbaka från Fredrikstad och tillsammans med Nicklas Bergh har AIK nu tre möjliga förstamålvakter.

– Det är både jobbigt och intressant. Men jag ska kriga. Det kan jag lova. Det gäller att ta vara på sina chanser, inga konstigheter egentligen, säger den 22-årige finländaren.

AIK:s andra träningsmatch, den mot Västerås SK i lördags, fick han se Daniel Örlund stå. Men han vill inte se Örlund som en huvudmotståndare.

– Nej, vi är tre. Nicklas är lika mycket med. Men det är bra killar, bra vänner. Vi triggar varandra med saker som, ”va fan gör du”, och sådana saker, skrattar Maanoja.

Känner du Mikael Stahres förtroende?

– Det känns bra tycker jag, men samtidigt är det en konkurrens-situation så jag får nog vänta och se.

Hur skulle du ta om du får börja säsongen som tvåa?

– Men det vill jag inte tänka på. Jag måste utgå från att jag blir förstemålvakt. Jag vill inte tänka på något annat sätt.

Har steget varit stort från finländsk till svensk fotboll?

– Det tycker jag faktiskt inte. Skillnaden är inte så stor som många svenskar säkert tror. Jag är exempelvis övertygad om att de bästa finska lagen skulle klara sig kvar i Allsvenskan. Topp-3 i Finland skulle säkert kunna bli mittenlag i Allsvenskan.

Ola Gustavsson

Text: Redaktionen